Ajánló
2019-07-30 11:26:26

Októberben megjelenik az Utóirat: Szeretlek! folytatása magyarul

Tovább
#művészet (50)#film (134)#Harry Potter (28)#vers (163)#életrajz (77)#Kertész Imre (5)#szépirodalom (613)#erotika (48)#Leonardo Da Vinci (1)#Nobel-díj (8)#pályázat (38)#Paulo Coelho (12)#ajándékkönyv (4)#horror (56)#humor (46)#életmód (63)#Danielle Steel (1)#romantikus (186)#gasztronómia (15)#Spiró György (4)#Gárdonyi Géza (1)#történelmi regény (100)#young adult (153)#thriller (24)#krimi (175)#gyerekkönyv (234)#irodalmi díj (128)#Esterházy Péter (10)#Karl Ove Knausgård (5)#Krasznahorkai László (8)#popkultúra (5)#előkészületben (1)#Grecsó Krisztián (15)#Tony Wolf (1)#Neil Gaiman (1)#búcsú (14)#szórakoztató (387)#dráma (23)#William Shakespeare (3)#zene (65)#kreatív írás (14)#Tóth Krisztina (10)#színház (64)#Dragomán György (2)#J. K. Rowling (3)#TV-sorozat (54)#történelem (70)#sci-fi (207)#fantasy (172)#ünnep (2)#Nicholas Sparks (4)#könyvesbolt (10)#könyvesek (27)#Dante (1)#klasszikus (3)#Bíró Szabolcs (8)#ismeretterjesztő (164)#Szécsi Noémi (4)#Bánffy Miklós (2)#Johanna Basford (1)#Karinthy Frigyes (1)#Erdős Virág (1)#Kondor Vilmos (1)#Stephen King (17)#Millenium-sorozat (2)#Szabó Magda (10)#kiállítás (44)#Edgar Allen Poe (1)#mese (139)#útikönyv (7)#George R. R. Martin (8)#Trónok harca (13)#Balázsy Panna (2)#Szandra és a 3.b (2)#holokauszt (9)#konferencia (1)#színező (3)#fotó (38)#sikerlista (35)#politika (70)#képregény (27)#fesztivál (7)#előadás (3)#rendezvény (222)#Daniel Kehlmann (12)#Szurovecz Kitti (2)#feminizmus (6)#könyvritkaság (2)#Konrád György (1)#pszichológia (39)#családregény (7)#sport (14)#természet (6)#Lakatos Levente (5)#vallás (10)#Budapest (6)#ezotéria (9)#Arany János (9)#Parti Nagy Lajos (1)#steampunk (11)#Jodi Picoult (21)#Nyáry Krisztián (5)#Bartis Attila (5)#filozófia (13)#Élet és Irodalom (59)#igaz történet (1)#könyvtár (35)#József Attila (2)#Költészet Napja (1)#e-könyv (8)#Könyvfesztivál (22)#Vámos Miklós (10)#Cecelia Ahern (9)#Ünnepi Könyvhét (21)#Margó Fesztivál (7)#napló (1)#divat (2)#album, képeskönyv (2)#gyereknevelés (8)#J.R.R. Tolkien (4)#kvíz (6)#ifjúsági irodalom (5)#olvasás (1)#hangoskönyv (2)#LMBTQ (1)#interjú (8)#antológia (1)#gyűjtemény (2)#nekrológ (1)#disztópia (1)#recenzió (1)#ajánló (2)#kaland (2)#regény (2)#esszé (1)
Ajánló
2019-08-01 18:48:44

Kimberley Freeman: Csillagok az óceán felett

Tovább
Videó
2018-01-05 17:37:11
Tovább

Ajánló Edith Eva Eger A döntés című könyvéhez

„Nem tudod megváltoztatni, ami történt, nem tudod megváltoztatni azt, amit tettél, vagy amit tettek veled. De eldöntheted azt, hogyan élsz most.” Edith Eva Egert (a magyar származású, II. világháborús túlélőt, ma klinikai pszichológust) először az On The Spot új évadjának egyik részében láttam, és amikor konstatáltam, hogy a memoárja A döntés címmel kapható már a magyar könyvpiacon is, úgy gondoltam – bár nem kifejezetten szoktam ebben a témakörben olvasni –, ez egy olyan könyv, amely által az olvasója csak több lehet. Szóval így vetettem bele magam az olvasásába.

Ajánló
2019-08-14 11:48:57

Hiánypótló esszékötet jelent meg a zene és a nyelv kapcsolatáról

Tovább
Ajánló
2019-07-21 13:39:45
Tovább

Tanja Dusy: Smörgås – Finomságok a deszkán

Ismerkedés a skandináv életstílussal!

Bemutató szöveg: „Manapság ​iskolát teremtett a skandináv módja annak, hogyan érezzük jól magunkat. Egyre ismertebbé vált a hygge, a dán életérzés, valamint a figyelő tekintetek Svédország felé fordultak, ahol a lagom szó fedi le a nem túl extrém, inkább relax életvitelt és a pillanat megélését. Ami az étkezést illeti, a svédeknek különleges szertartásaik vannak. Naponta többször is engedélyeznek maguknak kávészünetet (fika), aminek mindig mindenkor stabil tartozéka egy szendvics, a smörgas.

De mi a megoldás, ha barátokkal vagy a családi ünnepek alkalmával szeretnénk egy igazán jót mulatni, amikor nem elég az egyszerű zsíros deszka? Ekkor jöhet a smörgasbord: az asztal telis tele kenyérrel, valamint könnyű és változatos finomságokkal, amit elegáns és kreatív módon pakolhatunk a kenyér mellé. A deszkákon csodásan mutatnak a tapasok, kenőkék, sajtok, húsok és friss zöldségek kavalkádja. A vendéglátásnak ez az egyszerű módja lenyűgöző, és működik akkor is, ha csak néhány baráttal ülünk le, de akkor is, ha sok vendéget várunk. Így a vegetáriánusok, a vegánok, glutén- és laktózérzékenyek, illetve a csak simán különböző ízlésű vendégek is boldogan csipegethetnek egyazon asztalról. A Finomságok a deszkán – Smörgas könnyű és szuper egészséges ételek gyűjteménye, amelyeket minden nehézség nélkül, mindig a kívánt mennyiségben készíthetünk el.

A szakácskönyvben található 100 receptet az olasz, spanyol, görög, francia, skandináv és keleti kultúrák, valamint az évszakok jegyében állította össze Tanja Dusy.”

 

 

Fotó: Bata Viki

 

 

A fotós:

Tina Bumann blogján (https://www.tinastausendschoen.de/) szuper és változatos receptötleteket találhatunk, méghozzá étvágygerjesztő és hangulatos fotók társaságában.

„Olyan fotók ezek, amelyektől azonnal összefut a nyál a szánkban.”

Tina szabadúszó fotós, foodstylist és receptkreátor. Fotói számos magazin címlapján, honlapokon és közösségi média oldalakon fellelhetők.

 

Én személy szerint ajánlom a facebook oldalát is, mert rengeteg információt, képet láthattok ott is.

https://www.facebook.com/tinabumann.fotografie/

 

A szerző:

Tanja Dusy akkor érzi magát a legjobban, ha a konyhában süröghet-foroghat. Tizenöt éve ír szakácskönyveket, és hosszú ideig szerkesztőként is dolgozott.

Szakemberként nemcsak egyszerűen jó recepteket kreál, hanem olyan ételeket alkot, amelyekben megvan az a bizonyos plusz.

 

A könyvről:

Keményborítós, gazdagon illusztrált, esztétikus és strapabíró. Az első oldalakon tartalomjegyzék, azt követi az előszó, pár gasztronómiai információ, azután a receptek területi illetve évszakos lebontásban, majd a szójegyzék és végül a szerző és a fotós bemutatása (lásd fentebb).

 

Rohanó világban élünk, sajnos az emberek egyre kevesebb időt szakítanak a közös programokra és a tartalmas együttlétekre. Az étkezéseket is sokszor gyorsan lezavarják, már nem élvezeti forrásként, inkább csak szükségletként élik meg. Szerencsére azonban a világon már egyre jobban elterjedni látszik a dán életérzés, a hygge, amit a svédek lagomnak neveznek. Hogy mi is ez? Sokan sokféleképpen próbálták már körülírni, ám mindegyik magyarázat megegyezett abban, hogy kiegyensúlyozott, nyugodt létforma, ami a hangulatokra, élményekre, közösen eltöltött minőségi időkre épül.

 

Azon felül, hogy rengeteg érdekességgel megismerkedhetünk, találkozunk ismerős receptekkel is, bár ezek tartalmaznak kis módosításokat. Gondolok itt például a Guacamole receptre, ami köztudottan ezerféleképpen elkészíthető, én is kipróbáltam már többféleképpen, mégis most egy újfajta receptjét ismerhettem meg Tanja Dusy-nak köszönhetően.

 

Ezt a könyvet olvasva egyaránt tanulunk és elevenítünk fel régi emlékeket. Ha egy picit vállalkozó szelleműek vagyunk, igazi kalandozás ez a könyv a kulináris élvezetek világában. Bár a kötet csak száz receptet tartalmaz, az ötletek tárháza szinte kimeríthetetlen. A szerző is hangsúlyozza, hogy ha olyan hozzávalóval találkozunk, amit nem szeretünk, bátran kísérletezzünk, próbáljunk ki más összetevőt, s abban is segítséget nyújt, hogy ezt hogyan tegyük.

 

Nagyon tetszett, hogy a kötetben helyet kaptak a vegetáriánus, a vegán, valamint a glutén- és laktózmentes receptek is, mert így mindenki talál magának valót, akár húsimádó, akár nem. Ha épp egy smörgasbordot (svédasztalt) állítasz össze, lehetőséged van mindezeket összehangolni, hogy sokszínű és változatos legyen. Ez által a különböző ízléssel rendelkező emberek boldogan lakomázhatnak egy asztalnál, miközben kedélyesen eltársalognak és élvezik egymás társaságát.

 

Amióta olvastam Almásy Katalin Kati-patika – Egészség természetesen című könyvét, azóta az avokádó bekerült az étrendembe, szívesen kísérletezem vele, mert mindenféle ételhez felhasználható és nagyon finom. Ezért is örültem, hogy Tanja Dusy könyvében is ráleltem néhány avokádós receptre. Többek között bekönyvjelzőztem az édes deszkánál az avokádós lime krémet is, mert könnyű elkészíteni, és nagyon jól hangzik, ráadásul szerintem jól menne a következő oldalon található minigofrihoz, úgyhogy már rögtön két recept kipróbálós, és a sor még nem ért véget. Hamarosan itt az ősz, érik majd a birsalma, úgyhogy a könyvben található egyszerűen elkészíthető édes birsalmasajt receptjének is hasznát veszem.

 

Egy szó, mint száz, ez a receptgyűjtemény csodás, főleg ha vállalkozó szellemű vagy, hiszen csak a fantáziád szabhat gátat a smörgasbord létrehozásának. Na meg egyes hozzávalók beszerzésének nehézsége, mert felénk sajnos kissé korlátozottak a lehetőségek, ám ez se tántorítson el senkit, hiszen a könyvben jócskán találhatóak ideg- és pénztárcakímélő receptek is, melyek könnyen elkészíthetőek és minden bizonnyal finomak is.

 

Pontozás: 10/10

Ajánló
2019-07-22 16:28:28

Ajánló Kimberley Freeman Csillagok az óceán felett című könyvéhez

Tovább
Bővebben
2017-12-15 21:12:17

Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei | film és könyv

Tovább
Videó
2017-12-11 12:20:08
Tovább

Ajánló Angela Marsons Elfojtott sikoly című könyvéhez

Kifejezetten szeretem a krimi történeteket, és nem is kevés van belőlük, általában viszont az a problémám, hogy hamar rájövök a gyilkosra vagy pedig mindegyik egy kaptafára épül. Szerencsére Angela Marsons Elfojtott sikoly regénynél egyik „vádpont” sem lépett fel, hiszen nagy, kitalálhatatlan csavarral záruló, végig izgalmas és lendületes olvasmány ez. Egyetlen hibája talán, hogy számomra azért okozott némi nehézséget a sok felvonuló szereplő megjegyzése, hogy ki kicsoda, hol láttam már stb., ezért elég sokszor visszalapoztam a regényben (néha meg sem találva, amit keretem), de kezdek rájönni, hogy ez nagyon sok kriminél így van, hiszen ez is nehezíti a cselekmény és a bűnös kitalálását, az ügy felgöngyölítését. Ráadásul egy olyan könyvben ahol nem csak egy gyilkosság történik, aztán minden a feje tetejére áll!

Honlapunk cookie-kat használ az Ön számára elérhető szolgáltatások és beállítások biztosításához, valamint honlapunk látogatottságának figyelemmel kíséréséhez.
Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. A cookie-k kezeléséről IDE kattintva tájékozódhat. Értem