Ajánló
2018-04-17 15:06:14

Jodi Picoult: A tizedik kör

Tovább
Ajánló
2018-04-08 11:56:24
Tovább

David Baldacci: Emlékek börtönében

Tudom, hogy már több kötet is megjelent David Baldaccitól magyarul, valahogy mégis elkerültük eddig egymást. Nagy hiba volt…

Nem vagyok egy krimi fanatikus, ezért ritkán hoznak izgalomba az ilyen ajánlók. Aztán valahol belefutottam az Emlékek börtönében fülszövegébe, és kíváncsi lettem. Rögtön úgy éreztem, ezt a történetet szívesen elolvasnám. Az alapszituáció szerintem rendkívül izgalmas: adott egy volt sportoló, Amos Decker, aki egy hatalmas baleset után furcsa agyműködéssel ébred, hipermnéziája lett. Azaz abnormális pontossággal emlékszik mindenre a múltjából. Részletesen fel tudja idézni, milyen időjárás volt egy adott napon, mit csinált akkor, hogy érezte magát és mindezt másodpercre pontosan. Félelmetes még csak belegondolni is. Szerencsére a jó oldalra áll, és a rendőri munkában kamatoztatja a kivételes tehetségét.

A családja elleni kegyetlen támadás után elveszti a motivációját, és az életkedvét is, hajléktalanná válik. Hatalmas akaraterővel feláll a padlóról és a nulláról próbálja meg újraépíteni az életét. Ehhez hatalmas lökést ad, hogy úgy tűnik, a feleségének és egyetlen gyermekének a gyilkosa újra felbukkan a színen. Ráadásul több furcsa gyilkosság is történik a városban, melyek talán segíthetnek megoldani a rejtélyt.

Amos Decker karaktere telitalálat, nem az a szuperhős típus. Hatalmas fejlődésen megy keresztül a személyisége ezen a kicsit több mint négyszáz oldalon. Nagyon mélyen van, amikor megismerjük, és szerencsére az átmenet az új életébe, a talpra állása nem egy csettintés alatt megy végbe. Ettől hihetőnek tűnik, életszerűnek a története. Az őt ért trauma hatására néhány hónapig az utcán él, önsajnálatba burkolózik, nem foglalkozik a külvilággal. Ez azért mindenki számára ismerős lehet, aki hirtelen vesztett el egy szeretett személyt. És a lassú, rögös út is, amikor már újra van értelme az életnek.

Nagyon érdekes, ahogy a különleges agyműködésével teljesen más nézőpontból közelíti meg a bűntényeket, mint a kollégái. Briliáns logikai készséggel rendelkezik, és ehhez egy folyamatosan töprengő, kitartó személyiség társul. Bűnöző legyen a talpán, aki az orránál fogva tudja vezetni. És minő meglepő, ebben a kötetben még ilyen, szuper intelligens „rosszfiúkkal” is találkozhatunk, ami még emel a könyv színvonalán. Különleges nyomozó és extra okos bűnöző – hibátlan párosítás.

A cselekmény pörgős, folyamatosan ébren tartja a szerző a figyelmet, letehetetlenné téve ezzel a könyvet. A karakterek kidolgozottak, nem tökéletesek, hanem valódi, esendő emberek, akiknek vannak gondjaik, mindennapi problémáik, jó-, néha meg rossznapjaik. Mindenki a kötetben igazi egyéniség, nem tucatszereplők tömkelegével maszatolja el Baldacci a hátteret. Nagyon tetszett, hogy még a bolti eladónak is, akivel kétszer-háromszor találkozunk pár percre, van valamilyen egyedi jellemvonása.

Hatalmas élmény volt az Emlékek börtönében, épp ezért nagyon várom a folytatást. Ráadásul annyira tetszett, hogy a szerző korábbi köteteit is mielőbb beszerzem magamnak. Ajánlom mindenkinek, aki egy igazi agytornáztató, szövevényes, különös történetre vágyik.   

PAE

Ajánló
2018-04-07 22:40:32

Robert I. Sutton: Kis seggfejkalauz

Tovább
Ajánló
2018-04-02 17:57:52

Kelen Károly: Egy birodalom ébredése – Így élt Emich Gusztáv, az Athenaeum vállalatcsoport alapítója

Tovább
Ajánló
2018-04-01 21:55:12

Gregus Gábor: Újabb elmezavar

Tovább
Ajánló
2018-04-01 21:08:47

Vivien Holloway: Tolvajbecsület

Tovább
Ajánló
2018-03-31 19:16:38
Tovább

Ngũgĩ wa Thiong'o: Közöttünk ​a folyó

Waiyaki, a történet főhőse, miközben a gikuyu közösség szent fája mellett, a Mugumo-on áll, látja, hogy az elterülő gerincek és völgyek olyanok, mint a nyugvó oroszlánok, akik újra felébredni készülnek. Ez a nyugalom összeomlik a brit gyarmatosítók megjelenésével, akik olyan változást hoznak, amely a társadalmat a megvilágosodás kulturális dilemmájába helyezi, vagy az ősi gyökerekhez vezeti vissza. A változás e témája a középütt állás dilemmája a központi eleme Ngũgĩ első könyvének.

A helyszín tehát Afrika, és a kikuyu közösség kis faluja, amiről a szerző Ngũgĩ wa Thiong'o népmeseszerűen mondja el a változás hatását a két ellentétes, egymással szembe kerülő dombon, végig fenntartva azt a feszültséget, melyet két dühös harcos összecsapása előtt éreznénk. Az első és nagyobb domb Kameno, amely otthont ad a nagy látnoknak, Mugo wa Kibironak, aki megjövendölte a fehér emberek eljövetelét. Főhősünk, Waiyaki és az apja Chege Mugó közvetlen leszármazottai Mugónak.

A rivális, Makuyu a kereszténységet és a fehér ember életformáját tette magáévá, itt él a vakbuzgó Joshua prédikátor a családjával, aki a misszionárius Livingstone nagy követője, az Ótestamentum minden betűjének betartója és betartatója. Ebben a vezetésért és a jövőért küzdő élet-halál harcban egy folyó folyik a két gerinc között, amely az idő és haladás közti középutat szimbolizálja. Az élet folytonosságát is képviselő folyó, a Honia.
 
„Az élet völgyén vágott át a folyó. Ha a lejtőket nem borítják bokrok és erdők, a Kameno vagy a Makuyu tetejéről látni lehetett volna a vizet. Így azonban le kellett ereszkedni hozzá. Odalentről sem lehetett felmérni a folyó teljes hosszát, ahogy kecsesen, minden sietség nélkül kanyargott végig a völgyön, akár egy kígyó. A folyó neve Honia volt, a szó azt jelenti, gyógyulás vagy újjáéledés. A Honia soha nem száradt ki: mintha erős élni akarás segítette volna, hogy ellenálljon az aszálynak és az időjárás változásainak. Mindig ugyanúgy folytatta az útját, soha nem sietett, soha meg nem torpant. Az emberek látták ezt, és örültek neki.”
A történetben a főhős, Waiyaki afrikai elitté válik, miután apja elküldi, hogy tanuljon a fehér embertől a misszionárius iskolában, majd térjen haza és próbálja meg átadni a saját társadalmának ezt a tudást. A Makuyu domb vakbuzgó kereszténysége és a Kameno konzervatív törzsi tisztasága a népi hagyományok megőrzésével – így például a lányok körülmetélésével – fenyegeti a társadalom egységét és  előrevetíti annak pusztulását. A szerző ugyanakkor reményt ad ebbe a kavargásba, amikor a könyvébe egy szerelmi történetet csempész. Waiyaki ugyanis beleszeret egy Kamenói lányba, Nyamburába. Waiyaki csendben meditál minderről az Isten hegyén, miután megválasztotta Nyamburát feleségének és összeveti magában a haladás és a törzse adta ellentétekben rejlő lehetőségeket.
 
„Igen, a dombok csendjében Waiyaki sok mindent megértett. A nők körülmetélésében nem a fizikai művelet a fontos, hanem az, amit az ember lelkével tett. Nem lehetett egyik napról a másikra eltörölni. Türelemre és mindenekfölött oktatásra volt szükség. Ha a fehér ember vallása elszakít a szokásoktól, de nem ad helyette mást, aminek ugyanekkora az értéke, az ember elvész, és belehal abba, hogy megpróbálja feloldani az ellentétet, mint Muthoni.”
Waiyakinak azonban rá kell döbbennie, hogy hiába épített iskolákat és tanított gyerekeket, hiába lett a közössége megbecsült tagja és nevezik Tanítónak, ezek az ellentétek már nem feloldhatóak.
Az a prózai világosság, és az általa használt egyszerű és erőteljes szavak egyfajta nagyítót adnak az olvasó kezébe és arra késztetik, hogy a társadalmat a regény karakterein keresztül vizsgálja meg. A szép költői képek és főként Kenya igazi afrikai leírása és megjelenítése az, ami igazán kiemelkedő a könyvben. A nézőpont állandó váltogatása is nagyon tetszett, ezáltal többféle nézőpontból is megvizsgálhatjuk az eszméket, a törzset, a vallást, az oktatást és az összefogást.
Ajánló
2018-03-26 01:25:27

Lana Millan: Raziel – Egy angyal az élet küszöbén

Tovább
Ajánló
2018-03-23 17:20:09

Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten – kettyós rokonok, mogorva bárók és egy súlyos titok

Tovább
Ajánló
2018-03-23 17:13:34

Moskát Anita: Bábel fiai – vallási intrikák kezdőknek

Tovább
Ajánló
2018-03-23 17:07:26

Gail Carriger: Változatlan – Melyből kiderül, hogy igen, a napernyő a legjobb dolog

Tovább
Ajánló
2018-03-22 11:31:12

Jhumpa Lahiri: Mélyföld

Tovább
Ajánló
2018-03-20 19:48:29

Harry Potter és a Főnix Rendje

Tovább
Ajánló
2018-03-19 14:50:49

Junot Díaz: Így veszíted el

Tovább
Ajánló
2018-03-18 17:27:12

Szőcs Henriette: A török brigadéros – A Kizil Elma háremének titka

Tovább
Ajánló
2018-03-18 16:28:37

Irene Adler – A bűn fejedelme (Sherlock, Lupin és én 10.)

Tovább
Ajánló
2018-03-18 11:52:07

Ann Aguirre: Razorland – trilógia

Tovább
Ajánló
2018-03-12 22:39:02

Erin Watt: Broken Prince – Megtört herceg (A Royal család 2.)

Tovább
Összes cikk