Turbuly Lilla: A ​Károlyi-kert nyuszija – Értékelés

Írta:Caledonia Valley
Történetünk helyszíne Budapest, a Károlyi-kert, ahol két osztálytárs, a saját árnyékától is megijedő Huba és a hintázást kedvelő kislány, Dzseni tölti a szabadidejét. Egy napon Huba velőtrázóan felsikít egy, a bokor mögött elsuhanó nyusziárnyék hirtelen látványától, melyet szellemnyúlnak nevez el.

Mivel Huba állandóan farkast kiállt, sem a park többi tartozéka, édesanyjaTorpedóné Emőkea keresztrejtvényt szerető Sass néni és kutyájaKundRudi, az „újságárus”a mogorva parkőrPiroska, sem pedig Dzseni nem hisz a kisfiúnak. Ám Huba most igazat szólt. A kertbe új lakó költözött, egy gyönyörű, hófehér nyuszi személyében, aki nem kis felbolydulást okoz a szereplők között. Míg Piroska, a szigorúságáról és szabálymániájáról ismert parkőr eldönti, mi legyen nyuszink sorsa, a gyermekek belefognak Karcsi meséjébe, kinek diófarönkből készült szobra ma is ott áll, hogy régi barátjai meglátogathassák.

 

„– A nyúl neve: Károly.”

 

A kötet igaz történeten alapul. Karcsi létezett és a Károlyi-kertben élt. A nyuszi 2016-ban hunyt el, és egy gyönyörű szobrot állítottak neki a parkban az iránta érzett szeretet és az emlékezés jeleként. Természetesen Turbuly Lilla meséjének szereplői és a történetszál csupán fikció, mellyel az írónő szépen megemlékezik erről a sokak által szeretett nyusziról.

A történet szereplői eléggé vegyes karakterek, melyek között mindenki megtalálhatja a maga kedvencét, vagy éppen ellenszenvének tárgyát.

Az én kedvencem egyértelműen Huba volt, az ijedős kisfiú, akivel teljes mértékben azonosulni tudtam, míg Rudi, a kiskertjét magával hordozó, kissé hajléktalan benyomást keltő férfit gyűlöltem. A pasi a mese teljes hosszán át nyúlpástétomról és régen megevett nyulakról morfondírozik, álmodozik, és a Karcsival történő első találkozásakor is csupán egy jó vacsora jut eszébe a nyusziról. Ez nálam sajnos nem fér bele egy gyermekkönyvbe, nem is értem, miért kellett ezt a témát erőltetni. Természetesen a férfi végül „összebarátkozik” Karcsival, ám végig végtelenül ellenszenves marad. Ez a nyuszievős téma sajnos nem engedte, hogy maradéktalanul élvezni tudjam a kötetet. Tudom, hogy a gyerekek nagyon strapabíróak, és beszélgetni kell velük komolyabb, mélyebb témákról is, de ezt picit túlzásnak érzem.

Halkan és egy pici kitérőként megjegyezném, mielőtt bárki elkezdene gondolkodni azon, miért akaszt ki ez a téma egy alapvetően nem vegetáriánus embert, elmondanám, hogy soha az életben nem ettem csirke- és sertéshúson kívül mást, és egy ideig vegetáriánus voltam. A nyuszi és az őzike elfogyasztása nálam példának okáért tabutéma, és ha az illető erről szeretne beszélgetni, nemes egyszerűséggel faképnél hagyom... 

 

„Mintha az embernek az álmaiért is szégyellni kellene magát!”

 

Mindent egybevetve Turbuly Lilla meséje egy bűbájos megemlékezés a Károlyi-kert nyuszijáról – aki maga választotta ki a nevét. ha érdekel, hogyan, olvasd el a könyvet –, kinek létezése így nem merül feledésbe, ám a cselekményben újra és újra felbukkanó nyúlpástétom, valamint egy-két kevésbé szerethető szereplő jelenléte miatt sajnos nem lett kedvenc. 

A kötetet Horváth Lili gyönyörű illusztrációi díszítik, akinek sikerült megteremtenie egy csodálatos kerti világot, melyben az olvasó úgy érzi, ő maga is a szabad levegőn szaladgál a parkban, miközben a friss, tavaszi szellő legyezgeti az arcát.

A kötetet az igaz történetek kedvelőinek ajánlom, a hatalmas nyuszibarátok pedig próbáljanak a történet szépségére koncentrálni, és elfelejteni a nyúlpástétomos jeleneteket, mint ahogyan én is ezt fogom tenni. 

 

Értékelés: 4,5/5 nyuszi

Illusztrációk: 5/5 nyuszi

 

vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634037347
Megjelenés: 2020-03-02
méret: 295 mm x 208 mm x 8 mm

Turbuly Lilla

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
HÍREK
2018-09-06 10:18:21

52 fontos magyar könyv – Nyáry Krisztián szerint

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább

„Ez a történet egy jó nagy sikítással kezdődik, Budapest kellős közepén, a Károlyi-kertben.”