Baldwin, James

Ha a Beale utca mesélni tudna


Kiadó: Magvető Kiadó
ISBN: 9789631437614
Megjelenés: 2018-11-13 12:00:00
méret: 125 mm x 197 mm
vásárlás ►
Fonny, a szobrászfiú, és szerelme, a tizenkilenc éves Tish Harlem egyik feketék lakta utcájában tervezi a közös jövőt. Amikor a fiút egy Puerto Rico-i asszony megerőszakolásának vádjával börtönbe zárják, a lány és családja mindent megtesz, hogy összegyűjtsék az óvadékra és az ügyvédre valót. James Baldwin kultikus kisregényében az első gyermekét váró Tish szenvedélyes monológjából ismerjük meg az igazságért folytatott küzdelmet. Ám bármilyen kilátástalannak tűnjön is a helyzet, a lány sosem felejti el, hogy van, amit még egy végletekig igazságtalan társadalom sem képes elvenni az embertől: a remény és a szerelem.Tish harcából az Oscar-díjas Holdfény rendezője, Barry Jenkins készített filmet.


Baldwin, Tandori és Spiró a friss ÉS-ben.
Az Élet és Irodalom friss számában olvashatjátok Margócsy István nekrológját Tandori Dezsőről, Csuhai István recenzióját James Baldwin kultregényéről, Turi Tímea, Hartay Csaba, Spiró György prózáját, valamint Mán-Várhegyi Réka tárcáját, és még sok remek írást.
Olvassa el a teljes cikket a Mindennap Könyv oldalon! >>Könyvek a vörös szőnyegen.
Az 1929 óta kiosztott Oscar-díj történetében, már a kezdetek óta sikerrel szerepelnek regények filmadaptációi. A legtöbb szobrot, összesen 11 darabot elnyerő három film közül, kettő - a Ben Hur és A Gyűrűk Ura - A király visszatér - regényadaptáció, de szintén könyv alapján készült az Elfújta a szél és az Angol beteg is, melyeknek alkotói 9-9 szobrot vihettek haza. Mi ezúttal az idei év legesélyesebb adaptációi közül válogattunk.
Olvassa el a teljes cikket a Mindennap Könyv oldalon! >>„Ha elájulnék, ezek az emberek, miközben fölszállnak és leszállnak, egyszerűen agyontaposnának a babával együtt.” – Részlet James Baldwin Ha a Beale utca mesélni tudna című regényéből.
James Baldwin Ha a Beale utca mesélni tudna című regénye egy nő, Tish monológja, aki szerelmével, a szobrász Fonnyval tervezi közös jövőjüket, ám a fiút egy Puerto Rico-i asszony megerőszakolásának vádjával börtönbe zárják. A lány elhatározza, hogy mindent megtesz, hogy fény derüljön az igazságra. Harcából az Oscar-díjas Holdfény rendezője, Barry Jenkins készített tavaly filmet, melyet három kategóriában – legjobb női mellékszereplő, legjobb adaptált forgatókönyv, legjobb eredeti filmzene – is Oscar-díjra jelöltek. Hogy ebből mennyi díjat szerez meg, az a februári gálán derül ki.
Olvassa el a teljes cikket a Mindennap Könyv oldalon! >>Regények diktatúrákról és kirekesztettekről.
Egy szörnyű század van mögöttünk, és félő, hogy egy még szörnyűbb követi majd. Hogy ez ne így legyen, érdemes néha a hátunk mögé is nézni, és tanulni abból, ami már megtörtént. Három földrészről három könyvet ajánlunk ezen a héten nektek, melyek segítségével az emberiség történelmének egy-egy fejezetébe nyerhettek bepillantást. Arthur Koestler ma már klasszikusnak számító műve a szovjet rendszer börtöneinek bugyraiba, Jü Hua esszékötete a világ legnépesebb országának történetébe, míg James Baldwin a hetvenes évek Harlemének egy feketék lakta utcájába kalauzol.
Olvassa el a teljes cikket a Mindennap Könyv oldalon! >>Baldwin, Tandori és Spiró a friss ÉS-ben.
Az Élet és Irodalom friss számában olvashatjátok Margócsy István nekrológját Tandori Dezsőről, Csuhai István recenzióját James Baldwin kultregényéről, Turi Tímea, Hartay Csaba, Spiró György prózáját, valamint Mán-Várhegyi Réka tárcáját, és még sok remek írást.
Olvassa el a teljes cikket a Mindennap Könyv oldalon! >>

Ez is érdekelhet:

HÍREK
2018-12-18 16:34:58

Oscar esélyes regények – 6 könyv a filmvászonról

Tovább
MINDENNAPI
2019-01-29 15:45:40

„És mikor a szerelvény zsúfolt, akkor szinte mindig némaság van” – Részlet James Baldwin Ha a Beale utca mesélni tudna című regényéből

Tovább
MINDENNAPI
2019-02-18 10:10:53

Mit olvassunk a héten? – A huszadik század bűnei

Tovább