Ursula K. le Guin

A sötétség balkeze


Kiadó: Európa Kiadó
ISBN: 9789634052210
Megjelenés: 2015-11-10 15:30:00
méret: 210 mm x 140 mm x 12 mm
vásárlás ►
A nyolcvan tagból álló világszövetség, az Ekumen küldötte, Ai azzal a szándékkal száll le a Gethen (Tél) bolygón, hogy az itt élőket megnyerje a közösség ügyének. Hamarosan hatalmi harcok játékszerévé válik: börtönbe kerül, menekülnie kell a végtelennek tetsző jégmezőn át. S közben útitársán keresztül mélyen megismeri az itteni emberek érzéseit, gondolatait. Gethen bolygón nincsenek férfiak és nők, az emberek életük nagy részében aszexuálisak, ám egy bizonyos időszak során - ez a kemmer - nemileg aktívvá válnak: hogy éppen férfiként vagy nőként, azt sohasem lehet előre tudni. A földi civilizációhoz képest az itteni világ a férfi- és női elem egységéből fakadóan kevésbé agresszív: vannak ugyan konfliktusok és kisebb összetűzések, de - egyelőre - nem viselnek totális háborúkat. Ait perverznek tartják, aki folyamatosan kemmerben van, így kevesen hisznek neki...Ursula K. Le Guin (1929-) amerikai írónő hosszú pályafutása során számos műfajban alkotott; legsikeresebbek a sci-fi és fantasy-regényei. Ezekben a műfajokban több alkalommal elnyerte szinte az összes jelentős amerikai és nemzetközi díjat (Hugo, Nebula, Locus, World Fantasy). 2014-ben az Egyesült Államok Nemzeti Könyvdíjával tüntették ki. A sötétség balkeze 1969-ben jelent meg először; 1987-ben a Locus sci-fi és fantasy magazin szavazásán minden idők második legjobb SF regényének ítélték az olvasók. A könyv azóta igazi klasszikussá érett..."Le Guin Tolkiennél is többet tett azért, hogy a fantasyt a magasirodalom régiójába emelje." (Harold Bloom)


Elhunyt a Szigetvilág-sorozat és Sötétség bal keze szerzője.
88 éves korában hunyt el otthonában, az Oregon állambeli Portlandben Ursula K. le Guin amerikai írónő. Olyan ismert, népszerű művek szerzője volt, mint a Szigetvilág-ciklus vagy A sötétség bal keze.
Olvassa el a teljes cikket a Mindennap Könyv oldalon! >>Klasszikus sci-fi, fantasy könyvekből készül mozgóképes adaptáció.
A sci-fi és a fantasy rajongói bonthatják a pezsgőt, ugyanis három meghatározó, ma már klasszikusnak számító fantasztikus mű megfilmesítésére készülnek a nagy angolszász stúdiók.
Olvassa el a teljes cikket a Mindennap Könyv oldalon! >>Ha érdekel a fantasy, a sci-fi, meg a zsáner ott a helyed a Világok Találkozásán.
December 8-án rendezik meg másodszorra a hazai zsánerirodalom legfontosabb találkozóját, a Világok találkozását a Bem Moziban. A Próza Nostra szervezésében megvalósuló eseményen szó lesz Ursula K. Le Guin életművéről, a videójátékok és a zsánerirodalom kapcsolatáról, N. K. Jemisin három Hugo-díjáról, a fantasy útkereséséről és az év egyik legizgalmasabb kötetéről, a hazai SFF szerzőket tömörítő antológiáról. Az est végén pedig második alkalommal kerül átadásra a hazai zsánerirodalom szakmai képviselőinek járó Hexa-díj. A teljes programot alább olvashatjátok!
Olvassa el a teljes cikket a Mindennap Könyv oldalon! >>

Ez is érdekelhet:

HÍREK
2018-01-24 14:16:39

Elhunyt a világhírű sci-fi és fantasy szerző

Tovább
HÍREK
2018-03-08 10:57:15

Megfilmesítik Terry Pratchett, Ursula K. Le Guin és Margaret Atwood műveit

Tovább
HÍREK
2018-11-16 15:14:09

Decemberben kerül a sor a hazai fantasy és sci-fi irodalom éves seregszemléjére

Tovább