Elhunyt a világhírű sci-fi és fantasy szerző

88 éves korában hunyt el otthonában, az Oregon állambeli Portlandben Ursula K. le Guin amerikai írónő. Olyan ismert, népszerű művek szerzője volt, mint a Szigetvilág-ciklus vagy A sötétség bal keze.

Le Guin 1959-ben kezdte pályafutását és hamarosan ismert íróvá vált. Számos műfajban alkotott; de legsikeresebbek a sci-fi és fantasy-regényei voltak. Ezekből több millió példány kelt el világszerte. Elnyerte szinte az összes jelentős amerikai és nemzetközi díjat (Hugo, Nebula, Locus, World Fantasy), volt, amelyiket ötször.

Könyveiben változatos témákat: politikai, ökológiai, filozófiai kérdéseket járt körbe. Szociológiai és pszichológiai érdeklődése olyan elképzelt társadalmak leképezésében nyilvánult meg, amelyek tükröt mutattak saját civilizációnknak. Könyveit többször adaptálták, melyek közül a legemlékezetesebb Goro Miyazaki 2006-os animéje, a Földtenger meséi (Tales From Earthsea) volt.



Goro Miyazaki: Földtenger meséi (trailer)

 

Egy interjúban, mikor a díjairól kérdezték, a következőt válaszolta: „Nem gondolom, hogy túlzás lenne bármelyik elismerés, amelyet kaptam. Úgy hiszem, megérdemeltem őket. Örömmel vettem őket, és hasznosak voltak, mert hozzáadtak az önbecsülésemhez.” 2014-ben megkapta az Egyesült Államok Nemzeti Könyvdíj életműdíját. Beszédében kritizálta az Amazont, profithajhásznak nevezte az online kiskereskedőt.

Kedd éjjel világhírű írótársai a Twitteren búcsúztak tőle.
Neil Gaiman a humoros, provokatív, de ugyanakkor ragyogó személyiségtől, és a mélyen gondolkodó, okos írótól köszönt el. A mai napig nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy ő adhatta át neki 2014-ben a Nemzeti Könyvdíj életműdíját.
Stephen King szerint egy volt a legnagyobbak közül. Nemcsak sci-fi íróként emlékezik rá, hanem irodalmi ikonként is.
John Scalzi pedig nem jutott szóhoz, így jobb híján annyit írt: „az isten verje meg”.


Forrás: theguardian.com

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634052210
Megjelenés: 2015-11-10
méret: 210 mm x 140 mm x 12 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Elhunyt a Szigetvilág-sorozat és Sötétség bal keze szerzője.