Decemberben kerül a sor a hazai fantasy és sci-fi irodalom éves seregszemléjére

December 8-án rendezik meg másodszorra a hazai zsánerirodalom legfontosabb találkozóját, a Világok találkozását a Bem Moziban. A Próza Nostra szervezésében megvalósuló eseményen szó lesz Ursula K. Le Guin életművéről, a videójátékok és a zsánerirodalom kapcsolatáról, N. K. Jemisin három Hugo-díjáról, a fantasy útkereséséről és az év egyik legizgalmasabb kötetéről, a hazai SFF szerzőket tömörítő antológiáról. Az est végén pedig második alkalommal kerül átadásra a hazai zsánerirodalom szakmai képviselőinek járó Hexa-díj. A teljes programot alább olvashatjátok!Megnyitó (10.00-10.30)


Jelentések az emberről – Ursula K. Le Guin megemlékezés (10.30-11.30)
2018. január 22-én elhunyt az amerikai fantasztikus irodalom egyik legfontosabb írója. Ursula K. Le Guin hat évtizeden át alkotott, művei pedig világszerte ismertté tették a nevét, legyen szó idegen bolygókra látogató felderítőkről vagy sárkányokkal találkozó varázslókról. Mély emberismerete és lírai írásművészete olvasók millióiban hagyott nyomot. A beszélgetésen az életmű legfontosabb momentumait idézzük fel.
Résztvevők: Benczik Vera (adjunktus, ELTE), Borbíró Aletta (kritikus, Próza Nostra). Moderál: Takács Gábor (kritikus, Próza Nostra)

Díjakról, írókról és olvasókról – Díjak szerepe és helyzete itthon és külföldön (11.30-13.00)
Idén N. K. Jemisin történelmet írt: ő az első szerző, aki egymást követő három évben is Hugo-díjat kapott regényeiért. Ennek apropóján, és az irodalmi díjak világában az utóbbi években megélt botrányok kapcsán a résztvevők a díjak szerepéről, azok jellemzőiről beszélgetnek, miközben igyekeznek körképet adni a fantasztikum nagyobb díjairól és bemutatni, mi a helyzet idehaza.
Résztvevők: Járvás Péter „Kuszma” (Merítés-díj), Pintér Bence (újságíró, Spekulatív Zóna), Takács Gábor (Moly SFF lista, Hexa-díj). Moderál: Gaborják Ádám (szerkesztő, Próza Nostra)

Pixelsárkányok – Fantasztikum és a játékvilág (14.00-16.00)
Azért olvasunk fantasztikus könyveket, hogy elmerüljünk egy idegen világban – vajon ezt játék közben is meg szeretnénk élni? A fantasztikum a kezdetektől fontos része a játékipar világának, és napjainkban is egyre több játék használja ki a zsánerek nyújtotta lehetőségeket. De vajon ez a hatás visszafelé is érvényesül? Mit tanulhatnak az írók a játékokból, és a játékok az íróktól, hol ér össze irodalom és interaktivitás, passzív és aktív befogadás? Játékfejlesztők, írók és hardcore gamerek ülnek egy asztalhoz, hogy körbejárják a témát.
Résztvevők: Farkas Balázs (író, játékfejlesztő), Felkai Ádám (újságíró, Geekz), Megellai Gábor „Megz” (játékfejlesztő), Moskát Anita (író). Moderál: Jancsovics Klaudia (újságíró, Próza Nostra)

Mágusok és puskapor – Hagyományos fantasy irányzatok Martin után (16.00-18.00)
Mit vegyen a kezébe az, akit nem érdekel Westeros, de valami újdonságra vágyik a fantasyben, viszont idegenkedik a weird bizarr furcsaságaitól is? Mi lehet a vonzereje például a flintlocknak, hogyan igyekeznek a szerzők új színt vinni a régi toposzokba, lehet-e fantasyt írni gőzgépekkel? Mennyire nyitottak az olvasók az újításokra, és hogyan reagálnak minderre az írók? Ezekre és hasonló kérdésekre keresik a válaszokat meghívottaink.
Résztvevők: Fekete I. Alfonz (író, kritikus, Próza Nostra) Horváth Vivien (kritikus, szerkesztő), Keserű József (docens, Selye János Egyetem), Limpár Ildikó (adjunktus, PPKE). Moderál: Szabó Dominik (kritikus, ekultura.hu)

Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2018 – Könyvbemutató és közönségtalálkozó (18.00-19.30)
Jonathan Strahan sci-fi és fantasy antológiájának nyomán idén először jelent meg magyar szerzők műveiből összeállított kötet. Befutott és kezdő, zsánerben ismert és zsáneren kívül alkotó írók novellái érdekes képet rajzolnak ki a hazai SFF irodalomról. Merre tart a novella itthon? Mit lehet megállapítani ezekből a művekből, és mi érdekli magukat a szerzőket? Ezekről és más érdekességekről faggatjuk majd az írókat.
Résztvevők: Kleinheincz Csilla (szerkesztő, GABO) és a kötet szerzői: Baráth Katalin, Erdei Lilla, Kis Gabriella, Rusvai Mónika, Sepsi László, Sziács Viola, Veres Attila. Moderál: Borbíró Aletta, Gaborják Ádám

2018-as Hexa-díj átadása, közérdekű bejelentés és zárszó (19.30-20.00)

A rendezvény után a Bem Mozi filmvetítése látható.

(A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják.)

 

Az eseményt a Facebookon itt találjátok.


tovább ►
ISBN: 9789634067108
Megjelenés: 2018-10-17
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634191063
Megjelenés: 2016-06-08
méret: 210 mm x 140 mm x 12 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634052210
Megjelenés: 2015-11-10
méret: 210 mm x 140 mm x 12 mm

George R. R. Martin

Tovább

Ursula K. le Guin

Tovább

N.K. Jemisin

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Ha érdekel a fantasy, a sci-fi, meg a zsáner ott a helyed a Világok Találkozásán.