John Brewer (szerk.)

Futók kézikönyve


Kiadó: Corvina Kiadó
ISBN: 9789631364415
Megjelenés: 2017-10-03 10:30:00
méret: 228 mm x 250 mm
vásárlás ►
Javítsd a technikád a tudomány segítségével! - Tippek edzéshez és versenyekre. Ma már milliók futnak világszerte, különösen a hosszútávfutás vált népszerűvé, és a "hobbifutók" még akkor is képességeik legjavát próbálják nyújtani, ha a verseny végén nem ők állnak majd a dobogón. Sokan közülük edző nélkül készülnek, mégis szeretnék a lehető legtöbbet megtudni a hatékony felkészülésről és versenyzésről, valamint arról, hogyan tudják kihozni testükből a legjobb teljesítményt. Ez a könyv nekik készült: sorra veszi az érintett területeket, első lépésként érthetően bemutatva a futás tudományát, majd gyakorlatias illusztrációkkal és példákkal szemlélteti, hogyan váltható jobb teljesítményre a futásban az elméleti ismeret.


Mi befolyásolja az intenzív terhelést követő regenerációs időszakot?
Miért nem tudom visszatartani a lélegzetemet közvetlenül futás után?
Mi a tejsav és miért termelődik mozgás közben?
Miért érzem úgy a sprint végén, hogy remeg a lábam?
Hogyan kapcsolódik a kar mozgása a láb mozgásához és teljesítményéhez?
Gyorsabban futok, ha intenzívebb a karmunkám?

Hogyan optimalizálható az izmok glikogéntartaléka?
Alaposan fel kell tankolnom szénhidrátból, hogy jó hosszútávfutó lehessek?
Javítja a teljesítményt a zenehallgatás?
Segít a zene, amikor hegynek felfelé futok?
Milyen fiziológiai előnyt jelent a bemelegítés?
Tényleg szükség van bemelegítésre?

Hogyan javítja teljesítményünket a napszemüveg?
A jó látás valóban segít abban, hogy lazítsak futás közben?
Mi az a DOMS, és előnyös-e?
Igaz, hogy "áldozat nélkül nincs győzelem"?
Bizonyíthatóan növeli a futás a várható élettartamot?
Valóban futnom kell az életemért?


Egy nagyszerű ajándék karácsonyra.
Nagyszerű tippek edzéshez és versenyekre.
Olvassa el a teljes cikket a Mindennap Könyv oldalon! >>

Ez is érdekelhet:

SZERINTETEK
2018-11-24 17:27:59
Tovább

Futók kézikönyve – Javítsd a technikád a tudomány segítségével

Nagyszerű tippek edzéshez és versenyekre.

A Corvina Kiadó tavaly megjelent kötetét szeretném a figyelmetekbe ajánlani, ugyan már egy éves, de idén karácsonyra is tökéletes ajándék lehet egy futó családtagnak, barátnak. A borító tudományos magyarázatokat, segítséget ígér, mellyel javítható a futótechnika, és ez maradéktalanul meg is valósítható, a teljesítményfokozás garantált. Szakmailag kidolgozott, tényekkel és kutatásokkal alátámasztott segítséget nyújt a könyv az olvasóknak, éppen ezért kezdő futóknak talán még nagy falat, akik intenzívebben foglalkoznak a témával, netalán versenyszerűen sportolnak, nekik lehet igazán hasznos olvasmány.

A kötet nyolc fejezeten keresztül tárgyalja a futást, mint sportot és életformát. A futó testének anatómiája és a tökéletes mozgás elsajátítása mellett szó esik a futás lélektanáról, a megfelelő felszerelés fontosságáról és az edzés minőségéről vagy az optimális heti edzéstávról. Sokrétű, több szempontból dolgozza fel a könyv a témákat, próbálja minden irányból megközelíteni és a lehető legmélyebb ismeretanyagot átadni. Teszi mindezt olvasmányosan, és érdekfeszítően. A fejezeteken belül egy-egy témát, melyet kérdés formájában tesznek fel, majd megválaszolkák, egy oldalpáron dolgozzák fel a szerzők, ezáltal jól átlátható és könnyen olvasható a kötet. Ráadásul minden kérdésnél szerepel színes illusztráció, melyek a néhol nehezebb, szakmai szöveget magyarázzák, közelebb hozzák az olvasóhoz. 

Két nagyon érdekes kérdést emelnék ki a kötetből: mennyire meghatározó a genetikai adottság? A kötet szerzői szerint igenis van szerepe az örökölt géneknek, és hajlamosabbá tehetnek a sikerre. Azonban a helyes táplálkozás, az edzésmunka és a kitartás révén is el lehet jutni magas szintre, és kompenzálni lehet a kevésbé jó géneket is szorgalommal. A másik pedig, hogy teljesíthető-e két órán belül a maratoni táv? Évtizedek óta kérdés ez a szakmai fórumokon, laboratóriumi körülmények között már nagyon közel jártak ehhez a teljesítményhez a sportolók, de versenyen még nem sikerült ezen a lélektani határon átlépni. De a szerzők véleménye szerint egy rendkívüli adottságú futó egy ideális körülmények között megrendezett versenyen (tengerszinten, emelkedő nélküli pályán, ahol hűvös van) lehetséges lenne.

Ajánlom mindenkinek, aki szeretne komolyabban foglalkozni a futással vagy már hetente rendszeresen edz. Biztosan talál a kötetben olyan segítséget, hasznos tanácsot, amely hatással lehet a teljesítményére. 

 
PAE

HÍREK
2018-09-06 10:18:21

52 fontos magyar könyv – Nyáry Krisztián szerint

Tovább
INTERJÚ
2020-01-06 16:30:29

Károlyi Csaba kedvenc könyveinek listája

Tovább