Csillag Péter

Ady stoplisban - Klasszikus magyar írók a futballról - ÜKH 2019


Kiadó: Jaffa Kiadó
ISBN: 9786155418242
Megjelenés: 2019-06-10 00:00:00
méret: 140 mm x 20 mm x 200 mm
vásárlás ►
Magyarórán nem tanítják, az irodalomtörténet pedig alig-alig tartja számon a huszadik század klasszikus magyar íróinak meccseit, futballról szerzett benyomásait, pedig az utókorra maradt személyes történeteik, színes anekdotáik vagy éppen sarkos megállapításaik páratlanul izgalmas olvasmányélményt kínálnak.
Kevesen tudják, hogy a száz éve elhunyt Ady Endre 1899-ben Debrecen első csapatában futballozott, József Attila alighanem az Aranycsapat-edző Sebes Gusztáv édesapjáról mintázta Csoszogi, az öreg suszter alakját, Rejtő Jenő pedig a torinói olasz-magyar kedvéért nászútját szakította félbe. Juhász Gyulát a Szegedi Bástya meccsbérlettel és belépőjén költőhöz méltatlan helyesírási hibával ajándékozta meg ("álandó szabadjegy"), Karinthy Frigyes a Nemzeti Sportnak elfeledett csatármúltjával büszkélkedett, Radnóti Miklós pedig 1938 nyarán baráti társasággal napozva hallgatta a magyar válogatott vb-meccsének rádióközvetítését. És ez csupán néhány villanás az irodalmi futballsztorik gazdag világából...
"Egy délután szabadság, egy ordításnyi szabadság. Ebben a tikkadt, fáradt, elkínzott magyar életben, ahol mindenki nyaka körül érzi a selyemzsinórt..." - ragadta meg a szurkoló lélektanát Márai Sándor, és hozzá hasonlóan kora szinte valamennyi fajsúlyos írója véleményt formált a tízes-húszas években már megkerülhetetlen társadalmi jelenségről, a labdarúgásról.
Csillag Péter kötete huszonöt klasszikus magyar író és költő futballal kapcsolatos élményeit dolgozza fel a Nemzeti Sport hasábjain 2015 óta futó cikksorozata alapján.


Írók a gyepen – különleges futballtörténet.
Tudtad, hogy Ady a Debrecen kezdőcsapatában játszott? És azt, hogy 1927. szeptemberi magyar–osztrák meccs után Móricz Zsigmond, Szabó Lőrinc és Zelk Zoltán is tollat ragadott? Vagy azt, hogy József Attila az Aranycsapat-edző Sebes Gusztáv édesapjáról mintázta Csoszogi, az öreg suszter alakját? Mindez csak pár érdekesség, ami kiderül Csillag Péter Ady stoplisban című új kötetéből, melyben a magyar írók és a foci kapcsolatát tárja fel. A kötetet az alábbi részlettel ajánljuk figyelmetekbe.
Olvassa el a teljes cikket a Mindennap Könyv oldalon! >>Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2019-07-18 11:22:33

Tornából elégséges? – Részlet Csillag Péter Ady stoplisban – klasszikus magyar írók a futballról című kötetéből

Tovább
HÍREK
2019-08-16 11:36:09

„Aztán úgy múlt el a görcs, azzal a váratlansággal, ahogy jött.” – Németh Gábor tárcája a legújabb ÉS-ben

Tovább
MINDENNAPI
2018-05-02 11:28:36

Anya csak egy van, könyv viszont számtalan – 9 könyv anyák napjára

Tovább