Miért éppen szamár? – Könyv Kapitány interjúja Kertész Edinával

Könyv Kapitány személyét rejtély övezi. Csak annyit lehet róla tudni, hogy általános iskolába jár, és odavan a jó könyvekért. A napokban a Manó Könyvek szerkesztőségében járt, ahol Kertész Edinával, A milliomos szamár szerzőjével beszélgetett írásról, kommentekről, könyvkiadásról.

 

Szóval, olvastam a könyvet és nagyon-nagyon tetszett.

Örülök neki.

 

Miért döntöttél úgy, hogy Robi egy bowling klubban dolgozzon?

Ez jó kérdés. Abban az időben elég sokat bowlingoztunk a két fiammal. Szülinapot ünnepeltünk a bowlingpályán, és kiderült, hogy nagyon szeretünk bowlingozni, és amikor gondolkoztam, hogy hol dolgozhatna Robi, egyből eszembe jutott a bowling pálya.

 

Körülbelül mennyit írtál egy nap?

Hát ez változó, mert ugye, járok dolgozni, akkor ott vagyok napközben. Utána, délután a gyerekekkel foglalkozom. Tehát nem mindig van időm. De esténként leültem írni vagy pedig hétvégén, amíg a gyerekek mást csináltak, addig én gyorsan bementem a szobámba és írtam néhány oldalt. Úgyhogy azt mondhatjuk, hogy mindig, amikor volt egy kis időm, akkor gyorsan odaszaladtam a géphez és elkezdtem írni.

 

Mi ösztönzött arra, hogy könyvet írj?

Ez a nyolcadik könyvem már. Úgyhogy most már mondhatjuk azt, hogy ez egy olyan dolog, ami folyamatosan jelen van az életemben. Sokat foglalkozom ezzel. Először pedig egy véletlennek volt köszönhető, hogy elkezdtem írni. Ugyanis a ház, ahová beköltöztünk, az egy társasház volt. Ott találkoztam egy grafikus lánnyal, aki éppen egy pályázatra készült, és a képhez, amit ő rajzolt, szükség volt egy szövegre. És én azt megírtam és abból pedig később lett egy könyv. Tehát mondhatjuk, hogy véletlenül kezdődött ez az egész. De aztán annyira megszerettem a könyvírást, hogy utána már mindig írni akartam, és ez így is maradt.

 

A könyvolvasás közben észrevettem, hogy a szövegben nincs olyan szókincs, mint például a Harry Potterben vagy a Percy Jacksonban vagy valamilyen komolyabb könyvben. Miért?

Arra gondolsz, hogy mondjuk, egyszerűen fogalmaz?

 

Igen. Talán mert a fiatalabb olvasóknak jobban megérthető?

Igen, ez szándékos valamennyire. Ugyanis mi 8 éves kortól szánjuk ezt a könyvet az olvasóknak. Tehát igyekeztem úgy írni, hogy ők is jól értsék és élvezhető legyen, és ne legyen túl bonyolult.

 

Kertész Edina a meseregénnyel.

 

Én személy szerint sok kommentet olvastam már, de olyat például még soha, hogy „giga” meg „állatság”. Honnan jöttek ezek az ötletek?

Hát, lehet, hogy én máshol olvastam ilyen kommenteket. De igazából ez ilyen írói lelemény, úgyhogy, ha nem is voltak még igazából ilyen kommentek, akkor most kitaláltam párat. Igyekeztem vicces kommenteket kitalálni, ami ilyen mulatságos lehet a könyvben.

 

Én is szeretnék könyvet írni. Van valami tanácsod ezzel kapcsolatban?

Hát, az szerintem nagyon jó, ha már most olvasol. Biztos, hogy sokat olvasol. És aztán később, hogyha majd lesz olyan téma, ami eszedbe jut, és amiről szeretnél írni, vagy lesz olyan karakter vagy figura, ami elkezd téged nagyon érdekelni, abból már lesz egy történet a fejedben, akkor azt érdemes leírni. Tehát leülni és mindent leírni, ami eszedbe jut. Akár egy történetfoszlányt, vagy egy figuráról bármit, ami eszedbe jut. Vagy, amikor jössz-mész az utcán és meglátsz valami érdekeset, azt leírni egy füzetbe. Tehát, mindent, ami a fejedben jár, leírni. És miközben sokat olvasol, és sokat írsz, előbb-utóbb összeáll benned valószínűleg egy történet, amit majd le akarsz írni.

 

Visszatérve a könyvre, nekem a vége tetszett a legjobban, amikor Robi az összes barátjával ünnepel, ráadásul még a nagymama is felbukkan. Hogy jött ehhez a bulihoz az ötlet?

Én szeretem úgy befejezni a könyvet, hogy mindenki jól érezze magát a végén. Nemcsak az, aki olvassa, hanem azok is, akik benne szerepelnek. És arra gondoltam, hogy Robinak az lenne a legjobb, ha az összes barátja ott lenne egy nagy bulin és előkerülne a nagymamája is, akit már nagyon rég látott és akkor érezné, hogy mindenki, aki körülveszi és szereti, ott van egy helyen, egy időben. És akkor talán az olvasó is azt érzi, hogy jól zárult le ez a történet.

 

Ha már a Robi barátairól van szó, honnan jöttek ők? Valami adott ötletet, vagy csak úgy kipattant a fejedből?

Igen. Például az ő legjobb barátja Papardelle, az egy furcsa név. Egy étteremben voltunk, néztem az étlapot és ez a szó volt az étlapon, hogy papardelle. Nem tudtam, hogy mit jelent, úgyhogy meg kellett kérdezni a pincért. Ez egy tésztafajta. De annyira megtetszett ez a szó, ahogy hangzik, hogy egyből eszembe jutott, mi lenne, ha egy szereplő kapná ezt a nevet. És akkor ezért kapta az ő barátja ezt a nevet. Aztán ott van például MC Chicken, aki egy dj és rapper és ez az MC Chicken olyan viccesnek tűnt. Úgyhogy azért választottam ezt a nevet. Igyekeztem így a szamár mellé olyan neveket választani, amik kiegészítik ezt a történetet és vicces.

 

Az is volt.

Örülök.

 

Macerás volt a könyvet megszerkeszteni, illusztrátort találni, meg így az egészet elkészíteni?

Ez is nagyon jó kérdés. Itt jön képbe a kiadó. Mert ha egy szöveg már összeállt és elkészült, akkor a kiadó dolga az, hogy könyvet csináljon belőle. És szerencsére a Manó Könyvek Kiadó éppen tudott javasolni egy jó illusztrátort, Hajba Lászlót, aki már dolgozott ennek a kiadónak, és megkérték őt, hogy készítsen próbarajzokat a könyvhöz. Ami meg is történt és annyira jól sikerültek, hogy akkor ő lett az illusztrátora a könyvnek. És a szerkesztő persze megszerkesztette a szöveget, a tördelő betördelte a szöveget és a képeket és megszületett a könyv.

 

Értem. Végezetül azt szeretném kérdezni, várhatunk folytatást?

Hát, ha nem is ennek a történetnek lesz folytatása, de egy hasonló típusú könyvet írok éppen, amiről most annyit árulhatok el, hogy egy lajhár lesz a főszereplője.

 

De én ennek már a folytatásán elkezdtem ötletelni. Mert szerintem lehetne valami olyasmi, hogy megjelenik egy új állat, például egy ló, valami szamárhoz hasonló, akivel Robi rivalizálni kezd.

Ez nem rossz gondolat. Biztos, hogy jól lehetne folytatni. Meg fogom fontolni.

 

Még egy bónusz kérdés. Hogy miért éppen egy szamár?

Hát, ez egy nagyon jó kérdés, és nem is emlékszem pontosan, hogy hogyan jutott eszembe a szamár figurája, de talán a bowling pályán, valahogy az, hogy egy bowling pályán legyen egy szamár, az olyan viccesnek tűnt.

 

Nem egy szokványos párosítás.

Igen, és arra gondoltam, hogy na, ebből lehetne valami jó történetet csinálni.

 

Jó lett, nagyon jó lett.

Köszönöm szépen. Örülök, hogy tetszett.

 

Na. Még egyszer gratulálok ehhez a szuper könyvhöz. Tényleg nagyon jó lett a története és szuperül meg van csinálva. Gratulálok.

Köszönöm a kérdéseket.

 

Könyv Kapitány


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634036166
Megjelenés: 2019-04-17
méret: 215 mm x 145 mm

Kertész Edina

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

„Szeretem úgy befejezni a könyvet, hogy mindenki jól érezze magát a végén” – Interjú Kertész Edinával.