Sarah Vaughan: Egy botrány természetrajza

Azt gondoltam, egy bírósági tárgyalás hosszú és unalmas. Pedig ez tévedés, Sarah Vaughan tollából egészen biztosan nem az.

Adott egy negyvenes évei lején járó karizmatikus férfi, aki sikeres a politikai pályán, híres, feddhetetlennek tűnik. Van hozzá egy tökéletes családja, szép felesége, két kisgyermeke. Minden remekül alakul az életében, nagy karrier várhat még rá, hiszen gyermekkori barátja a miniszterelnök, akivel szoros véd- és dacszövetséget alkotnak. Ám ez a háttér is kevésnek bizonyul, amikor kipattan a botrány: a titkárnője erőszakkal vádolja meg a rendőrségen.

A cselekmény két szálon fut, egyrészt napjainkban, amikor betekinthetünk a híres államtitkár, James Whitehouse bírósági perébe, másrészt 1993-ban, amikor az egyetemi éveit mutatja be a szerző. Egy fejezet erejéig a családi hátterével is megismerkedhetünk, a szülei nevelési módszereivel, így kaphatunk teljes képet a férfi személyiségéről, a motivációiról, a jellemének alakulásáról, ami nagyon fontos, hogy megérthessük a döntéseit, gondolkodásmódját. Az időbeli ugrálás mellett a nézőpontokat is váltogatja Sarah Vaughan, és hol James, hol a felesége, Sophie, hol pedig az ügyész, Kate szemszögéből láthatjuk az eseményeket, ők kalauzolnak végig minket a történeten.

Nem túloz a cím, valóban gyakorlatilag percről percre követhetjük a botrány dominóelvét, amikor először csak a megcsalás derül ki a sajtóban, majd pár napra rá már a rendőrségen nemi erőszak a vád, és a bíróságon pedig bármilyen régi ügy is előkerülhet, ami teljesen megváltoztathatja az ügy végkimenetelét. Mindegy, hogy kinek van igaza, az emberek megjegyzik a magazinokban megjelent cikkeket, összekapcsolják a nevekkel, és még egy felmentő ítélet esetén is ott marad az agyukban. Mintha az ember egy bélyeget viselne, amelyet okos lavírozással a politikai életben egy kicsit el lehet tüntetni, de örökre eltörölni nem. Végigkövethetjük James harcát, politikai életének megtorpanását, amikor pályájának csúcsán, államtitkárként megvádolják, a miniszterelnök és a magasabb rangú barátaik a tárgyalás végéig a háttérből, csendben várják a fejleményeket, nem mutatkoznak a családdal, majd néhány havi visszavonulás utána a nulláról kezdik megint építeni a karrierjét. Először csak kisebb bizottsági állásokkal, majd egyre nagyobb feladatokkal. Közben pedig, ahogy csillapodik a botrány, úgy térnek vissza a régi barátok is. Ilyet azért láthattunk már élőben, tudjuk, hogy a politikai gépezet valóban így működik: a háttérből való építkezés, majd fokozatos visszatérés a jó recept.

A bírósági részek leírásától kicsit féltem, hogy unalmas, száraz lesz, de szerencsére az is pörgős, érdekes lett. Szerencsére nem ment bele a szerző felesleges részletekbe, tényleg csak a releváns ismereteket osztotta meg velünk az ügymenettel kapcsolatban. Nincsenek hosszú, magyarázó bekezdések, technikai kitérők.  

Néhány szó a szereplőkről. Igazi jellemfejlődésen Sophie és Kate esetében beszélhetünk, ők valóban változnak, bátrabbak, erősebbek, nyitottabbak lesznek, míg James nem tud túllépni önmagán, és változtatni az életén. A botrány hatással van ugyan az életére, de kizökkenteni nem tudja, ugyanott folytatja tovább, ahol abbahagyta. Szívesen olvastam volna még Kate-ről többet a tárgyalás után, hogy hogyan dolgozta fel az eseményeket. Érintőlegesen elmondja ugyan a szerző, de jobban is kifejthette volna.

A történetvezetés izgalmas, a karakterek élethűek, emellett megismerkedhetünk az ítélethozatal rögös útjaival, a bíróság és a politika kegyetlen, lélektelen világával is. A regény szerkezete, naplószerű felépítése, osztott nézőpontja a végletekig fokozza az érdeklődést, végig fenntartja a figyelmet. Egy szuszra olvasós könyv, lehetetlen letenni.  

 

PAE


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634521471
Megjelenés: 2018-06-06
méret: 197 mm x 137 mm x 40 mm
Ez is érdekelhet:

HÍREK
2020-01-07 21:34:11

A 2019-es év legnépszerűbb könyvei

Tovább
MINDENNAPI
2020-03-23 09:35:57

8. nap otthon – Paul Hollywood: Kenyér – Reggelire, ebédre, vacsorára

Tovább
MINDENNAPI
2020-04-05 21:23:14

Részletek Paulo Coelho regényeinek új kiadásaiból

Tovább

Egy szuszra olvasós könyv, lehetetlen letenni.