Liane Schneider: Bori, ​a balerina

Írta:Caledonia Valley
Ma a Barátnőm, Bori című sorozat egyik kötetéről hoztam értékelést, ami igen nagy népszerűségnek örvend a fiatalabb korosztály körében. Eleddig még nem volt szerencsém a Bori-sorozathoz, és mondhatnám, hogy ez a füzet is csupán a balett téma miatt vonzott, de az az igazság, hogy saját szememmel szerettem volna utánajárni, mitől is olyan népszerűek ezek a rövid történetek.

Különösképp soha nem vonzott ennek a sorozatnak a rajzolása, ami nálam igencsak visszahúzó erő. Imádom a gyönyörű illusztrációkat, és ha ez a feltétel nem teljesül egy könyv, egy animáció vagy akár egy anime esetében, akkor nem tudom rávenni magam az olvasásra/megtekintésre.

 

Bori, a balerina azonban egészen cuki rajzokkal teli füzet, és  meg kell mondjam, hogy a történet is rendkívül aranyos.

Történetünk hősnője jelen esetben balerinának áll, és izgatottan készül a fellépésre. Bori gyermekien ártatlan, és életkedvvel teli kislány, a kötettől nem várható semmiféle óriási nagy csavar vagy éppen konfliktus.

 

A sorozat címeit olvasgatva látszik, hogy a kötetek világa igencsak eltér egymástól, ezért utána néztem egy kicsit annak, ki is valójában Bori, és honnan is ered a sorozat. Íme:

 

Liane Schneider egy német gyermekkönyv író, és a sorozat eredetileg Meine Freundin Conni címen fut.

Bori eredeti, német neve tehát Conni, ami a Cornelia név rövidítése. Bori különleges ismertetőjegyei: szinte mindig piros-fehér csíkos pólót visel, haja szőke, és piros szalagot hord benne. Szereti az állatokat.

Az első kötet 1992-ben jelent meg, ez volt a Conni auf dem Bauernhof (Bori óvodába megy).

A sorozat világhírnévre tett szert, és mindenhol nagy szeretettel fogadta az olvasóközönség, valamint sokszor vezette a listák élét a gyermekirodalom kategóriában.

Minden kötet egy-egy külön témát dolgoz fel, melyek mindegyike érdekes egy kisgyermek számára. Az írónő munkáit  a kezdetektől fogva Eva Wenzel-Bürger illusztrálja, ám néhány rajz Annette Steinhauer nevéhez fűződik.

Conni karakterét az írónő kislánya ihlette, akit szintén Conninak hívnak.

Az írónő újabb és hosszabb történeteket alkotott, amik már az idősebb korosztályt célozzák meg.

 

 

További érdekességek: 

Bori vezetékneve Klawitter, és április 30-án született.

Franciaországban Lola, Spanyolországban Berta, Lengyelországban Zuzia, míg Törökországban Elif néven nevezik Magyarország Boriját.

 

Remélem, hogy e parányi információhalmazzal tudtam újat adni az olvasóknak, s én magam is tanultam ma kutatás közben. Nemsokára terítékre kerül a Bori zenél és a Bori focizik című füzet is, mert úgy gondolom, érdemes mélyebben elmerülnöm ebben a sorozatban. 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 5999033927826
Megjelenés: 2022-03-07
méret: 200 mm x 200 mm x 10 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-05-02 11:28:36

Anya csak egy van, könyv viszont számtalan – 9 könyv anyák napjára

Tovább
SZERINTETEK
2019-09-25 14:46:47

10 dolog, amit minden nagypapának és nagymamának tudnia kell

Tovább
INTERJÚ
2019-12-17 18:25:38

Finy Petra karácsonyi könyvajánlója

Tovább

Egy rendkívül aranyos történet.