Christian Tielmann: Berci ​nem megy el idegenekkel

Írta:Caledonia Valley
Meg is érkeztem a mára ígért mesekönyv-értékeléssel is, ami a Barátom, Berci című sorozat legújabb részéről, a Berci nem megy el idegenekkel című kötetről szól. A sorozat testvére, a Barátnőm, Bori címet viseli, melynek több kötetéhez is volt már szerencsém. A Berci füzetecskéket legegyszerűbben pedig úgy tudnám jellemezni, hogy ők Bori kisöccsei. A Barátnőm, Bori című sorozat legyen bármilyen cuki, elsősorban a lányokat célozza meg, ám így jogosan merül fel a kérdés: mi lesz a fiúkkal? Nos, a Barátom, Berci pontosan ezt a hiányt igyekszik orvosolni...

Berci nem megy el idegenekkel című kötet a sorozat 13. része, s én jó szokásomhoz híven ezzel a kötettel kezdtem a sorozat olvasását. Bele a közepébe!

 

A történet végtelenül egyszerű. Egy nap Berci elkíséri az édesanyját vásárolni, akinek azonban több mindent is be kell szerezni. A kisfiú elfárad és nyűgös lesz, ezért az édesanyja azzal a javaslattal áll elő, hogy Berci maradjon a játszótéren, és homokozzon a barátaival, míg ő mindent megszerez, amire szüksége van a háztartásban. Berci nagyon boldog lesz a homokvár építésének gondolatától, ám egyszeriben leszakad az ég, elered az eső, és minden gyermeket hazavisznek a szülei. Berci egyedül, szomorúan, elhagyatottan marad a homokozóban, mikor egy majdnem ismeretlen férfi megszólítja és kedvesen felajánlja a segítségét. Berci okosan végigfejti az idegen bácsival kapcsolatos ismereteit, és végül helyesen dönt: nem mozdul a játszótérről! A bácsi elmegy, ám ő még percekig egyedül van, és elkezd kételkedni: talán mégis el kellett volna fogadnia a picit ismerős bácsi ajánlatát? Ekkor azonban hirtelen megjelenik az édesanyja, aki boldogan öleli magához a kisfiút.

A hazafelé vezető úton Berci elmeséli, mi történt vele és minden kétségét megosztja az édesanyjával, aki megdicséri a kisfiút: nem szabad elmenni idegenekkel! Soha!

Az ijedtség és a hideg, fázós nap jól megérdemelt jutalmaként pedig Berci megkapja, amiért tulajdonképpen elindult az édesanyjával vásárolni: egy csésze forró, habos kakaót!

A kötet több gondolatot is megfogalmazott bennem.

Először szeretném kiemelni, hogy ebben a kötetben Berci – legalábbis az illusztrációk alapján – óvodás korú lehet. Namármost! Ugyan nekem még nincs gyermekem, de nem lenne az az ok, amiért én őt magára hagynám, még akkor sem, ha ismerős gyerekek vannak a közelben!

Az anya felelőtlen, és az ismerős gyermekek szüleivel sem egyeztet arról, hogy figyeljenek a gyerekre! Számomra már itt elkezdődtek a problémák, az anyukának először is adnék egy alapos fejmosást...

A kötet központi témája azonban, miszerint segít megtanítani és tudatosítani a gyermekben azt a fontos tényt, hogy: Soha nem megyünk el idegen emberekkel!, tökéletesen lett ábrázolva.

 

„– Szia, te Berci vagy, ugye? – kérdezte egy bácsi, akit Berci már látott párszor. Ugyanabban az utcában lakott, ahol ők is. 

– Hazavigyelek? 

Berci elgondolkodott. Nem ismerte ezt a bácsit. Csak azt tudta, melyik házban lakik. És Mama mindig azt mondta, hogy soha ne menjen el idegenekkel!

– Gyere, különben megfázol, náthás leszel és lázas!

De Mama mindig azt mondta, hogy soha ne menjen el idegenekkel. Akármit mondanak is neki. És Berci nem igazán ismerte ezt a bácsit, aki az utcájában lakott. Tehát ez a bácsi valójában idegen volt.”

 

Látható, hogy Berci nem biztos önmagában, de végül helyesen dönt. Ez pedig annak köszönhető, hogy eszébe jutnak az édesanyjától hallott instrukciók.

A kötet legvégén pedig közösen meg is beszélik a kisfiú kételyeit.

 

„– El kellett volna mennem azzal a bácsival, aki az utcánkban lakik? – kérdezte Berci. 

– Nem, nagyon jól döntöttél – felelte Mama. – Ha nem vagy biztos benne, hogy tényleg ismered-e azt az embert, akkor ne menj el vele! Nem számít, mit mond, vagy hogy mennyire kedves.”

 

Egy szülőnek nagyon fontos beszélni a gyerekeivel a kényesebb témákról is! Sajnos nem bújhatnak el egy-egy kényesebb, negatív, rossz téma elől, hiszen a világ nem csupán szép és fehér... megvannak a maga veszélyei... és a gyerekeket fenyegető veszélyekkel magának a veszélyeztetett célcsoportnak is tisztában kell lennie!

Ez a kis kötet segítség lehet a gyermekben való tudatosításra, és többször felolvasva segíthet a pöttöm emberkéknek memorizálni egy nagyon fontos intelmet: „Soha nem megyünk el idegenekkel!”

 

A kötetet minden kisgyermekes szülő figyelmébe ajánlom, és úgy vélem, hogy nem árt beszerezni lányos párját, a Bori nem áll szóba idegenekkel című kötetet is!

 

Borító: 5/5*

Történet: 4,5/5* (Fél csillag levonás az anyuka felelőtlensége miatt!)

 

A könyvet köszönöm a Lírának, azon belül is a Minden Nap Könyv oldal vezetőjének!


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634035503
Megjelenés: 2020-04-14
méret: 192 mm x 192 mm x 2 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-06-14 14:39:02

Nemcsak a lányok olvasnak – könyvek iskolás fiúknak

Tovább
MINDENNAPI
2018-06-27 09:37:48

Budapest Book Pride – Könyvek homoszexualitásról és LMBTQ emberekről

Tovább
HÍREK
2018-09-06 10:18:21

52 fontos magyar könyv – Nyáry Krisztián szerint

Tovább

Megjelent a sorozat 13. kötete.