Baba Schwartz: Májusi cserebogár

Egyszerű, letisztult borító, egy mosolygós, életvidám lányról készült képpel az elején. Ha nem tudnám, miről szól a kötet, akkor egy könnyed szerelmi történetet képzelnék hozzá. Ehelyett mit kaptam? A 20. század legszörnyűbb éveibe pillanthattam bele egy holokauszt túlélő elbeszélése nyomán.

Baba Schwartz 1927-ben született Nyírbátorban. Részletesen feleleveníti boldog gyermekkorát, önfeledt játékaikat a falubeli, vele egyidős kis barátait, akik még semmilyen előítéletet sem tápláltak iránta, őszintén örültek egymásnak. Az eszmélés pillanatát, amikor már egyértelműen látszik: a Hitler által generált gyilkos elmélet egyre nagyobb erőre kap, és a zsidó emberek élete már egy fabatkát sem ér. Baba pontosan felidézi a deportálásuk körülményeit, Auschwitzba való megérkezésüket, a kiválasztást, majd a mindennapok küzdelmeit. A tábori élet nehéz, de némi leleményességgel és szerencsével együtt tud maradni édesanyjával és két lánytestvérével, így négyen védik, óvják és segítik egymást.

A háború vége felé a németek az előrenyomuló oroszok miatt menekülni kényszerülnek, és erőltetett menetben kell a raboknak az új, még biztonságban lévő táborokba átmenniük. A munka nehéz, de kiszámítható. A hidegben való több napos gyaloglás viszont új helyzet elé állítja a családot: az utolsó csepp erejükig küzdeniük kell, hogy elérjék a céljukat és ott alkalmasnak találják őket a munkára, különben hiába volt minden erőfeszítésük. Az egyik ilyen erőltetett menet alatt sikerül a négy nőnek megszöknie, de a zűrzavaros időkben az sem egyértelmű, hol vannak nagyon biztonságban: a kegyetlen őrök között a táborban, vagy a senki földjén, ahol menekülő német és portyázó orosz katonákba éppúgy belefuthatnak.    

Hihetetlen volt olvasni Baba sorait, a sok kegyetlenséget, bizonytalanságot, és azt az elemi erejű optimizmust és élni akarást, ami őt és a családját jellemezte. Soha nem adták fel, minden helyzetben egymást figyelték, segítették, és nem egyszer a szerencse is melléjük szegődött, így sikerült túlélniük a borzalmakat és hazatérniük szülőfalujukba, Nyírbátorba. Mindezt úgy, hogy tudták, sok családtagjuk nem térhet már haza. De nem adták fel, új életet kezdtek a háború után Ausztráliában.

Baba Schwartz memoárja egyedülálló, mert miközben leírja az átélt borzalmakat, közben nem haragszik senkire, nem hibáztat senkit. Nem töri meg a személyiségét a tábori élet, örök optimizmussal és szeretettel fogadja el a sorsát.

A kötet olvasmányos, letehetetlen, egy szuszra olvasós fajta. Ráadásul rengeteg fotót, korabeli dokumentumot, tábori űrlapot tartalmaz, ezzel is közelebb hozva az olvasóhoz a szereplőket. A lapokról árad a végtelen szeretet, Baba hihetetlen személyisége. Ajánlom mindenkinek, aki szeretne bepillantást nyerni a 20. század legborzalmasabb éveibe, és megismerkedni egy erős, kitartó asszony életével.    

 

PAE


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632931388
Megjelenés: 2018-02-12
méret: 124 mm x 22 mm x 183 mm
Ez is érdekelhet:

HÍREK
2018-09-06 10:18:21

52 fontos magyar könyv – Nyáry Krisztián szerint

Tovább
HÍREK
2019-11-29 11:10:22

Babits Mihály életművéről konferencia december elején a PIM-ben

Tovább
INTERJÚ
2020-01-06 16:30:29

Károlyi Csaba kedvenc könyveinek listája

Tovább

A kötet olvasmányos, letehetetlen, egy szuszra olvasós fajta.