Tímár Gábor: Isteni igazság

Írta:Ariadne
Már a fülszöveget és az előszót olvasva tudhatja az olvasó, ez a történet felbolygatja majd minden idegszálunkat. A fejünkben pörgő film előtt megjelenik a már jól ismert mondat: „Figyelem! A nyugalom megzavarására alkalmas képsorok következnek”.

Műfaját tekintve történelmi regény, a történet a második világháború idején játszódik.

A könyv keménykötéses, külsejét tekintve szürke, egyszerű, mint a régi idők nagy könyvei, melyek külseje nem sokat árul el a könyv lapjain megbújó történetről, ám védőborítója figyelemfelkeltő és hatásos.

 

A szerzőről:

Tímár Gábor 1932-ben született Budapesten. Kadétiskolában tanult, a második világháború alatt látta a könyörtelen bombázásokat, a nyilas rémuralmat. Az 1956-os forradalomban fegyvert fogott a diktatúra ellen. A várható megtorlás elől Kanadába menekült. Mérnökként dolgozott, felvették a mérnöki kamarába; több helyen, még a sarkvidéken is vezetett munkálatokat, ám élete legizgalmasabb éveit Afrikában töltötte. Végül Kanadában, egy neves főiskolán tanított, és 1994-ben, tanszékvezetőként ment nyugdíjba.

Háromszor nősült; ahogy az író mondja: harmadik felesége, Ilona nemcsak a világ legszebb nője, hanem a múzsája, és írói pályájának menedzsere is.

Szabadidejében már korábban is írt regényeket, cikkeket és színdarabokat – angolul és magyarul egyaránt. A tudományos munkáin kívül eddig mintegy harminc önálló regénye jelent meg.

2011-ben végleg hazatelepült, azóta Budapesten él.

(forrás: könyv védőborítójának belő oldala)

 

Az előszó utolsó bekezdése utal a könyv keletkezésének körülményeire.

„Ott, a sáros út mellett, 1945 márciusában, egy teherautó tetején fogalmazódott meg bennem ez a regény. Fogadják, mint fájó lelkem egy kis darabját.Tímár GáborBudapest, 2015. január”

A könyv tizennégy részre van tagolva; egy előszóra és tizenhárom fejezetre.

 

Főszereplőnk Paul Huber, szőke, göndör hajú, kék szemű fiatalember. Erős, makacs, intelligens. Kadétként a bécsújhelyi hadapródiskolába járt, majd tisztté avatása után hadnagyként került a hatodik bajor gárdaezred első zászlóaljához. Rengeteg helyet, csatát megélt, élete egyáltalán nem volt unalmasnak mondható.

Már az első pillanatban megkedveltem a karakterét. Megnyerő volt, szimpatikus. Elég sok olyan dolgon kellett keresztülmennie, amit mai fejjel azért elég nehéz elképzelni. Volt lelkiismerete, jó szíve, emellett igazságos és barátságos karakter volt.

Eszter, a zsidó lány szintén olyan karakter volt, akiről az ember példát vehetett volna. Céltudatos, okos, kedves, törődő, ugyanakkor makacs és elszánt. Egy véletlennek köszönhetően ismerte meg Pault, és ez a véletlen alaposan megváltoztatta mindkettejük életét.

A történet olvastatta magát, Paul és Eszter helyébe pedig az olvasó könnyen beleképzelheti magát. Így mondhatni harmadik fél szeme által szembesülhetünk a háború pusztításával, a szenvedéssel, fájdalommal, lemondással, csalódással, kétségbeeséssel, elszántsággal, és a reménnyel. A feszültség egyre fokozódik, az emberben egyre jobban növekszik a kétségbeesés, a kudarctól való félelem. Bár tanultunk a második világháborúról, ilyen köntösben még nem találkoztam a történtekkel. Olyan volt, mint ha a szerző elrepített volna minket abba a korba, azokra a helyszínekre a szereplői által, s ezáltal új nézőpontot ismertetett volna meg velünk. Külső szemlélőként ugyan, de részt vettünk a harcokban, a megaláztatásokban. Átéltük a fájdalmat, a megaláztatást, a szeretteink miatti aggódást, s a lelkünk lázadozott a kialakult helyzet ellen.

Tetszett, hogy Paul Huber és Kurt Strauss jó barátságban lett már az első közös napon, s vált vállnak vetve harcoltak. Nem csak bajtársak, de barátok is lettek. Védték egymást mindvégig, s ha el is szakadtak egymástól, mindig megtalálták a másikat és szívből örültek egymásnak. Strauss kérdés nélkül is rengeteget segített Paulnak, szinte bármit képes lett volna megtenni a barátjáért. 

 

 

Ahogy azt gondoltam, a könyv megbolygatta a lelkivilágomat. Ellenben nem teljesen úgy, ahogy azt először gondoltam. Másképp volt rám hatással. A háború történéseibe ilyen módon betekintést nyerni, egészen különleges volt. Olvashattunk értelmetlen gyilkosságokról, erőszakról, családok szétszakadásáról, harcról, árulásról, tengernyi rosszról, ami talán elkerülhető lett volna. Ezt már sosem tudjuk meg. Ugyanakkor a szerző megmutatta, hogy az ilyen körülmények között fogant szerelem nagy küzdelmek árán képes életben maradni. Határozottan érdekes élmény volt ezt a könyvet elolvasni. Mindenképpen szeretnék még Tímár Gábortól olvasni, mert az írásmódja magával ragadó, a történteket pedig olyan formában tárja az olvasók elé, hogy azok emészthetőek és elgondolkodtatóak legyenek.

 

Szerintem ezt a könyvet mindenkinek el kellene olvasnia.

 

Pontozás: 10/10*


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632935805
Megjelenés: 2016-09-05
méret: 200 mm x 125 mm
Ez is érdekelhet:

HÍREK
2018-09-06 10:18:21

52 fontos magyar könyv – Nyáry Krisztián szerint

Tovább
HÍREK
2019-11-29 11:10:22

Babits Mihály életművéről konferencia december elején a PIM-ben

Tovább
INTERJÚ
2020-01-06 16:30:29

Károlyi Csaba kedvenc könyveinek listája

Tovább

Hamisítatlan történelmi regény egy nagyszerű magyar szerző tollából.