Tanja Dusy: Smörgås – Finomságok a deszkán

Írta:Ariadne
Ismerkedés a skandináv életstílussal!

Bemutató szöveg: „Manapság ​iskolát teremtett a skandináv módja annak, hogyan érezzük jól magunkat. Egyre ismertebbé vált a hygge, a dán életérzés, valamint a figyelő tekintetek Svédország felé fordultak, ahol a lagom szó fedi le a nem túl extrém, inkább relax életvitelt és a pillanat megélését. Ami az étkezést illeti, a svédeknek különleges szertartásaik vannak. Naponta többször is engedélyeznek maguknak kávészünetet (fika), aminek mindig mindenkor stabil tartozéka egy szendvics, a smörgas.

De mi a megoldás, ha barátokkal vagy a családi ünnepek alkalmával szeretnénk egy igazán jót mulatni, amikor nem elég az egyszerű zsíros deszka? Ekkor jöhet a smörgasbord: az asztal telis tele kenyérrel, valamint könnyű és változatos finomságokkal, amit elegáns és kreatív módon pakolhatunk a kenyér mellé. A deszkákon csodásan mutatnak a tapasok, kenőkék, sajtok, húsok és friss zöldségek kavalkádja. A vendéglátásnak ez az egyszerű módja lenyűgöző, és működik akkor is, ha csak néhány baráttal ülünk le, de akkor is, ha sok vendéget várunk. Így a vegetáriánusok, a vegánok, glutén- és laktózérzékenyek, illetve a csak simán különböző ízlésű vendégek is boldogan csipegethetnek egyazon asztalról. A Finomságok a deszkán – Smörgas könnyű és szuper egészséges ételek gyűjteménye, amelyeket minden nehézség nélkül, mindig a kívánt mennyiségben készíthetünk el.

A szakácskönyvben található 100 receptet az olasz, spanyol, görög, francia, skandináv és keleti kultúrák, valamint az évszakok jegyében állította össze Tanja Dusy.”

 

 

Fotó: Bata Viki

 

 

A fotós:

Tina Bumann blogján (https://www.tinastausendschoen.de/) szuper és változatos receptötleteket találhatunk, méghozzá étvágygerjesztő és hangulatos fotók társaságában.

„Olyan fotók ezek, amelyektől azonnal összefut a nyál a szánkban.”

Tina szabadúszó fotós, foodstylist és receptkreátor. Fotói számos magazin címlapján, honlapokon és közösségi média oldalakon fellelhetők.

 

Én személy szerint ajánlom a facebook oldalát is, mert rengeteg információt, képet láthattok ott is.

https://www.facebook.com/tinabumann.fotografie/

 

A szerző:

Tanja Dusy akkor érzi magát a legjobban, ha a konyhában süröghet-foroghat. Tizenöt éve ír szakácskönyveket, és hosszú ideig szerkesztőként is dolgozott.

Szakemberként nemcsak egyszerűen jó recepteket kreál, hanem olyan ételeket alkot, amelyekben megvan az a bizonyos plusz.

 

A könyvről:

Keményborítós, gazdagon illusztrált, esztétikus és strapabíró. Az első oldalakon tartalomjegyzék, azt követi az előszó, pár gasztronómiai információ, azután a receptek területi illetve évszakos lebontásban, majd a szójegyzék és végül a szerző és a fotós bemutatása (lásd fentebb).

 

Rohanó világban élünk, sajnos az emberek egyre kevesebb időt szakítanak a közös programokra és a tartalmas együttlétekre. Az étkezéseket is sokszor gyorsan lezavarják, már nem élvezeti forrásként, inkább csak szükségletként élik meg. Szerencsére azonban a világon már egyre jobban elterjedni látszik a dán életérzés, a hygge, amit a svédek lagomnak neveznek. Hogy mi is ez? Sokan sokféleképpen próbálták már körülírni, ám mindegyik magyarázat megegyezett abban, hogy kiegyensúlyozott, nyugodt létforma, ami a hangulatokra, élményekre, közösen eltöltött minőségi időkre épül.

 

Azon felül, hogy rengeteg érdekességgel megismerkedhetünk, találkozunk ismerős receptekkel is, bár ezek tartalmaznak kis módosításokat. Gondolok itt például a Guacamole receptre, ami köztudottan ezerféleképpen elkészíthető, én is kipróbáltam már többféleképpen, mégis most egy újfajta receptjét ismerhettem meg Tanja Dusy-nak köszönhetően.

 

Ezt a könyvet olvasva egyaránt tanulunk és elevenítünk fel régi emlékeket. Ha egy picit vállalkozó szelleműek vagyunk, igazi kalandozás ez a könyv a kulináris élvezetek világában. Bár a kötet csak száz receptet tartalmaz, az ötletek tárháza szinte kimeríthetetlen. A szerző is hangsúlyozza, hogy ha olyan hozzávalóval találkozunk, amit nem szeretünk, bátran kísérletezzünk, próbáljunk ki más összetevőt, s abban is segítséget nyújt, hogy ezt hogyan tegyük.

 

Nagyon tetszett, hogy a kötetben helyet kaptak a vegetáriánus, a vegán, valamint a glutén- és laktózmentes receptek is, mert így mindenki talál magának valót, akár húsimádó, akár nem. Ha épp egy smörgasbordot (svédasztalt) állítasz össze, lehetőséged van mindezeket összehangolni, hogy sokszínű és változatos legyen. Ez által a különböző ízléssel rendelkező emberek boldogan lakomázhatnak egy asztalnál, miközben kedélyesen eltársalognak és élvezik egymás társaságát.

 

Amióta olvastam Almásy Katalin Kati-patika – Egészség természetesen című könyvét, azóta az avokádó bekerült az étrendembe, szívesen kísérletezem vele, mert mindenféle ételhez felhasználható és nagyon finom. Ezért is örültem, hogy Tanja Dusy könyvében is ráleltem néhány avokádós receptre. Többek között bekönyvjelzőztem az édes deszkánál az avokádós lime krémet is, mert könnyű elkészíteni, és nagyon jól hangzik, ráadásul szerintem jól menne a következő oldalon található minigofrihoz, úgyhogy már rögtön két recept kipróbálós, és a sor még nem ért véget. Hamarosan itt az ősz, érik majd a birsalma, úgyhogy a könyvben található egyszerűen elkészíthető édes birsalmasajt receptjének is hasznát veszem.

 

Egy szó, mint száz, ez a receptgyűjtemény csodás, főleg ha vállalkozó szellemű vagy, hiszen csak a fantáziád szabhat gátat a smörgasbord létrehozásának. Na meg egyes hozzávalók beszerzésének nehézsége, mert felénk sajnos kissé korlátozottak a lehetőségek, ám ez se tántorítson el senkit, hiszen a könyvben jócskán találhatóak ideg- és pénztárcakímélő receptek is, melyek könnyen elkészíthetőek és minden bizonnyal finomak is.

 

Pontozás: 10/10


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155783227
Megjelenés: 2019-05-20
méret: 235 mm x 200 mm x 28 mm

Tanja Dusy

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Kalandozás a gasztronómia világában!