Robert I. Sutton: Kis seggfejkalauz

Írta:Romsics Petra
Nem voltam teljesen megelégedve. Kicsit több nevetésre számítottam.

Kis seggfejkalauz. Érdekes cím, nemde? :D Hát, kérem szépen, ha már ennyire bunkók lettünk ezen elnevezésen felbuzdulva, vágjunk bele a dolgok közepébe, de rendesen! ;) Röviden és tömören: részben azt kaptam, amire számítottam, részben pedig nem.

Azzal tisztában voltam, hogy nem valami hagyományos regénnyel van dolgom, de ettől független kissé csalódott vagyok.

 

Olvastam én már ismeretterjesztő műveket, pl. Aziz Ansari – Modern románc című kötetét, de az sokkal élvezhetőbb volt. Az író belevitte a saját vicces stílusát, olyan pluszt adva az egész könyvnek, hogy nem éreztem azt, mintha egy tankönyvet olvasnék, amihez nincsen semmi kedvem. Itt sajnos kicsit olyan érzésem volt, bár ezt leszámítva nagyon érdekes és hasznos dolgokat olvashattam – lássuk is, mik voltak ezek. ;)

 

Szóval, az egész történet a seggfejek köré épül. Nem viccelek! Lépésről lépésre építkezik az író, s haladunk egyre mélyebbre a témába. Először a felismerés, aztán jöhet a védekezés, végül az esetleges támadás lehetőségei, módszerei az, amiket szép, fokozatosan ismerünk meg. Egy kicsit részletesebben:

1. rész: 

Az író elmagyarázza, honnan indult a könyv, miért csinálja, hogyan csinálta, mi is a célja mindezzel – afféle bemutatkozás, leírás, amivel célszerű indítani az ilyen köteteket.

2. rész:

Ahogy a könyv is írja „Seggfejfelmérés”. Egészen pontosan felméred a környezeted, hogy az ott élő/dolgozó emberek melyik kategóriába tartoznak vagy egyáltalán beletartoznak-e valamelyikbe.

Mert mint kiderül, többféle seggfej létezik. A könyvben lévő szempontok szerint lehet őket úgymond osztályozni is (arra való tekintettel, hogy mekkora a baj mértéke).

3. rész:

Az egyik lehetőség a seggfejek kezelésére.

Lépjünk olajra!” ahogyan a könyv is mondja. Itt elmagyarázzák nekünk, hogy néha az a legkönnyebb, ha a seggfejet ott hagyod, mint eb a ... (tudjátok mit). Kitérsz az útjából, nem veszed fel a sértegetést, satöbbi, satöbbi, saaatööbbiii...

4. rész:

Itt a 3. részhez hasonló dolgokat tudhatunk meg: szintén seggfejek elkerülésére szolgáló pár alkalmas tippet. 

5. rész:

Na ebben a részben egy bizonyos módszert fejtünk ki jobban, mégpedig az átkeretezést. Lényegében ez annyit takar, hogy fejben javítasz a saját helyzeteden. Ilyenekre kell gondolni pl., hogy:

 

„Nem vagy egyedül!”

„Nem a te hibád!”

 

Vagyis átértékeled magadban, amit a seggfej mondott, így védve a saját és esetleg mások lelki és testi épségét. Hasznos, ez tény!

6. rész:

A „Válaszcsapás” – Avagy hogyan szólj vissza a seggfejnek úgy, hogy te legyél a győztes. Ez a kedvenc fejezetem az összes közül. :D

Mindez nagyon könnyűnek tűnik, pedig enyhén szólva sem az... Meg kell tanulni úgy visszaszólni egy ilyen személynek, hogy abból a helyzetből mindenképpen Te kerülj ki győztesen. Szerintem ez a legfontosabb rész mindközül. 

7. rész:

Az utolsó részben az író 7 olyan tippet oszt meg velünk, amelyben az illető a seggfejek elleni „harcban” ő maga is a megoldás részét képezi. Ezáltal szépen, fokozatosan építkezve teljes képet kaphatunk a jelenlegi/jövőbeni helyzetünkről, és a leírtak alapján megoldást találhatunk a problémára.

 

Én is valami hasonló dolog miatt döntöttem emellett.

 

Nyaranta egy tóparti étteremben szoktam dolgozni, ahol nyilvánvalóan szemtől szemben beszélgetek/találkozok a vendégekkel. Szerencsére elég ritkán, de azért elő szokott fordulni, hogy egy-egy seggfej asztalát én kapom meg, ahol elég nehéz a kiszolgálás.

 

Kedvenc szokásuk, hogy még az élő fába is belekötnek, panaszkodnak, holott nincs is rá okuk vagy egyéb indítékuk. Alapjáraton nagyon türelmes embernek tartom magam, megesett már olyan, hogy a főnökömnek kellett szólnom, hogy állítsa már le őket, mert ha én teszem ugyanezt, abban nem lesz köszönet...

 

Sikerült már kihozniuk a sodromból, pedig nálam azt nehéz elérni. Úgyhogy ezért is döntöttem végül is Robert könyvének elolvasása mellett. Most így, ez után jövök rá, hogy néhány helyzetet kezelhettem volna másképpen, de mostanra tanultam a hibámból. Új tippekkel, taktikákkal felvértezve kezdek majd neki a nyárnak – kíváncsi vagyok mi fog kisülni belőle. :D

 

Összességében azt mondhatom, hogy kifejezetten jó könyvről beszélünk, rendkívül érdekes és hasznos tippeket szolgáltat a seggfejek kezelésével kapcsolatban, amiket bárki bármikor fel tud használni.

Ha van valaki, akinek ilyesmi problémája van akár munkahelyen, akár magánéletben annak mindenképpen ajánlom! Akinek nincs, vagy még nincs; annak azért, hogy előre megtanulja a legfontosabb dolgokat. ;)

És végszóként: seggfejkalauzra fel!

Forrás: http://addicted-to-the-books.blogspot.hu/


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632936970
Megjelenés: 2018-02-14
méret: 200 mm x 125 mm x 30 mm
Ez is érdekelhet:

HÍREK
2018-09-06 10:18:21

52 fontos magyar könyv – Nyáry Krisztián szerint

Tovább
HÍREK
2019-11-21 22:17:45

Megjelent a JCDecaux „Álljon meg egy novellára!” című novelláskötete

Tovább
MINDENNAPI
2020-03-23 09:35:57

8. nap otthon – Paul Hollywood: Kenyér – Reggelire, ebédre, vacsorára

Tovább

Unod már a környezetedben élő seggfejeket? Itt a tökéletes könyv, ami megtanítja hogyan kezeld őket. :D