Rick Riordan: A villámtolvaj

Írta:Évi
"Hogy miért pont latinul közöltem, hogy mindkét főgóré olimposzi puszit nyomhat a fenekemre, arról fogalmam sincs. Mindenesetre rögvest villám csapott a buszba."

Készen állsz egy felejthetetlen kalandra?
 
A könyvet még az első megjelenése körül olvastam először, akkor még nem is tudtam, hogy ki kicsoda a mitológiai szereplők közül, így anno rettenetesen örültem a könyv hátuljában lévő leírásoknak és magyarázatoknak. Később már csak néha-néha kerestem rá egy-egy személyre, hiszen egyre jobban megismertem a görög mitológiát. Rengeteget tanultam a könyvekből úgy, hogy észre sem vettem. Ennek pedig egy egyszerű magyarázata van.
 
 
Azért tanulsz úgy, hogy semmit sem veszel észre belőle, mivel a különböző szörnyek, karakterek és helyszínek folyamatosan jönnek és jönnek, és ahhoz, hogy tudjad, mi történik, tudnod kell, ki kicsoda. Az pedig csak hab a tortán, hogy Rick Riordan Percy-t egy olyan szereplőnek alkotta meg, aki szinte semmit sem tud a mitológiáról, ezért mindent el kell neki magyarázni. A pláne ebben az, hogy nem száraz lexikoni szöveg, hanem egy érdekes, esetenként vicces előadás a történetek elmesélése.
 
Ez az egyik kedvenc képem a trióról :) 
 
Aki olvasott már Rick Riordan-től, az tudja, hogy a stílusa nagyon gördülékeny, a kötetei olvastatják magukat. A stílusa nagyon sajátos, ami a jól megalkotott karaktereknek is köszönhető. Véleményem szerint minden író épít a szereplőibe valamit magából, legyen az a viccelődése, a szemrehányó pillantása, a lehetetlen ötletei, akármi. Ha írnék egy könyvek, akkor egy-egy tulajdonságom segítségével próbálnám meg a lehető legélethűbb karaktereket megalkotni. Megpróbálnám felépíteni a leghihetőbben őket és egy személyiségében teljesen idegen reakcióit sokkal nehezebben tudnám kitalálni.
 
Szerintem Rick Riordannak ez sikerült. Nem sokat tudok róla, de azt látom, hogy a sorozat szereplői mind-mind szépen kidolgozottak, és nem logikátlanok. Percy kivételével, de nála ez egy alap személyiségelem, szóval nem szólok semmit sem. :D Valahogy ezt szeretem benne. Van benne egy olyan egyéni színezet, ami hihetetlenül élvezhetővé teszi számomra a könyvet.
 
És ez a színezet a szereplőknél is megjelenik. Percy egy rendkívül egyedi szereplő lett, ez pedig a humorának és valójában úgy összességében az egész személyiségének köszönhető. Ahogy egyre több és több könyvet olvasok, feltűnt, hogy ezek a "mentsünk meg mindenkit, még azt is, akit sosem láttam, és közben még véletlenül se bukjunk el" típusú szereplők egyre gyakoribbak lettek. Mert igen, tényleg jó abban hinni, hogy van valaki, aki kisujjból megmenti az emberiséget, de ez egyáltalán nem reális. Percy viszont nem ez a karaktertípus, és nem egyszer hibázik, és ezért sokkal közvetlenebb szereplővé válik, akivel mindenki tud azonosulni, hiszen mindenki szokott hibázni.
 
Természetesen rajta kívül vannak még jó szereplők. Annabeth, akit látva szívesen lennék én is félvér, és akinek a pókok iránti ellenszenvét teljesen megértem. Ő az a fontos láncszem a történetben, aki mindig tud egy jó megoldást, és valljuk be, a fiúk nélküle teljesen elvesznének. Elég hamar.
 
Aztán ott van mindenki kedvenc kecskéje szatírja, Grover, aki miatt jobban figyelünk a környezetünkre. Az a kedves karakter, aki mindig tud olyat mondani, amivel feldobja a hangulatot és az esetleg szomorú jelenetek után is tudunk a viccein nevetni. A könyv rajtuk kívül tele van megannyi vicces és egyedi szereplőkkel, akik színessé varázsolják a regényt. Nincsen két egyforma jellem a kötetben.


Bár a bejegyzésem rövidke lett, nem bántam meg az újraolvasást. Jó pár évvel az első olvasás után, 18 évesen nagyon jól szórakoztam a könyvön, rengeteget nevettem, imádtam minden sorát. Biztosan újra fogom olvasni még, az azonban jó pár év múlva lesz. Ajánlani pedig mindenkinek tudom. Egy próbát mindenképpen megér. :)
 
Forrás: Addicted to the books
Itt megtaláltok: Évi kuckója

vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789633998465
Megjelenés: 2016-11-03
méret: 204 mm x 136 mm x 31 mm

Rick Riordan

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-09-20 16:35:34

Ne sajnáld, ha rágja, ha tépi, épp olvasni tanul

Tovább
HÍREK
2019-04-05 10:54:58

1,4 millióval több szó: ennyit jelent az esti mese

Tovább
INTERJÚ
2019-12-22 14:38:23

Hidas Judit könyvlistája

Tovább

"Tudod, én nem akartam félvér lenni."