Rachel Hollis: Szabadulj meg végre a hazugságoktól, hogy az lehess, aki valójában vagy!

Írta:Ariadne
Elgondolkodtatott, megmosolyogtatott, ugyanakkor pedig segített abban, hogy kicsit másképp szemléljem a világot. A könyv befejeztével arra gondoltam, ez a nő tud valamit. Ha tehetném, receptre felírnám.

Rachel Hollis a New York Times bestseller szerzője. A kaliforniai Bakersfieldben született 1983. január 9-én.

2004-ben ment hozzá David Hollis-hoz. Három fiuk (Sawyer, Ford, Jackson) és egy lányuk (Noah – adoptált) van. Texasban él a család.

A gyermeknevelés mellett saját cége van, könyvet ír és előadásokat tart. Szeret enni, főzni, olvasni és csevegni. A facebook oldalán azt írta, hogy nem találkozott még olyan sajt alapú mártással, amit nem szeretett.

 

Nagyon tetszett, hogy közvetlen, baráti hangnemben írt, tényleg úgy, mintha már ezer éve ismernénk egymást. Néha megnevetteti az embert, máskor leteremti a negatív gondolatok miatt. Kicsit olyan, mintha tényleg belénk látna. Hozzánk beszél, nekünk mesél. Igyekszik felnyitni a szemünk, hogy segítsen másképp szemlélni önmagunkat és a világot.

A saját példáin keresztül mutatja be, mely hazugságokkal állíthatunk magunk elé buktatókat, s nem győzi hangsúlyozni, a saját életünket mi magunk irányítjuk.

 

Őszintén szólva engem már a bevezetéssel megfogott magának.

 

„Felmerült benned, hogy nem vagy elég jó? Hogy nem vagy elég vékony? Hogy téged nem lehet szeretni? Hogy rossz anya vagy? Hogy tulajdonképpen megérdemled a rossz bánásmódot? Hogy belőled úgysem lesz senki?

Nos, mindez hazugság.

Ezeket a hazugságokat a társadalom, a média, a családunk, és kimondom – hogy vallásos neveltetésem ne maradjon rejtve – maga a sátán állandósította a tudatunkban. E hazugságok azon kívül, hogy veszélyesek, tönkrevágják az önértékelésünket és a működésünket.”

 

A bevezetésben Rachel Hollis leírta, hogy mit várhatunk a könyvtől és tőle. Már itt tudhatja az olvasó, nem lesz éppen kéjutazás, hiszen kellemetlen témákat fog boncolgatni, néha még mi magunk is kínosan érezhetjük magunkat. Ekkor azért belegondoltam, hogy ő mennyire kínosan érezheti magát, hogy ezt így leírta. Mégis megtette, csak azért, hogy nekünk nőknek segítsen. Tükröt állít elénk, „beszél” a fejünkkel, egy-két dolgot letisztáz bennünk. Segít, hogy tisztázhassuk magunkkal, mit is várunk az élettől, irányt mutat, ösztönöz.

 

Alapjaiban véve ez egy női segítőkönyv, minket szólít meg, mégis én úgy éreztem, több fejezetet magára vehetne egy férfi is. Vannak ugyanis uniszex problémák, amik a férfiakat és nőket egyaránt érinti.

 

Mit üzen az embereknek Rachel Hollis?

Íme néhány kiragadott bölcsesség, amit igazán tudatosítanunk kellene önmagunkban:

 

„Ne érd be kevesebbel, mint amennyit megérdemelsz!”

 

„Az összehasonlítgatás az öröm halála, és mindössze egyetlen embernél kell jobbnak lenned: tegnapi önmagadnál!”

 

„Neked kell eldöntened, hogy legvadabb álmaid nyomába eredsz-e. Függetlenül attól, milyen jellegűek, mennyire egyszerűek vagy extravagánsak. Nem baj, ha mások szemében nevetségesnek tűnnek, esetleg túl könnyűnek. A te álmaidról van szó, és jogod van őket kergetni, és nem azért, mert különlegesebb, tehetségesebb vagy jobb kapcsolati hálóval rendelkező személy volnál, hanem mert megérdemled, hogy többet akarj. Mert megérdemled, hogy ne a múltad határozza meg a jövődet.”

 

Megérdemled, hogy ne a múltad határozza meg a jövődet. Ugye milyen egyszerű mondat? Mégis sokan kételkednek ebben. Sokan leragadnak a múltban, keresik a hibákat, mit rontottak el, miközben hagyják elsiklani a jelen lehetőségeit.

 

Húsz hazugságra hívja fel a szerző a figyelmünket, s nagy általánosságban szerintem minden embernél előfordul ebből minimum öt. Természetesen mindenkinél más. Ám lehet, hogy egy hozzád közelálló embert szintén ezek a gondolatok nyomasztanak. Beszélgess vele! Már az is segíthet. S ha úgy gondolod, neked segített ez a könyv, ajánld te is. Ahogy én is ajánlom most is, amikor a bejegyzést írom.

 

Rachel Hollis kitűzött egy célt, hogy segít másoknak megismerni önmagukat, feloldozni őket a hazugságok láncai alól, felszabadulni, élni! Ez a könyv is egy lépés volt, s meg kell vallanom, nekem segített.

Olvasás közben én is többször bólogattam, vagy épp felsóhajtottam az ismerős mondatok láttán. Ezzel nincs is baj, amíg teszünk azért, hogy megváltozzon a gondolkodásmódunk, és nem törődünk bele végképp az ilyen állításokba.

 

Köszönöm Rachel Hollis-nak, hogy megírta a könyvet, a Partvonal Kiadónak pedig, hogy magyarul megjelentette. Hiszem, hogy ez a könyv sok embernek segítséget nyújthat abban, hogy egy kicsit jobban megismerjék önmagukat, s legyőzzék az akadályokat, amik az életük során felbukkannak.

 

Pontozás: 10/10


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155783524
Megjelenés: 2019-04-18
méret: 200 mm x 125 mm x 25 mm

Rachel Hollis

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Ha tehetném, felírnám receptre.