Olivia Edward: Minél több férfit ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat – Értékelés

Írta:Caledonia Valley
Olivia Edward kötete, a Minél több férfit ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat 2019 júniusában jelent meg a Corvina Kiadó gondozásában. Aki ismeri a kiadó profilját, tudhatja, hogy egy ilyen kötet megjelentetése merész húzás volt a részükről, hiszen alapvetően nem efféle bohókás témákban forognak. Már a megjelenés előtt a kötet címét látván a férfiak egy része különböző fórumokon kifakadt, és kikérte magának ezt a bánásmódot. Nos, igen. Nincs mit szépíteni: ez a kötet egy feminista kötet.

Sajnos az írónőről semmiféle kézzelfogható információt nem találtam, így nem tudom megmondani, hogy egy igazi feministával vagy egy jókedvű „ironizálóval állunk-e szemben.

Az értékelés előtt elöljáróban azért elmondom nektek, hogy amennyiben az írói név egy felnőtt nőt takar, akkor bizony ezt a nőt sok férfi megbántotta már az életben. Soraiból erősen kitűnik ugyanis a magány, a keserűség és a csalódottság, és pontosan egy olyan személy benyomását kelti, akit nem egy pasi hagyott már faképnél.

 

„A kutyákat nem hozzák izgalomba a nagy mellek.

 

Minél ​több férfit ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat pontosan arról szól, amit a cím sugall. Az írónő felsorolja – szerinte! –, miért is jobb egy kutyussal élni, mint egy férfival. Gondolataiba és eszmefuttatásába ott csúszik be a hiba, hogy sokszor butaságot állít. Mert, bár tökéletesen igaz, hogy:

 

„A kutyák érzik, ha feszült vagy, és tudják, hogy ilyenkor még több szeretetre van szükséged.

 

A férfiak viselkedését és tipikus jellemvonásait általánosságban jeleníti meg, azonban a férfiak egy bizonyos része korántsem az az érzéketlen, bunkó paraszt, akit a könyvben láthatunk.

 

Természetesen a kötethez kell egy egészséges humorérzék és a sokszor agyament poénok elsajátításának tudománya is, és lehet ezt a könyvecskét egyszerű poénként, kifigurázásként felfogni, azonban valóban akadhatnak olyanok, akik joggal húzzák fel morcosan a szemöldöküket a megállapítások láttán.

 

Magától értetődő, hogy a kötetben szereplő állítások esetén él az „Akinek nem inge... szólásmondásunk, és korántsem hinném, hogy a férfiak tömegével tiltakozni fognak a kötet ellen, bár feldúlt hozzászólók akadnak itt-ott az internet sötét bugyraiban.

 

A kötetben találhatunk egyébként hatalmas igazságot is a férfiakkal kapcsolatban. Példának okáért:

 

„A kutyák nem szégyellik bevallani, ha eltévednek.

 

Szerintem ez egy velejéig igaz állítás! A párom, sőt még apukám sem kért még soha az életben útbaigazítást a szembejövő emberektől – legalábbis amikor a társaságukban voltam, biztos nem! Mindig én voltam az, aki „nem szégyellt segítséget kérni, merre kellene tovább menni, bár én mindenhol eltévedek, szóval hagyjuk.

 

A Minél ​több férfit ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat számomra egy könnyed kikapcsolódást jelentett, melynek olvasása során elmerültem Alex Hallatt aranyos és igényes illusztrációiban, és felváltva nevettem az igazságot tartalmazó megállapításokon, vagy éppen ráncoltam a homlokom az írónő alkotta frázisokon. A kötet kiválóan alkalmas volt arra, hogy tökéletesen kikapcsolódhassak a fárasztó munkanap után, és a forgatása közben igazán jól mulattam.

 

Mindezek után már csak az maradt hátra, hogy kinek is ajánlom én ezt a kötetet? Elsősorban természetesen a feministáknak és a pasigyűlölőknek! Másrészről a kutyabolondoknak, kutyaszeretőknek, és minden olyan embernek, aki képes a humort a helyén kezelni.

 

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631365894
Megjelenés: 2019-06-03
méret: 130 mm x 95 mm x 10 mm

Olivia Edward

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
MINDENNAPI
2018-05-02 11:28:36

Anya csak egy van, könyv viszont számtalan – 9 könyv anyák napjára

Tovább
HÍREK
2020-02-26 09:32:27

Kihirdették az Aegon Irodalmi Díj 2020-as rövidlistáját

Tovább

Természetesen a kötethez kell egy egészséges humorérzék és a sokszor agyament poénok elsajátításának tudománya is, és lehet ezt a könyvecskét egyszerű poénként, kifigurázásként felfogni, azonban valóban akadhatnak olyanok, akik joggal húzzák fel morcosan a szemöldöküket a megállapítások láttán.