Naomi Novik: Rengeteg

Írta:Évi
"A mi sárkányunk nem falja fel az elrabolt lányokat, akármit is mondjanak róla a völgyön kívül."

Készen állsz arra, hogy megismerd az ismeretlent?

 

Miután bemutattam kreativitásom végtelen mélységét, mesélek egy kicsit arról, pontosan hogyan ismerkedtem meg a könyvvel. Az egész ott kezdődött, hogy Anna megvette a tavalyi Könyvfesztiválon, ahová akkor sikerült eljutnunk először. Ezelőtt semmit sem hallottam erről a könyvről, de amikor Anna odaadta, hogy elolvashassam, nem haboztam. Ő úgy gondolta, hogy tetszeni fog. Hát, nem tévedett.

Ennek pedig annyi az oka, hogy a könyv egyszerűen mesés volt. Az elején az írónő szépen lassan építette fel a történetet, ami miatt tényleg könnyebben megérthettünk mindent, és szerencsénkre az első fejezetek sem voltak unalmasak. Ahogy a végjáték sem.

 

Nem tudtam volna elképzelni egy ilyen könyvet. Egyedi, magával ragadó, szép, egyszerű, ugyanakkor szövevényes. Sosem gondoltam volna, hogy egy ilyen könyvet találok valaha is, ilyet nem olvastam sokat.

 

A történet a szláv kultúrára épít leginkább. Sajnos nem ismerem ezeket a mítoszokat és történeteket annyira, de ez sem akadályozott meg az olvasásban, hiszen nem ez volt a legfőbb elem. Épített rá, de nem kebelezte be azt.

 

A könyv története végtelenül egyedi: az első oldalakon megismerkedünk Agnyeskával, aki a völgyben található falvak egyikében nőtt fel, és világéletében itt élt. A legjobb barátnője, Kasja egy csinos lány, akiről mindenki azt feltételezi, hogy a "sárkány következő áldozata lesz".

 
Ez egy nagyon fontos "helyi dolog": a sárkány nem rabolja el a lányokat.  Időnként magával visz egyet. A lányok a toronyba kerülnek, ahol kitanítja őket. 11 évvel később elegáns, előkelő lányok térnek vissza, akik el is hagyják falujukat. Távolságtartóak lesznek, akik nem tudnak újra beilleszkedni a falu életébe.
 
Az újabb kiválasztás időpontja vészesen közeleg, Agnyeska és Kasja pont olyan idősek, hogy a sárkány kiválaszthassa őket. Vigyázat, klisé! Mindenki azt hiszi, hogy Kasja lesz. Azonban a Sárkány - Agnyeska számára érthetetlen módon - nem Kasját választja, hanem Agnyeskát.
 
A mágus magával viszi a lányt a Tornyába, ahol elkezdi kitanítani. A lány kezdetben retteg a férfitől, aki valójában nem akarja őt bántani.A Sárkány igazság szerint csak ki akarja tanítani. Boszorkánynak.
Igen, a történet egy kicsit kusza, de a könyvben is szépen sorjában nagyjából eddig jutunk el. A karakterek élik az életüket, foglalkoztatják őket a problémáik, harcolnak az ellenséggel, próbálják legyőzni, ami néha sikerül, néha pedig közel sem.
 
Az ellenségről annyit, hogy pontosan olyan, amilyen illik a könyvbe. Egyszerre hihetetlen és hihető, valóságos és mesebeli. Olyan kontrasztot képvisel egyszerre, hogy az egyszerűen lenyűgöző.
 
Valójában az egész ilyen: folyamatosan változott a véleményem a szereplőkről, a történetről, a karakterek közötti kapcsolatokról. Egyetlen egy dolog nem volt sosem kétséges: hogy egyszerűen imádom a könyvet. Ebben sosem kételkedtem pontosan azért, mert a többi pontban igen.
 
Ezért sem kérdés az, hogy ajánlom-e a könyvet: ajánlom. Meleg szívvel. Ez az a könyv, ami egy próbát mindenképpen megér. Mindenkitől. Ha pedig gyerekként imádtad a meséket, akkor ezt egyszer biztosan el kell olvasnod!
 
Forrás: Addicted to the books
Itt megtaláltok: Évi kuckója

tovább ►
ISBN: 9789634062233
Megjelenés: 2016-04-15
méret: 210 mm x 140 mm x 12 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

"-Micsoda páratlan tehetséged van a bajkeveréshez!"