Irány a természet! Kreatív ötletek ifjú felfedezőknek

Írta:Caledonia Valley
Ma egy kissé rendhagyó könyvvel érkezem a Mesevilág-sorozatomba, ami ugyan gyermekkönyv, de ismeretterjesztő is egyben, méghozzá nagyon részletes, és érdekes kötet, mely az Irány a természet! Kreatív ötletek ifjú felfedezőknek címet viseli.

A kötet hat témakörre bontva vezeti be az ifjú kalandorokat a természet világába. Megismerkedhetünk a tavak, folyók és tengerek élővilágával, a vadon élő állatok világával, felfedezhetjük az erdőt, megtanulunk tájékozódni a vadonban, érdekes ismereteket szerezhetünk az időjárásról és még az éjszakai állatvilágba is bepillantást nyerhetünk. Teszi a könyv mindezt úgy, hogy játékos feladatokat és remek ötleteket is ad a szabadidő hasznos eltöltésére. 

 

A könyv megtanítja az olvasót az alapvető természeti kultúrára, és rengeteg hasznos definíciót ír le, mint pl. árapálytócsák: az árapálytócsák kis tavacskák, melyek a dagály után maradnak vissza a parton.

Fokozottan figyelmeztet a veszélyekre, a természet megóvására, és arra, hogy felnőtt kíséret nélkül a gyerekek ne nagyon randalírozzanak és tegyék ki magukat veszélynek az erdőben. Mindezen információ szépen, nem általánosítva és nem dorgálón kerül megemlítésre.   

 

A kötetből megismerhetjük pl. a különböző állatok lábnyomait, megtaláljuk benne a morze ABC-t, és plusz érdekességként a szemaforjeleket is bemutatja. Az északi égtáj megkeresésére egy olyan módszert vezet fel, ami számomra teljes újdonsággal hatott. 

 

A Művészet a vadonban című alfejezet különösen gyönyörű illusztrációkat tartalmaz és a könyv egyik legszebb két oldala, a Felhőatlasz című fejezettel együtt, ami egyszerűen csodálatos. 

 

Az Éjszakai felfedezőtúra Milyen a természet éjszaka? című alfejezetben pedig mókásabbnál mókásabb állatrajzok találhatók. 

 

Figyeljétek a Csillagnézőben című alfejezetben ezt a kis sunyi rókát. Hát nem édes?

 

A Sütögetés a tűzön című fejezet tartalmazott számomra egy furcsa ötletet, miszerint készítsünk kukoricát az erdőben. Hát nem tudom, ez mennyire erdőbe való étel, és hogy az hogyan is lesz finom és puha 20-25 perc alatt, tekintve, hogy főzni is ezer évig kell, de a könyv szerzői nyilvánvalóan okosabbak nálam, és van fogalmuk a VADON-ról (míg nekem nincs). Nem vagyok egy nagy kirándulós ember, így elhiszem, hogy 25 perc alatt ebből remek kis lakomát lehet csapni.

 

Összegzés:

A kötet rendkívül hasznos és érdekes gyermeknek és felnőttnek egyaránt, akár ismeret bővítése, akár a  gyakorlati alkalmazás céljából. Az illusztrációk gyönyörűek, az állatrajzok rendkívül aranyosak, és rengeteg humoros percet okoznak. 

Ajánlom ezt a kötetet mindenkinek, aki természetbarát, és annak is, aki nem! 

 

Tartalom: 5/5*

Illusztrációk: 5/5*


Ez is érdekelhet:

INTERJÚ
2017-11-21 15:04:44

Önismeret minden napra, avagy határidőnapló másképp

Tovább
MINDENNAPI
2018-06-27 09:37:48

Budapest Book Pride – Könyvek homoszexualitásról és LMBTQ emberekről

Tovább
MINDENNAPI
2020-02-12 14:52:47

Felkészítő könyv az óvoda előtt álló gyerekek és szüleik számára – Oviba megyek!

Tovább

Gyermek- és ismeretterjesztő könyv egyben.