Fogadó a Halott Alpinistához

Írta:Letya
Néha kicsit ki kell tekinteni a "bestseller" listás könyvek sokaságából és kézbe kell venni a kedvencek elfeledett műveit is.

Néha kicsit ki kell tekinteni a "bestseller" listás könyvek sokaságából és kézbe kell venni a kedvencek elfeledett műveit is. Én is így tettem, mikor a Fogadó a Halott Alpinistához című regényt a kezembe vettem. Tudtam, hogy nem egy kiemelkedő írás Sztrugackij testvérek tollából, de nem hagyta a fantáziámat a polcon búslakodó kötet. Az biztos, hogy nem kerül a kedvenceim közé és nem valószínű, hogy újra fogom olvasni bármikor is, de mikor a kötetre nézek vagy gondolok, mindig egy kérdés merül fel bennem, amire még nem sikerült válaszolnom magamnak.

 

A történet egy hegyi fogadóban játszódik, ahova betér kipihenni fáradalmait a megviselt és kimerült nyomozó, Peter Glebski. Természetesen, ahogy lenni szokott, nem telhet nyugodtan a szabadsága, hiszen egy rejtélyes haláleset zavarja meg a szálló nyugalmát. Bár Glebski nyomozó a háttérbe vonulhatna, átadva a terepet a helyi szerveknek, mégsem teheti meg egy lavinaomlás miatt, ami elzárja a völgyet a külvilágtól, eltorlaszolva a kivezető utat és megszakítva a telefonos összeköttetést. Így kénytelen nyomozónk a kezébe venni az ügyet és az éjszaka közepén forró nyomon felgöngyölíteni a bűntény szálait. Azonban a feltett kérdésekre a válaszok nem kielégítőek és mindenki gyanús aki a szálló lakója.

 

Krimikedvelők előnyben, hiszen a regény végéig nekik kedvez az írópáros és csak a végére vetik be a sci-fi fordulatot, ami egészen más megvilágításba helyezi a történteket. Szeretem az izgalmas történeteket, ahol lappang valami a felszín alatt, azonban ez a könyv nem ilyen. Valahogy hiányzik belőle a feszültségkeltés, és mintha egy kicsit össze is lennének tömörítve az események. Minden egyes vallomás egy másik személyre tereli a gyanút, de valahogy soha nem jutunk előrébb. A sci-fi vonal pedig csak a végén jelentkezik, ahol szinte rögtön ki is bontakozik teljes valójában, mégsem okoz kielégítő befejezést.

 

Valójában az egész regény egy gondolat köré épül, azaz egy kérdést vet fel, mégpedig azt, hogy megbocsátható-e a földönkívülieknek az emberi normák, szabályok megszegése? Grebski dilemmáját sikerült magamévá tenni, de megoldást én sem nagyon találtam rá. A helyében valószínű, hogy én is hasonló szkepticizmussal álltam volna a történtekhez és hasonlóan cselekedtem volna.

 

Persze, az ember teljesen másként gondolkodik, ha fel van készülve, hogy egy misztikus vagy sci-fi könyvet olvas, esetleg filmet néz. Már előre tisztázza magában, hogy mire számíthat és ahhoz hogyan fog viszonyulni. De mi van akkor ha a szürke hétköznapokat zavarja meg egy ilyen esemény? Földhözragadtságunkban vajon sikerül-e felülemelkednünk korlátainkon? Nekem nem sikerülne, az szinte biztos. Hiszen ha valaki elém állna most és azt mondaná, hogy egy másik bolygó lakója, és bizonyításképpen holmi trükkökkel állna elő, előbb hinném, hogy egy illuzionistával hozott össze a sors, mint egy földönkívülivel.

 

Részben a regény egyszerűsége az, ami kiemeli ennek a gondolatnak a lényegét, de éppen ez a hátránya is, hiszen az olvasónak jól kell csomagolni mindent ahhoz, hogy a szürkeállományát munkára fogjuk. Nekem mindössze két elvárásom van egy könyvvel szembe, mégpedig, hogy még olvasom, érdekes és tartalmas legyen, a másik pedig, hogy gondolatokat ébresszen bennem. Ha e két dolog közül az egyiket nem sikerül teljesítenie a kötetnek, akkor már baj van.

 

A regény alapján film is készült Grigori Kromanov rendezésében, melyhez a forgatókönyvet Borisz Sztrugackij írta. Általában a gyengébb regényeknek a sikert a mozis feldolgozásuk hozza meg, azonban ebben az esetben ez nem állja meg a helyét. Nem tudom, hogy mekkora költségvetésből készült, de az biztos, hogy nem hoztak ki túl sokat abból a kevéske pénzből amit a szovjet és észt polgárok adójából erre áldoztak. Egyszerűen nézhetetlenre sikerült, ami nem túlzás. Maga a lényeg maradt ki és mintha csak az unalmas részekre koncentráltak volna. Annyira messze esett az "alma a fájától", hogy egyes filmes oldalakon a sci-fi jelzőt nem is említik, mindössze a krimik közé sorolják be.

 

A regény egyszer olvasható, de aki még nem olvasott semmit a Sztugackij testvérektől, az véletlenül se kezdje ezzel a szerzőpáros életművének megismerését. A rajongóknak természetesen kötelező olvasmány :)

 

FORRÁS: Letya.hu


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155508110
Megjelenés: 2015-06-03
méret: 125 mm x 10 mm x 205 mm

Arkagyij és Borisz Sztrugackij

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
MINDENNAPI
2018-05-02 11:28:36

Anya csak egy van, könyv viszont számtalan – 9 könyv anyák napjára

Tovább
HÍREK
2020-04-02 09:38:44

Nyilvánosak az Év Gyerekkönyve Díj 2020-as jelöltlistái

Tovább

A történet egy hegyi fogadóban játszódik, ahova betér kipihenni fáradalmait a megviselt és kimerült nyomozó, Peter Glebski.