Disney ​Jégvarázs – Anna és Elza: Új történetek

Írta:Caledonia Valley
Mint azt már többször is említettem, szerény személyem hatalmas Disney-rajongó, s mint olyan, habzsolja a meséket és a mesekönyveket egyaránt. A Disney repertoárjából a Jégvarázs az egyik kedvenc egész estés rajzfilmem. A stúdió ezzel a történettel valami mást, valami újat alkotott, hiszen a romantikus szerelem és ábrándozás mellett megjelenik benne az önálló, erős, női főhős is, hangsúlyosabb szerepet kap a testvéri szeretet, és kapunk egy kicsit bohókás, kicsit tökkelütött, de szerethető férfi karaktert is, a már megszokott dalia helyébe. Elza személyében egy erős, karizmatikus, ámde magányos hercegnőt (királynőt) köszönthetünk a hősnők sorában, míg Anna felerősítve képviseli a gyengébbik nem alapkelléktárát. Mellettük megkaptuk a világ egyik legédesebb mellékszereplőjét Olaf személyében, kinek megítélése igen megoszló az emberek körében. Van, aki szereti, és van, aki a falra mászik a hóembertől, ám ebben a történetben minden meserajongóknak lehetősége van megtalálni a saját kedvencét.

Sokféle könyv foglalkozik a Jégvarázs világával, s most az Anna és Elza: Új történetek című könyvről hoztam egy rövidke értékelést. 

 

Maga a kötet csodálatos képekkel illusztrált, aranyos történetek gyűjteménye a norvég helyszínen játszódó világból, ami igazi kikapcsolódást nyújthat a gyermekek számára, a mozgóképes eredetijéhez képest azonban kissé bugyuta, és felnőtt fejjel talán túlontúl egyszerű. A rövid mesék által azonban picit közelebb kerülhetünk Elzához és Annához, és megtudhatjuk, hogyan töltik napjaikat Arendelle királyságában. Van benne bálszervezés, ami a nép és az uralkodócsalád közti kapocs elmélyítését szolgálja, cuki rénszarvaskölyök, szomszéd királyságok felkeresése, utazás, találkozás egy kellemetlen személlyel, akit a meséből már ismerhetünk (nem, nem Hans az)... A legjobb sztori azonban kétségkívül Olaf nyári napja. Nincs mese, a kis hóember annyira cuki, hogy azonnal rabul ejti az ember szívét. 

A kötet negatívumaként azt tudnám kiemelni, hogy több történetet is ugyanazzal a képpel illusztráltak, ami nem igazán szerencsés, sőt kicsit furcsa is, hiszen rengeteg grafika készült a meséhez, tehát lett volna miből válogatni.

 

A kötetet nagy Disney rajongóknak, de leginkább kisgyermekes szülőknek és porontyaiknak ajánlom, és ha minden igaz, remélhetőleg érkezik majd a 2. kötet, melyben a kalandok tovább folytatódnak.

 

Történetek: 5 hóember

Illusztrációk: 5 hóember


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155501692
Megjelenés: 2015-12-02
Ez is érdekelhet:

INTERJÚ
2017-11-21 15:04:44

Önismeret minden napra, avagy határidőnapló másképp

Tovább
MINDENNAPI
2018-06-27 09:37:48

Budapest Book Pride – Könyvek homoszexualitásról és LMBTQ emberekről

Tovább
MINDENNAPI
2020-02-12 14:52:47

Felkészítő könyv az óvoda előtt álló gyerekek és szüleik számára – Oviba megyek!

Tovább

A romantikus szerelem és ábrándozás mellett megjelenik benne az önálló, erős, női főhős.