David Baldacci: Emlékek börtönében

Tudom, hogy már több kötet is megjelent David Baldaccitól magyarul, valahogy mégis elkerültük eddig egymást. Nagy hiba volt…

Nem vagyok egy krimi fanatikus, ezért ritkán hoznak izgalomba az ilyen ajánlók. Aztán valahol belefutottam az Emlékek börtönében fülszövegébe, és kíváncsi lettem. Rögtön úgy éreztem, ezt a történetet szívesen elolvasnám. Az alapszituáció szerintem rendkívül izgalmas: adott egy volt sportoló, Amos Decker, aki egy hatalmas baleset után furcsa agyműködéssel ébred, hipermnéziája lett. Azaz abnormális pontossággal emlékszik mindenre a múltjából. Részletesen fel tudja idézni, milyen időjárás volt egy adott napon, mit csinált akkor, hogy érezte magát és mindezt másodpercre pontosan. Félelmetes még csak belegondolni is. Szerencsére a jó oldalra áll, és a rendőri munkában kamatoztatja a kivételes tehetségét.

A családja elleni kegyetlen támadás után elveszti a motivációját, és az életkedvét is, hajléktalanná válik. Hatalmas akaraterővel feláll a padlóról és a nulláról próbálja meg újraépíteni az életét. Ehhez hatalmas lökést ad, hogy úgy tűnik, a feleségének és egyetlen gyermekének a gyilkosa újra felbukkan a színen. Ráadásul több furcsa gyilkosság is történik a városban, melyek talán segíthetnek megoldani a rejtélyt.

Amos Decker karaktere telitalálat, nem az a szuperhős típus. Hatalmas fejlődésen megy keresztül a személyisége ezen a kicsit több mint négyszáz oldalon. Nagyon mélyen van, amikor megismerjük, és szerencsére az átmenet az új életébe, a talpra állása nem egy csettintés alatt megy végbe. Ettől hihetőnek tűnik, életszerűnek a története. Az őt ért trauma hatására néhány hónapig az utcán él, önsajnálatba burkolózik, nem foglalkozik a külvilággal. Ez azért mindenki számára ismerős lehet, aki hirtelen vesztett el egy szeretett személyt. És a lassú, rögös út is, amikor már újra van értelme az életnek.

Nagyon érdekes, ahogy a különleges agyműködésével teljesen más nézőpontból közelíti meg a bűntényeket, mint a kollégái. Briliáns logikai készséggel rendelkezik, és ehhez egy folyamatosan töprengő, kitartó személyiség társul. Bűnöző legyen a talpán, aki az orránál fogva tudja vezetni. És minő meglepő, ebben a kötetben még ilyen, szuper intelligens „rosszfiúkkal” is találkozhatunk, ami még emel a könyv színvonalán. Különleges nyomozó és extra okos bűnöző – hibátlan párosítás.

A cselekmény pörgős, folyamatosan ébren tartja a szerző a figyelmet, letehetetlenné téve ezzel a könyvet. A karakterek kidolgozottak, nem tökéletesek, hanem valódi, esendő emberek, akiknek vannak gondjaik, mindennapi problémáik, jó-, néha meg rossznapjaik. Mindenki a kötetben igazi egyéniség, nem tucatszereplők tömkelegével maszatolja el Baldacci a hátteret. Nagyon tetszett, hogy még a bolti eladónak is, akivel kétszer-háromszor találkozunk pár percre, van valamilyen egyedi jellemvonása.

Hatalmas élmény volt az Emlékek börtönében, épp ezért nagyon várom a folytatást. Ráadásul annyira tetszett, hogy a szerző korábbi köteteit is mielőbb beszerzem magamnak. Ajánlom mindenkinek, aki egy igazi agytornáztató, szövevényes, különös történetre vágyik.   

PAE


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634520818
Megjelenés: 2017-11-02
méret: 197 mm x 137 mm x 40 mm

David BALDACCI

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-09-20 16:35:34

Ne sajnáld, ha rágja, ha tépi, épp olvasni tanul

Tovább
MINDENNAPI
2019-05-17 11:39:24

A kilencvenes évek Bibliája – James Redfield: A mennyei prófécia

Tovább
HÍREK
2019-11-21 22:17:45

Megjelent a JCDecaux „Álljon meg egy novellára!” című novelláskötete

Tovább

Igazi agytornáztató, szövevényes, különös történet.