Böszörményi Gyula: Beretva és tőr (Ambrózy báró esetei 2,5.)

Írta:Romsics Petra
Mili ismét bemutatta Richárdnak, hogy milyen hasznos is tud lenni. :)

Cím: A történet szempontjából két fontos eszköz, mindkettőnek fontos szerepe van a cselekményben. Tehát a cím tökéletes. :)

 

Borító: Én úgy gondolom, hogy itt szintén Mili látható, mint az első résznél, még pedig azért, mert neki nagy szerepe volt a rejtély megoldásában. De szívesen meghallgatom, Ti mit gondoltok. :)

 

Alapsztori: A perzsa sah európai körútjának következő állomás Budapest, itt fog eltölteni 4 napot. Fényűző esteken, színházi előadásokon vesz részt. Mindeközben a háttérben komoly nyomozó munka folyik a tettes (vagy tettesek?) felderítése érdekében.

 

Olvasás:

Az már a Rudnay-gyilkosságokban is feltűnt az elején, hogy a perzsa uralkodó nem sok szerepet kap. Megemlítik, hogy itt van Budapesten, nagy a felhajtás, stb. Viszont ez így konkrétan ennyiben is marad a kezdetekkor. Úgy voltam vele, hogy később biztos ő is szerepet kap, valahogy kapcsolódni fog a gyilkosságokhoz. De ez nem igazán következett be. Ott volt aztán elment, és ennyi. Mondjuk nem is igazán hiányzott a történetből. Volt Miliéknek épp elég gondjuk a gyilkosságokkal, nem hogy még az uralkodóval is törődjenek.

Aztán jött ez a novella és mint kiderült, voltak gondok a Hungária szálló környékén is. Minderre akkor derült fény mikor Ambrózy báróékat a híres Kelet-kutató, Vámbéry Ármin kérte fel a nyomozásra. A fülszöveget olvasva kicsit kétkedve fogadtam, hogy ugyan mi történhetett ha már kísértetjárásról is pusmognak. Szerencsére itt azért ilyen dologról nem volt szó, de volt helyette más, amin szörnyülködhettem egy kicsit, mert gyilkosságból ebben novellában sincs hiány.

Természetesen a bárón és Milin ez az ügy sem fog ki túlságosan. Sőt, mondhatom azt, hogy ha nincs a Milinek az a kis csínytevése, akkor soooookkal hosszabb ideig tartott volna Richárdnak megoldania ezt az egész katyvaszt. (És annyit elárulok, hogy a 3. részben ezt a mi bárókánk készségesen be is vallja ;) ) Szóval hála istennek ez a nyomozás is sikeresen zárult.

 

Forrás: http://addicted-to-the-books.blogspot.hu/


BÖSZÖRMÉNYI GYULA

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
HÍREK
2020-04-02 09:38:44

Nyilvánosak az Év Gyerekkönyve Díj 2020-as jelöltlistái

Tovább
HÍREK
2023-02-09 19:18:05

Jane Austen - Emma

Tovább

Ambrózy báró újabb izgalmas bűncselekménnyel néz szembe ebben a novellában.