5 érdekesség, amit egy angol nyelvű könyvből tudhatsz meg az Andrássy útról

Írta:Szilvási-Kassai Eszter
Az Andrássy út minden kétséget kizáróan Budapest legszebb sugárútja, amit minden hazánkba látogató turistának látnia kell. Végig kell sétálnia rajta egészen a Hősök teréig egy take-away kávéval a kezében és fényképezőgéppel a nyakában. Garantáltan egy fél napot el tud majd tölteni csak azzal, hogy kívülről megnézi az épületeket.

Ha pedig örökre elrabolta a szívét, be kell szereznie az Andrássy útról szóló könyvet, amely Hollandia magyarországi nagykövetének és egy ismert holland fotóművésznek a munkáját dicséri. A 13 interjút tartalmazó angol nyelvű kötet ráadásul nyelvtanulóknak is rendkívül hasznos.

Összegyűjtöttünk öt érdekességet, amelyre a könyv olvasgatása során bukkantunk.

1. Az Andrássy út 4. szám alatt található Harkányi Palota Andrássy út felőli oldalán három emelet látható, de a Révai utca felől nézve négy emelet lett beépítve.

2. Andrássy Gyula igazán nagyra értékelte a művészetet, szeretett olyan híres festőkkel beszélgetni, eszmét cserélni, mint Munkácsy Mihály. Egyszer valaki a fejéhez is vágta, hogy jobban tenné, ha a művészek helyett politikusokkal beszélgetne. Erre csak annyit kérdezett: Megtudná mondani, hogy hívták a szász választófejedelmet Rembrandt idejében?

3. A kisföldalatti átadásán Ferenc József császár személyesen is részt vett.

4. Az Andrássy úti kávéházakban a török kávékultúra találkozott a nyugatival. Elsősorban az arisztokraták találkozási pontjai voltak ezek, s mindenkinek megvolt a maga törzshelye. A kávéházak közül kiemelkedett a Grand Café Budapest és a Helvécia Kávéház, amelyről még Krúdy Gyula is írt Ady Endre éjszakái című művében.

5. Kodály Zoltán 1924-től több mint negyven évig élet a köröndön álló lakásában, az Andrássy út 89-91-ben, mely ma emlékmúzeumként működik. Második felesége, Péczely Sarolta ma is szellemi irányítója a Kodály Archívumnak, ahol a magyar zenetörténet kultikus kéziratait, hangfelvételeit és mozgóképeit őrzik.

Ha további érdekességekret szeretne felfedezni a főváros legszebb sugárútjáról, szerezze be a könyvet még ma!


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631364330
Megjelenés: 2017-06-07
méret: 210 mm x 290 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-09-20 16:35:34

Ne sajnáld, ha rágja, ha tépi, épp olvasni tanul

Tovább
HÍREK
2019-04-05 10:54:58

1,4 millióval több szó: ennyit jelent az esti mese

Tovább
INTERJÚ
2019-12-22 14:38:23

Hidas Judit könyvlistája

Tovább

Andrássy Gyula igazán nagyra értékelte a művészetet