Ziggy, a varázsmacska életvezetési tanácsai fiataloknak

Ziggy, a háromlábú macska egy francia kisvárosba költözik, ahol összebarátkozik a környéken élő fiatalokkal. A tizennyolc rövidke történetben tizennyolc gyereket ismerhetünk meg, akik sorra kiöntik a szívüket Ziggynek, ő pedig egyszerű, hasznos és bölcs tanácsokat ad a kiskamaszoknak. A gyerekek hamar ráébrednek, milyen értékes a macskabölcsesség: megtudják többek között, hogyan élhetnek boldogabban, miként javíthatnak a barátaikhoz és a családjukhoz fűződő kapcsolataikon, hogyan küzdjék le a szorongást és álljanak ki magukért, valamint hogyan dolgozzanak meg a sikerért. Az üzenet egyszerű: gyerekként is élj úgy, mint a macskák – szabadon, kiegyensúlyozottan, öntudatosan és boldogan. Stéphane Garnier, a nagy sikerű Macskabölcsesség szerzője legújabb könyvében a 9-13 éves korosztályt szólítja meg, őket hívja közös gondolkodásra és játékra.

 

Ösztönzés a nyitottságra

A témák elsősorban a kamaszok identitásának erősítése felé gravitálnak, a könyv az ő önállósodásukra törekszik. A Franciaország déli részén, egy kisvárosban élő, háromlábú varázsmacska, a humoros nevű Ziggy az, aki előbb megfigyelői pozícióba helyezkedik, majd egyesével felkeresi azokat a fiatalokat, akikkel a nyílt téren barátkozni kezd. Természetesen ez a macska tud beszélni, ezért a kommunikáció hamar gördülékennyé válik az ember és az állat között. A vidámság, a stresszmentes élet, amivel a házikedvenc rendelkezik, messzi távolságban van (vagy legalábbis tűnik) a kamaszkorúak számára, viszont a rendkívül szimplán megfogalmazható boldogság eléréséhez ösztönzésre van szükségük az útkereső fiataloknak, jóllehet, ez sokszor csak egészen kis lökést jelent. Ziggy a nyitottság, a saját vágyak és célok megfogalmazásának és érvényességének akar szabad folyást találni. Minden fejezet egy-egy idézettel kezdődik, és minden nagyobb gondolati egység végén kitöltendő kérdésekkel találkozik az olvasó, ami akár napló funkciót is betölthet, ez értelmezés és hozzáállás kérdése, hogy vissza akarjuk-e keresni évek múltán a megadott válaszainkat, vagy egyszerűen csak láthatóvá akarjuk tenni itt és most a legtöbb gondolatunkat. Mindkét szempont hasznos lehet. Nem lényeges, hogy a tipikusan használt francia nevek helyett magyarokkal (vagy akármilyen nemzetiségűekkel) gondoljuk-e el a szerző felvetéseit, ugyanis a könyv üzenete univerzálisnak mondható, mind kulturális, mind jóléti értelemben, a nyugati és a közép-kelet-európai világba egyaránt beilleszthetőek a dilemmák és problémafelvetések.

 

Önbizalomnövelés és együttműködés másokkal

Az önbizalom növelésére tett szerzői kísérlet és a céltudatosság fontosságának hangsúlyozása nem csupán az igent, de a nemet mondás képességére is megtanít minket, legyen szó akár a szűkebb családi, akár a tágabb iskolai közegről. De hogy azt se gondoljuk, hogy Ziggy az önfejűség irányába szándékozik eltolni a gyermekek döntéseit, ezekhez a fejezetekhez ugyanúgy hozzátartozik az alkalmazkodás képessége, alkalomadtán segélykéréssel társulva, amikor beismerjük, hogy valamit nem tudunk egymagunk megoldani. Sőt, a varázsmacska arra is figyelmeztet minket, hogy a túlzott önbizalom elzár minket embertársainktól, barátainktól, tehát a kooperáció szintén fontos aspektusa identitáskeresésünknek. Mindezzel együtt az érzelmi világunk gazdagsága lendíthet minket előre, az tarthat minket mozgásban, a szeretet- és szerelemnyelv megtalálásában és ápolásában.

 

Gyerek vagy, titkokkal és rejtélyekkel!

Ami nagyon fontos az összes fejezetben, hogy a szerző szócsöveként funkcionáló macska minden esetben a kamaszokhoz szól, és hangsúlyozza, hogy vannak olyan diszkrét és a felnőttekkel meg nem beszélhető dolgok és szituációk a világon, amelyekhez a titok és a rejtély homályos érzete társul, ilyenek lehetnek bizonyos intim helyzetek és perspektívák, amelyek láthatatlanok a másik fél tájékozódási horizontján, döntően az életkorbeli távolság miatt. De ezért sem kell szégyenkeznie senkinek, hiszen emberek vagyunk, akik nap mint nap hibázhatnak és korlátokkal rendelkeznek.

 

Összegzés

Bár néha túllépi a könyv oktató jellege azokat a határokat, ami egy spontán ember-állat kapcsolatot jellemezhet, viszont ha a helyén kezeljük, a kiadvány hasznos kiskátéja lehet a kiskamaszoknak, és én feljebb is tolnám a határt 13 évnél, mert ha a naivitásunk némiképp el is vész, a kötetben megfogalmazott üzenet akár egész életünk során jelzőtáblaként szolgálhat. A kedves illusztrációk pedig tovább fokozhatják érdeklődésünket és fenntarthatják figyelmünket. Szóval pompás választás ez a kötet fiatalok és idősebbek számára egyaránt, arról sem megfeledkezve, hogy a macskás olvasóknak különleges örömet is nyújthat egy, az ember által tipikusnak elképzelt házikedvenc gondolatainak kivetülése. 

 

Ha tetszett ajánlónk, a könyvből részleteket is megtalálhatsz ezen a linken.

 

mindennapkonyv.hu / Hajnal Dominik


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155783234
Megjelenés: 2018-09-03
méret: 135 mm x 200 mm

Stéphane Garnier

Tovább
Ez is érdekelhet:

HÍREK
2019-11-21 22:17:45

Megjelent a JCDecaux „Álljon meg egy novellára!” című novelláskötete

Tovább
MINDENNAPI
2019-12-25 10:25:53

Téli mese – Elragadó történet Boldizsár Ildikó legújabb, környezetvédelemre ösztönző gyűjteményéből

Tovább
MINDENNAPI
2020-03-23 09:35:57

8. nap otthon – Paul Hollywood: Kenyér – Reggelire, ebédre, vacsorára

Tovább

Egy kiadvány, amely lelkifröccsöt nyújthat a bizonytalanságban élő kiskamaszok számára.