Gyógyító játékbolt – Czirják Eszter: A Játékmester

Hogy A Játékmester sodró erejű, letehetetlen romantikus regény, csak részben igaz. Ugyanis a könyv amellett, hogy minden benne van, ami egy igazán jó érzelmes történethez kell - izgulhatunk a hősökkel és a hősökért, akiknek épp annyi nehézséggel kell megküzdeniük, hogy egymásra találásuk valóban érdekes legyen, - őszintén és nyíltan beszél igen rázós témákról.

Például bánatról, fájdalomról, gyászról és kendőzetlenül mutat be családi drámákat. A torokszorító helyzetek megkönnyeztethetik az egyszeri olvasót, ugyanakkor egy percig sem nyomasztóak. Méghozzá azért nem, mert a mindig a gyógyulás felől látjuk azokat. A könyv, miközben felhőtlen szórakozást biztosít életkortól függetlenül minden tinédzsernek és felnőttnek, arra tanít, hogy járjunk bármilyen mélyen, van kiút. A Játékmester épp ezért felemelő olvasmány, mely a szerelem mellett, a közösség, a szeretet, és a figyelem (gyógyító) erejéről is szól.

A könyv főhőse Bert McAllister, az egykor ünnepelt sci-fi író, aki miután elveszeti feleségét, felhagy az írással, és inni kezd. Egy napon azonban két különleges bőröndöt talál lakása küszöbén. A mágikus bőröndök segítségével a férfi új életet kezd, és a különleges tárgyak utasításait követve játékboltosként kezdi járni a világot. Minden településen csak pár hónapig tartózkodik, ám azalatt varázslatos gyógyulásoknak lesz – a bőröndök jóvoltából – katalizátora és szemtanúja.

Egy napon egy London közelében található településre viszi a  vakszerencse, ahol a megismerkedik egy fiatalasszonnyal és annak lányával, akikkel egyre többször találkozik. A férfi és a nő közt kialakuló vonzalom azonban úgy tűnik, nem elegendő ahhoz, hogy a férfi újra a saját életét élhesse. Vajon mi hiányozhat még? Mire van szüksége Bertnek ahhoz, hogy szabad legyen?

 

 

A szöveg élvezetes és jobbára gördülékeny, különösen jól működnek a regénybeli dialógusok.  Számtalan szeretreméltó, bár nem túl egyedi mellékszereplőt is megismerhetünk, akiknek a történetei beillenének a Mérgező szülőkA benned rejlő gyermeknek otthonra kell találnia vagy a Szeretettel sebezve című művek esettanulmányai közé, ugyanis ezek egytől egyig félresikerült, mérgező gyerek-szülő kapcsolatok. Czirják az embert nem önmagában, hanem kapcsolatok hálójában ábrázolja, ahol ezeknek a kapcsolatnak a minősége és milyensége határozza meg az egyént.

Idén írtunk az up lit-ről, melynek egyik zászlóshajója Ruth Hogan Az elveszett tárgyak őrzője című regénye. A Játékmester nem csak hangulatában, hanem felépítésében, és egyes elemeiben is hasonlít erre a műre. Természetesen nem plágiumról van szó, inkább arról, hogy A Játékmester pontosan illeszkedik az alzsáner kereteibe. Ahogy az up-lit könyvek, úgy Czirják regénye is amellett, hogy hangsúlyozza a szerelem, a jóság, a közösség és a barátság szerepét életünkben, reményt is ad. Reményt a változásra, és ezáltal egy teljesebb, boldogabb életre.

 

Hományi Péter


tovább ►
ISBN: 9789631291810
Megjelenés: 2017-11-29

Czirják Eszter

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Mondd ki, ami a szívedet nyomja! – Czirják Eszter A Játékmester című könyvéről.