Szeretnél kreatív életet élni? – Elizabeth Gilbert bátorságot ad hozzá

Elizabeth Gilbert mélyen hisz az emberben és az emberi kreativitásban. Saját maga számára létrehozott egy rendszert, mely a mágikus gondolkodáson alapszik. A Big Magic – Kreatív élet, félelem nélkül! című kötetében pedig nemcsak megosztja ezt, hanem mindenkit felszólít arra, hogy kezdjen el másképp élni, kezdjen el – mindegy mit – alkotni.

Ez a könyv nem a kreativitás tudományos megalapozottságú elemzése, sem írástechnikai szakkönyv. Egészen másról szól. Arról, hogy hogyan szabadíthatja fel bárki a benne rejlő kreativitást a külső és belső elvárások bilincséből. Bár számomra kissé hebrencsnek, felszínesnek tűnt elsőre a könyv, ahogy egyre többet olvastam belőle, úgy értettem meg bölcsességét.

Gondolatmenetét hat fejezetben fejti ki Elizabeth Gilbert. Spirálisan halad, vissza-visszatér a korábbi fejezetek legfőbb üzeneteihez, mintegy olvasójába égetvén mondanivalóját. Iróniája, humora és empátiája lenyűgöző.

Legfontosabb üzenete, hogy bárki képes alkotni, mindnyájan kreatívak vagyunk, ugyanis ez az emberi természet egyik legalapvetőbb vonása. Ezért felejtsünk el mindent, amit a művészetről, alkotásról tanultunk. Távolítsuk el mindazt, ami az évszázadok során erre a fogalomra rárakódott. Ne féljünk, engedjük el képzeletünket, és élvezzük, ahogy átjár minket a kreatív erő. Mint írja, a kreatív munka abszolút nélkülözhető az életben maradáshoz, tekinthetünk rá úgy, mint felesleges luxusra, és épp ez adja meg a szépségét. Ezért javasolja, hogy önmagáért a teremtésért alkossunk, és ne várjunk se külső biztatásra, se megerősítésre. Mert a kreatív élet önmagában hordozza értékét és jutalmát.

Az írónő szerint nincsenek géniuszok, hanem ahogy az ókori rómaik tartották, géniuszunk van, egy jótékony szellemünk, aki az univerzumból szállítja nekünk az ötleteket, és ő ajándékoz meg minket az ihletett pillanatokkal. Ezért mindent meg kell tennünk azért, hogy ne riasszuk el magunktól siránkozással, sápítozással.
Gilbert én-azonos életre hívja meg olvasóit, úgy hogy megadja nekik a kezdő lökést. Eddig nem szívesen olvastam önsegítő könyveket, mert pár oldal után mindet hamisnak éreztem. Gilbert könyve talán az első, amit, bár bizonyos távolságtartással, de örömmel olvastam, mert a szerzőnő hitelessége és őszintesége felől egy percig sem kételkedtem. Ez a könyv mindenkinek szól, nemcsak azoknak, akik művészi pályára készülnek, de bárki haszonnal forgathatja, aki teljesebb, boldogabb életre vágyik.

FOTÓ: Wikipedia


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155283888
Megjelenés: 2016-11-04
méret: 125 mm x 25 mm x 200 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155283802
Megjelenés: 2016-05-05
méret: 208 mm x 140 mm x 15 mm

Elizabeth Gilbert

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-06-27 09:37:48

Budapest Book Pride – Könyvek homoszexualitásról és LMBTQ emberekről

Tovább
HÍREK
2020-02-26 09:32:27

Kihirdették az Aegon Irodalmi Díj 2020-as rövidlistáját

Tovább
HÍREK
2020-04-01 15:28:45

Indul a Lázár-napló! – Bíró Szabolcs középkorijárvány-híradója

Tovább

Ha nem mersz belefogni, akkor neked szól ez a könyv