Szakíts, ha bírsz! – A Szakítós című antológiáról

Nem csak a szerelmünkkel szakíthatunk, hanem egy közösséggel vagy akár egy országgal is. Minden szakítás fájdalmas, és ilyenkor egy kicsit mindig meghalunk, de épp ezért minden szakítás által újjá is születünk, változunk. Elolvastuk a Menő Könyvek Szakítós című, 19 novellát tartalmazó kötetét.

A Szakítós kamaszoknak, fiatal felnőtteknek szóló antológia az elválásról. A novellák zöme a szerelmi kapcsolatok végéről szól, de olykor ez a motívum csak mellékesen van jelen, sőt van, hogy teljes egészében hiányzik. Az írásokat a kortárs szépirodalom ismert szerzői (Háy János, Dragomán György, Garaczi László), az ifjúsági és gyerekirodalom népszerű írói (Balázsy Panna, Kalapos Éva Veronika, Mészöly Ágnes, Tasnádi István), és ahogy már a kiadó első – Az első című – antológiájában, az erotikus irodalom hazai fenegyerekeként ismert Lakatos Levente jegyezik. Illetve, és ez különösen bátor dolog volt a szerkesztő Csapody Kinga részéről, fiatal, pályakezdők szövegeit is beválogatta a kiadványba.

Dr. Almássi Kitti előszavában dióhéjban elmondja a szakítás pszichológiájáról a legfontosabb tudnivalókat. Majd következnek a történetek. A szépírók szövegei minőségükkel és megformáltságukkal kirínak a mezőnyből, ugyanakkor egyfajta rutin és a profizmus is érződik rajtuk, ami szemben az ifjúsági irodalmat művelő szerzőkkel szemben, nekik nem áll jól, hiszen írásukat kiszámíthatóvá teszi, márpedig egy szépírókat többek közt épp azért szeretjük, mert elmozdulnak (akár saját stílusukon belül is) a sztenderdtől. A pályakezdők szövegei érdekesek, de nem ezekért fogunk rájuk évek múlva emlékezni.

A számomra ezért legkedvesebb írások Kalapos Éva Veronika Majd hívlak és Mészöly Ágnes Egészpályás indítás és Molnár T. Eszter A turné című elbeszélései. Az első a szakítás témáját egy egészen szokatlan perspektívából, a fiát egyedül nevelő anya szemszögéből ábrázolja, rendkívül szórakoztató módon. A második egy remek történet arról, hogy milyen nehéz egy hobbit, egy közösséget, amihez kötődünk, magunk mögött hagyni, de igazi erénye, hogy írásában pontosan megmutatja azt a viselkedést, beszédmódot, ami miatt még a mai napig létjogosultsága van a női egyenjogúságról való beszédnek. A harmadik pedig egy fiú szerencsés magára találását írja le.

A könyv hátsó borítóján olvasható felirat: „Tizenkilenc remek novella”, szerintem nem üres marketing fogás. Mind érdekes írások, melyekben van valami, amiért érdemes elolvasni őket. Összességében élvezetes kötet, ami akár remek segédeszköz lehet pedagógusoknak, hogy diákjaikkal irodalomról, és szülőknek, hogy gyerekeikkel az életről beszélgessenek.

 

H. Nagy Ilka


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634034766
Megjelenés: 2018-02-12
méret: 193 mm x 127 mm x 25 mm

MÉSZÖLY ÁGNES

Tovább

Kalapos Éva Veronika

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
MINDENNAPI
2018-05-02 11:28:36

Anya csak egy van, könyv viszont számtalan – 9 könyv anyák napjára

Tovább
HÍREK
2020-04-02 09:38:44

Nyilvánosak az Év Gyerekkönyve Díj 2020-as jelöltlistái

Tovább

Élvezetes kötet, ami akár remek segédeszköz lehet pedagógusoknak, hogy diákjaikkal irodalomról, és szülőknek, hogy gyerekeikkel az életről beszélgessenek.