Képregényes krónika

Van egy világ, ahol Imre herceg nem szende szűz, hanem egy keménykötésű harcos, akit vikingek szolgálnak. Ahol Orseolo Péter kiváló kardforgató, aki, miután megölik a lovát, még felveszi a harcot az ellenségeivel. Levi & Sinonimo, azaz Németh Levente és Mészáros János gyönyörű képregényében a Királyok és keresztek első részében így van. És mi miért ne hinnénk nekik?

A magyarországi viszonylatban kiemelkedő igényességgel elkészített kiadvánnyal és hozzá kapcsolódó mobil applikációval állt elő tavaly novemberben egy kis kreatív csapat. Az alkotók mindent megtettek a minőségi szórakoztatás jegyében. A  színes, albumjellegű szemgyönyörködtető könyv minden kockája alaposan megtervezett, kidolgozott, melyek megalapozzák a könyv hangulatát. A történet izgalmas, fordulatos, a dialógusok jók, bár egyelőre még a karakterek vázlatosnak, sablonosnak tűnnek. Akinek ez nem lenne elég, az a Google Play áruházból letöltheti a képregényhez készült applikációt, melyet ha elindít, az oldalak felett további tartalmakra, érdekességre, apróságra, sőt rövid, de hangulatos animációkra bukkanhat.A képregény története Szent István uralkodásának utolsó évtizedében játszódik. Német seregek lépik át a határt, hogy hűbéresükké tegyék a magyarokat. A honvédő sereg Imre herceg vezetésével lerohanja a betolakodókat, majd megfutamodásra kényszeríti. Kaland, intrika, harc, épp annyi van ebben a kötetben, hogy felcsigázza az olvasókat. Nem véletlenül. Ez a közel százoldalas könyv egy tervetett sorozat, a Képes Krónikák első része, így számíthatunk rá, hogy a jövőben a szerzőpáros újabb részekkel örvendezteti meg a nagyérdeműt.

Bízom benne, hogy ezt a kezdeményezést elkerüli a magyar átok, és sikerrel jut el a széles közönséghez, hiszen segítségével, kicsit közelebb kerülhetünk egy letűnt korhoz, és azokhoz a történelmi alakokhoz, akikről bár az iskolában tanultunk, sokszor unalmasnak, szürkének tűntek. Egy ilyen képregény által nemcsak hideg szoborként láthatjuk őket, hanem hús-vér emberként, akik a maguk hibáival és erényeivel jelennek meg előttünk.


Ez is érdekelhet:

HÍREK
2018-09-06 10:18:21

52 fontos magyar könyv – Nyáry Krisztián szerint

Tovább
HÍREK
2019-11-29 11:10:22

Babits Mihály életművéről konferencia december elején a PIM-ben

Tovább
INTERJÚ
2020-01-06 16:30:29

Károlyi Csaba kedvenc könyveinek listája

Tovább

Imre herceg vikingekkel darabolja a gaz ellent.