Beszédes ruhadarabok – Poós Zoltán: Rock&Roll Áruház

Azt hogy Poós Zoltán különösen vonzódik a múlt emblematikus tárgyaihoz, már a Szivárvány Áruház megjelenése óta tudjuk. Abban a könyvben ugyanis a hetvenes évek és a nyolcvanas évek első felének kultikus tárgyainak aprólékos katalógusát készítette el. Egyfajta időkapszulát, mellyel azok is, akik akkor már éltek, és azok is, akik később születtek, visszautazhattak egy letűnt világ tárgyi rekvizítumai közé.

Rokc&Roll Áruház ennek a korábbi kiadványnak párdarabja, mely a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes évek hazai divatját vizsgálja. Összesen nyolcvanöt ruhát, táskát, kiegészítőt található benne, köztük olyan tárgyak, mint a már-már kultikussá vált otthonka, a bőrmellény és a fecske, vagy a hazai könnyűipar olyan teljesítményei, mint a Tisza cipő, a Trapper farmer és a Méta melegítő.

 

 

A válogatás fő szempontja a tárgyak adott korban betöltött szerepe volt. Ugyanis a legtöbb viselet – ahogy a szocializmusban egyébként annyi minden – egyfajta szimbólum is volt, mely túlmutatott önmagán. Pontosan beazonosítható volt egy öltözet alapján, hogy annak viselője milyen társadalmi rétegbe, milyen szubkultúrához tartozik, és persze az sem maradt rejtve, hogy mit gondol a világról és a rendszerről. Nem véletlen, hogy egy-egy ruhadarab viselésének következményei voltak: megszégyenítés, igazoltatás stb.

 

 

Visszanézve ez a kifejezési mód egyfajta különös mágiával is felruházza a kort, ugyanakkor még mielőtt visszavágynánk ebbe a milliőbe, fontos leszögezni, hogy Poós a korszak társadalmi viszonyait, a diktatúra árnyékát és a kínálatra jellemző szűkösséget, és az anyagok kétes minőségét is megidézi. Így a Rock&Roll Áruházat nem csak divattörténeti műként, hanem kultúrtörténeti munkaként is olvashatjuk. Sőt, a tárgyakat kísérő rövid szövegek hőse, Józsika kalandjait olvasva egyfajta anekdotagyűjteményként, tárcakötetként is forgatható.

A kötet külcsínjéért Karcagi Klára felelt, akinek a munkája nélkül ez a kiadány jóval kevesebb lenne. A magazinszerű oldalak, a szöveggel párbeszédbe lépő olyan apró vizuális öteletek, mint amilyen a Martens bakancsokról szóló oldalpár szélén a sárga cérnával készült díszvarrás, teszik igazán különlegessé ezt a munkát.

Poós Zoltán könyve gyönyörű kötet, melyet a retro szerelmeseinek, nosztalgiázóknak és időutazóknak ajánlunk!

 

Hományi Péter

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631365320
Megjelenés: 2018-09-25
méret: 165 mm x 220 mm

Poós Zoltán

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
MINDENNAPI
2018-05-02 11:28:36

Anya csak egy van, könyv viszont számtalan – 9 könyv anyák napjára

Tovább
HÍREK
2020-04-02 09:38:44

Nyilvánosak az Év Gyerekkönyve Díj 2020-as jelöltlistái

Tovább

Neked a divat mondja meg, hogy ki vagy! – Poós Zoltán divatkönyvéről.