A női lét kilenc fordulópontja – Bánhalmi Norbert: A nő világa

Bánhalmi Norbert A nő világa című könyve kicsit más, mint amit megszokhattunk, ugyanis új albumában a szövegnek legalább olyan fontos szerepe van, mint a képnek.

Interjú Bánhalmi Norberttel

 

A könyvet Vámos Miklós előszava vezeti be, aki számára „a könyv fő üzenete az, hogy minden nő bombázó, ha elég kíváncsisággal és szeretettel fordulunk feléje.”

A könyv kilenc nőt mutat be kilenc képben. A fotókat, melyek közt egyaránt akad professzionális eszközzel készített, retusált felvétel és egyszerű mobiltelefonos fotó is, a modellek monológjai egészítik ki. Ezek a résztvevők válaszaiból állnak össze, melyeket a kötet szerkesztője által összeállított kérdéssorra adtak.
Mind ugyanazt kérdéssort kapták meg, válaszaik mégis nagyon különbözőek. Ahogy sokszor a képek is, úgy a megkérdezettek válaszai is gyakran szépítik a valóságot, ám éppen ez az érdekes ebben a projektben. Úgy akarja megmutatni a nőket, ahogy ők látják magukat. Az ő belső valóságukat akarja megjeleníteni, nem pedig az ún. valóságot, hiszen a szubjektív érzékelésünk sokkal inkább meghatároz bennünket, mint az, ami kívülről látszik.
Így lehetséges, hogy a könyvben megjelenő nők magukat egytől-egyig szépnek látják (természetesen szépek is, ám nem a kor sablonja szerint). Büszkék nőségükre és nőiességükre. Bánhalmi Norbert kilenc női karaktere nyilvánvalóan nem reprezentatív, pont azért, mert nem akar az lenni. Úgy gondolom, hogy szándékosan keresett olyan modelleket, akik a legjobban megtestesítik azt a karaktert, akit lencsevégre szeretett volna kapni.

A sorozat a dédnagymama életszakasz fotóival nem ér véget, hanem két rövid írással zárul. Ezek ahelyett, hogy lekerekítenék, sokkal inkább kinyitva hagyják a kötetet, hiszen nemcsak az életszakaszok miatti változások jellemzik az életünket, hanem más tragédiák, krízisek is tagolják azt. Ezért a könyvvel párhuzamosan létrejött egy blog a fotós oldalán, ahová bárki beküldheti a saját történetét.

Bánhalmi Norbert fotói sokszínűek. Fekete-fehérek, színesek. Vannak köztük életképek, elkapott pillanatok és beállított, műtermi fotók. Akadnak aktképek is. Mégis a legtöbb kép nem technikai bravúrja vagy komponálása miatt válik érdekessé, hanem azért, mert ezek a képek végtelenül emberiek. És ez a nagyon együttérző, empatikus tekintet teszi különlegessé azokat.
Érdemes lapozgatni ezt a könyvet, mely által a nők önmagukat és egymást, a férfiak pedig a nőket érthetik meg egy kicsit jobban.

 

H. Nagy Ilka


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786150018294
Megjelenés: 2018-05-15
méret: 210 mm x 210 mm

Bánhalmi Norbert

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Egy férfi, aki a női létről készített könyvet.