7. nap otthon – Hofi megmondja

Az események sajnálatos következményeképp egyre többen kénytelenek otthon maradni, hogy saját lakásukból intézzék napi teendőiket. Ezért úgy döntöttünk, hogy napról napra összegyűjtjük nektek azokat a könyveket, amelyek segítségével könnyebben átvészelhetitek ezt az időszakot. Hetedik alkalommal a Corvina Kiadó „Megmondja"-sorozatának Hofi Géza halhatatlan mondatait tartalmazó kötetét választottuk. A tematika szerint elkülönülő fejezeteket átlapozván garantáltan fogjuk majd a hasunkat a szűnni nem akaró nevetéstől.

A szerkesztő (Király Levente) előszavából

„Értelemszerűen a könyv a Hofi-jelenségnek csak egy-egy részletét tartalmazza. Ki kellett hagynom rengeteg olyan jelenetet, amelyeknél a vizuális vagy akusztikus elem nélkül nem teljes az élmény, de nem kerültek bele az egyszerű viccek sem (ezeket másoktól is hallhattuk) vagy a paródiák – éppen ezért javaslom az életmű megtekintését-meghallgatását; legyen a Hofi megmondja egy kedvcsináló válogatás. Hofi dokumentálása sem egyszerű feladat: ugyanazt a poént szinte sohasem adta elő ugyanúgy, műsorai alkalmanként változtak, alakultak (gondoljunk bele, az Élelem bére 1400-nál is több előadást ért meg). A megjelent hanglemezek, videofelvételek, tévéadások és a neten fellelhető kalózfelvételek mindegyikét meghallgattam, illetve interjúkat, riportokat és visszaemlékezéseket olvastam el. Egy-két esetben poénösszevonással éltem, vagyis két, részben eltérő változatból a legjobb részeket összeillesztettem. Többször ki kellett hagynom olyan kiszólásokat, amelyek a műsor korábbi poénjaira utaltak, hiszen ezek zavarnák az értelmezést. De mindenképp törekedtem arra, hogy a legeredetibb, a legjobb változatot megtaláljam. Remélem, sikerült.”

 

A kötet ismertetőjéből

Hofi Géza halhatatlan mondataiban ismerhetünk rá az örök emberi hülyeségre (és persze bölcsességre is). A „legvidámabb barakk” legnépszerűbb humoristájának soha nem jelentek meg szövegei írásban, pláne nem tematikánként összerendezve, ezt a mulasztást pótolja most ez a kötet. Bár Hofi szövegei élőszóban a legjobbak, hiszen csodálatos előadóművész volt, de írásban is éppolyan ütősek.

 

Hárman Hofiról

„Hofi a fáraók helyett a néphez beszélt, akik építették a piramisokat.” (Bödőcs Tibor, humorista, regényíró)

„Hofi Géza humora elsősorban abból állt, hogy megmondta az igazat.” (Müller Péter, író)

„Soha nem tudjuk persze, milyen a nép, de ha valaki azt kérdezné, hogy a Kádár-rendszerben ki játszotta el a legjobban, mi lehet a nép, akkor nézze meg Hofit.” (György Péter, esztéta)

 

Hofi Géza: Behívó 

 

Olvasói vélemény

Elég belepillantanunk egy-két archívumba, hogy a hamisítatlan Hofi-hangra ráérezzünk, a fiatalabb generációk számára pedig az is világossá válhat ebből a tapasztalatból, hogy a mai napig töretlen népszerűségnek örvendő stand-up műfaja valahonnan ebből a fajta kabaréból nőtte ki magát. Az anekdotaszerűen kibontakozó viccek mondatról mondatra váltják ki a közönségből a hahotázó nevetést, s bár a könyvben az olvasás ennek a dinamikának némiképp az ellenében hat, mégis valamelyest ráérezhetünk azokra a gondolati egységekre, tömbökre, amelyek előmozdítják a poénok kibontakozását, illetőleg tematikus csoportokra osztva közlik előadójuk feledhetetlen mondatait.

A nagy témák a következőek: cenzúra, szocializmus, mezőgazdaság, pia, egészségügy, szex, rendőrség, kultúra, foci és más sportok, oroszok és más külföldiek, demokrácia, társadalom, „magáról”. Ugyan az itt felsoroltak közül némelyik kategória általánosabb poénokkal operál, és ezek univerzális, korokon átívelő üzenetük révén szélesebb közönség számára válhatnak hozzáférhetővé, megélhetővé és érthetővé, egyik nagyobb egység esetében sem kell attól tartanunk, hogy unalmunkban átlapozzuk azt, hiszen némi fogalommagyarázat, a kádár-korabeli zsargonhasználat elsajátítása után a legtöbb anekdota olvasásakor a logikai ív világosan kirajzolódik.

 

Idézet

„A választás végén az egyik nagy politikus… már nem ismerni… de az a nagy politikus azt mondta, tévében, nyilvános,
egyenes adásban, európai hangon: „Minket legyőztek, gratulálunk az ellenfeleinknek.” Erre a másik: „Nana, nana, minket nem győztek le, csak kevesebb szavazatot kaptunk.” Ha drága anyámnak elmondhattam volna, hogy „Anyucikám, én az érettségin nem buktam meg, csak az ötöshöz hiányzott még négy jegy!”

 

    

 

A kiadvány már e-könyv formájában is megvásárolható erről a linkről. Az e-könyv használati útmutatójáról itt találhattok tájékoztatást

 

mindennapkonyv.hu / Hajnal Dominik

 

A sorozat további cikkei

1. nap otthon – Bereményi Géza: Magyar Copperfield

2. nap otthon – Lee Child: Sohanapján

3. nap otthon – Angela Petch: A toszkán titok

4. nap otthon – Mechler Anna: Bíborka és a varázsfőzet

5. nap otthon – A Manó Könyvek Klassz!-sorozata

6. nap otthon – Csigó Zita: Morzsaparty - Tudatos konyha - maradékok felhasználásával 

 

 

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631365351
Megjelenés: 2019-12-13
méret: 183 mm x 124 mm x 20 mm

KIRÁLY LEVENTE

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-05-02 11:28:36

Anya csak egy van, könyv viszont számtalan – 9 könyv anyák napjára

Tovább
MINDENNAPI
2018-06-27 09:37:48

Budapest Book Pride – Könyvek homoszexualitásról és LMBTQ emberekről

Tovább
HÍREK
2020-04-02 09:38:44

Nyilvánosak az Év Gyerekkönyve Díj 2020-as jelöltlistái

Tovább

Mit kezdjünk a „vesztegzárral”? Olvassunk mindennap egy remek könyvet! Hetedik alkalommal a Corvina Kiadó „Megmondja"-sorozatának Hofi Géza halhatatlan mondatait tartalmazó kötetét választottuk, Király Levente válogatásában.