6. nap otthon – Csigó Zita: Morzsaparty – Tudatos konyha maradékok felhasználásával

Az események sajnálatos következményeképp egyre többen kénytelenek otthon maradni, hogy saját lakásukból intézzék napi teendőiket. Ezért úgy döntöttünk, hogy napról napra összegyűjtjük nektek azokat a könyveket, amelyek segítségével könnyebben átvészelhetitek ezt az időszakot. Ezúttal Csigó Zita nemcsak praktikus, de bizonyos időszakokban – amilyen példának okáért a mostani kényszerhelyzet is – nélkülözhetetlen tanácsokat adó szakácskönyvét ajánljuk.

A szerzőről

Csigó Zita gasztrobloggerként tevékenykedik,  amellett a Családi Lapban, a Fanny magazinban és a Fanny Konyhában jelennek meg rendszeresen receptjei és fotói. Online pedig az Ízes Élet gasztronómiai magazin főszerkesztője és gasztrobloggere. Három szakácskönyvet írt, melyből a legutóbb megjelent kettő a Morzsaparty – tudatos konyha maradékok felhasználásával  és a Csomagolj ebédet! címet viselik. Ha épp nem csinálja, akkor tanítja is mindezt: a saját stúdiójában tart ételfotó és food styling workshopokat.

 

A kötetről

A könyv maradékok felhasználásával mutat új, izgalmas recepteket. Az első fejezetbe olyan ételek kerültek, amelyek a hűtőszekrény és a kamra maradékaiból készültek. A második fejezet készételeket alakít át, megmutatja, hogy a maradék főtt rizs, tészta, pörkölt, tejbegríz (és még sok minden más) miként ölthet új formát. A harmadik fejezetben pedig olyan tipikus ünnepi ételek kerülnek a középpontba, amelyekből hajlamosak vagyunk túl sokat készíteni, így előre borítékolhatjuk, hogy szükség lesz majd maradékmentésre. Ilyen a bejgli vagy a töltött káposzta. A negyedik, utolsó fejezet a tudatos tervezésre épít olyan receptpárokkal, amelyek azonos alapokról (közös fő összetevők, egyszerre megkezdett főzés) indulnak, de mégis teljesen másfélévé alakulnak.

 

Morzsafilm a Morzsapartyról.

 

A szerző törekedett arra, hogy minden „népszerű” maradék bekerüljön a könyvbe, és persze azt sem zárja ki, hogy egy-egy recepthez megmaradt hozzávaló nélkül is kedvet kap az olvasó. A maradékok hasznosítása nem kényszer és nem erőltetett dolog, hanem felelős és klassz életszemlélet, ami ráadásul a kreativitást is kibontakoztatja.

 

Olvasói vélemény

A világos felépítésű és jól strukturált, ízlésesen illusztrált könyv bevezetője nemcsak a szakácskönyvek, de minden környezettudatos olvasó számára haszonnal forgatható. Az itt elhangzó információk segíthetnek a konyha körüli attitűd megváltoztatásához, a gazdaságos szemléletmód kialakításához. 

A felsorolt receptek mindegyikénél szerepe van a leleményességnek, hogy az ember milyen könnyen találja fel magát szorultabb helyzetekben. A világban egyre jobban terjedő vírusfertőzések jelenleg rá is kényszerítenek mindenkit arra, hogy a higiéniai szempontok mellett a gazdaságos megoldásokat is felismerje és beépítse mindennapjaiba. 

Dacára annak, hogy a könyv a maradékok, a még nem romlandó alapanyagok felhasználását és a „helyettesíteni egy hozzávalót egy másikkal” logikáját érvényesíti, nem mulasztja el, hogy a különböző ételallergiában szenvedőkre tekintettel legyen, így a recept végén kép formájában ezeket a fontos információkat is közli az olvasóval. Ennek az aspektusnak, illetve a rendkívül gusztusos képeknek köszönhetően még véletlenül sincs olyan érzésünk, hogy ad hoc jelleggel összedobált, kvázi-fogásokkal találkozunk e könyv lapjain, sokkal inkább a kreativitás sokféle lehetőségét figyelhetjük meg, és ha elég bátrak vagyunk, alkalmazhatjuk azt saját konyhai környezetünkben is.

 

Idézet

„Minden étel, amit kidobunk, nettó veszteség, így igenis a pénztárcánkon is érezni fogjuk a tudatos szemlélet jótékony hatásait. Én viszont magát a tudatosságot nem elsősorban az anyagiakkal állítom párhuzamba, hanem a felelősséggel. Nem azért nem pazarlok, mert nem tehetem meg, hanem azért, mert egyrészt lehet, hogy holnap már nem tehetném meg, másrészt pedig egyszerűen abból az okból, mert ellentmond a józan, felelős gondolkodásmódnak. Felelősséggel tartozunk a bolygónkat beborító szemétért, a makro- és mikrokörnyezetünkért, valamint azért, hogy miként alakítjuk a következő generációk szemléletmódját. Elsősorban ezért ne dobjuk ki a maradékot!”

 

 

mindennapkonyv.hu / Hajnal Dominik

 

A sorozat további cikkei

1. nap otthon – Bereményi Géza: Magyar Copperfield

2. nap otthon – Lee Child: Sohanapján

3. nap otthon – Angela Petch: A toszkán titok

4. nap otthon – Mechler Anna: Bíborka és a varázsfőzet

5. nap otthonA Manó Könyvek Klassz!-sorozata

7. nap otthon – Hofi megmondja


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631366006
Megjelenés: 2019-09-16
méret: 235 mm x 190 mm x 25 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631364880
Megjelenés: 2018-04-04
méret: 190 mm x 235 mm

Csigó Zita

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
HÍREK
2020-04-02 09:38:44

Nyilvánosak az Év Gyerekkönyve Díj 2020-as jelöltlistái

Tovább
HÍREK
2023-02-09 19:18:05

Jane Austen - Emma

Tovább

Mit kezdjünk a „vesztegzárral”? Olvassunk mindennap egy remek könyvet! Ezúttal Csigó Zita szakácskönyvét ajánljuk, mely a maradékok felhasználásához látja el az olvasót hasznos és kreatív tanácsokkal.