1. nap otthon – Bereményi Géza: Magyar Copperfield

A vírusfertőzés miatti állapotok következtében országos szinten új helyzet állt elő, és az események sajnálatos következményeképp egyre többen kénytelenek otthon maradni, hogy saját lakásukból intézzék napi teendőiket. A kialakuló szituáció kevés pozitívumának egyike, hogy több időnk marad az otthoni munkavégzés melletti olvasásra. Ezért mi úgy döntöttünk, hogy napról napra összegyűjtjük nektek azokat a könyveket, amelyek segítségével könnyebben átvészelhetitek ezt az időszakot. Első választásunk Bereményi Géza nemrég megjelent önéletrajzi regényére, a Magyar Copperfieldre esett.

A szerzőről

Bereményi Géza 1946-ban született Budapesten. Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas magyar író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező. Eldorádó című filmje 1989-ben a legjobb európai film díját nyerte el. Forgatókönyveivel (Veri az ördög a feleségét, Megáll az idő) és Cseh Tamásnak írt dalszövegeivel a magyar kultúra egyik legfontosabb alkotója lett.

 

A könyv ismertetője

Bereményi Géza régóta várt önéletrajzi regénye elsősorban a gyermek- és ifjúkorral foglalkozik. Ismerős lehet nekünk ez a világ csodálatos filmjéből, az Eldorádóból, és Cseh Tamásnak írt dalaiból is. A második világháború után a Teleki téren felnövő gyereket nagyszülei és a Teleki téri piac nevelték. 1956-ban tízévesen éli át a forradalom fordulatait, hogy kamaszkori lázadása és ifjúkori indulása egybeessen a Kádár-rendszer megszilárdulásával. Bereményi önéletírásában sorra veszi és ragyogó portrékban örökíti meg élete meghatározó figuráit és találkozásait. Ez a memoár a magyar történelem krónikája emberközelből, emellett egy érzékeny művész vallomása.

 

Bereményi Gézával interjú a Kultúrparton.

 

Háború, betegség, forradalom – túlélés

A szerző végigkalauzol minket a huszadik század közepén, saját betegségén, a diftérián, de megelevenednek az '56-os forradalom helyszínei éppúgy, mint az azt követő időszak, az újrakezdés, annak a gyermeknek a szemszögéből, akit igen hamar felnőttnek kezdenek tekinteni a hozzátartozói és azok az idősebb emberek, akik körülveszik őt. Ezért főhősünk hirtelen kényszerül bele egy tragédiákkal teli világba, amelyhez a rejtély és furfang felbukkanásai mellett sok szomorúság, de rengeteg humoros szituáció is kötődik, az összes momentum középpontjában azzal az elemien emberi igénnyel, hogy mindenki a túlélésre apellál. A több névvel is rendelkező figura márpedig túléli a legnagyobb borzalmakat is, a viszontagságos időkben is meggyőzve önmagát arról, hogy tovább kell folytatnia a küzdelmet, bármi áron.

 

„Azon a novemberi napon másvilági hangulatra ébredtem. Minden mindegyre, szinte jókedvre. Nyugodt volt a borús ég, nehéz és egyöntetű. Az idő hűvösödött, beállt, de nem volt elfogadhatatlan. Újrakezdődött. Mintha valami tehertől szabadultunk volna meg, körülöttem senki sem gyászolt. Fel kellett fedezni az újabb életmódunkat.” 

 


 

 

A regény már e-könyv formájában is megvásárolható erről a linkről. Az e-könyv használati útmutatójáról itt találhattok tájékoztatást.

 

 

mindennapkonyv.hu / Hajnal Dominik

 

A sorozat további cikkei

2. nap otthon – Lee Child: Sohanapján

3. nap otthon – Angela Petch: A toszkán titok

4. nap otthon – Mechler Anna: Bíborka és a varázsfőzet

5. nap otthon – A Manó Könyvek Klassz!-sorozata

6. nap otthon – Csigó Zita: Morzsaparty - Tudatos konyha - maradékok felhasználásával

7. nap otthon – Hofi megmondja

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631434378
Megjelenés: 2020-02-20
méret: 123 mm x 184 mm
tovább ►
ISBN: 5999887816376
Megjelenés: 2018-10-25
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 5999887816390
Megjelenés: 2018-08-27

BEREMÉNYI GÉZA

Tovább
Ez is érdekelhet:

HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább
INTERJÚ
2020-03-27 10:13:59

Losonczi Zsuzsanna: Házi sütemények – Ahogy anyukánk készíti – Interjú a szerzővel

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Mit kezdjünk a vesztegzárral? Olvassunk minden nap egy remek könyvet!