Popzene, irodalom, Szűcsinger

Az utóbbi tíz évben a kortárs irodalomi szcéna egyik legizgalmasabb projektje a Rájátszás volt, ahol is népszerű zenészek írók, költők szövegeire írt dalaikat adták elő. Ebből a kezdeményezésből nőtt ki a „poptörténet és a világirodalom legrettenetesebb szóösszetételével” fémjelzett Szűcsinger duó, melynek első lemeze az Ennyit tudtunk segíteni nemrég jelent meg. Könnyed, elgondolkodtató és súlyos szövegekhez színes, gitárközpontú popzene társul.

A zenekar 14-15 című dala a Fishing on Orfű fesztiválon.

 

A Heaven Street Sevenből ismert Szűcs Krisztián, és a Szálinger Balázs jó pár éve járják közös sorozatukkal az országot. Bár látszólag kevesebb szerep jut a színpadon a mikrofon mögött kevéssé otthonosan mozgó költőnek, zenész és az irodalmár egyenrangú alkotótársai egymásnak, a számok közös gondolkodás nyomán jöttek létre. Egy percig sem veszik túl komolyan magukat, ugyanakkor nagyon komoly művészetet csinálnak.

A tizenhat tracket tartalmazó lemez széles spektrumon támad a hallójáratoka. Van próza, vers, kabaré, klasszikus és modern szöveg, szól az egyszálgitár, a britpop, a new wave, a rock, de van amikor csak egyetlen beszédhangot hallunk. Az Ennyit tudunk segíteni sokféle anyagból készült, mégis nagyon egységes gondolkodásmód mentén születtek meg a számok, melyek együtt egy ívet adnak ki.

A önironikus nyitány, melyet aláhúz az azt követő Petőfi vers (Javulási szándék), egyben térben és időben is orientálja a hallgatót, ugyanis ettől kezdve jó pár dalon át az Alföldön járunk, könnyű borokat kortyolgatva, betyárok közt járva. Majd egy rossz költőkről szóló másik Petőfi szöveggel beleragadunk a sárba, miközben a duóhoz olyan alkotók csatalakoznak, mint a Kovács Krisztián színművész vagy a humorista Bödőcs Tibor, aki elsőként Szűcs Krisztián 99% című szövegét mondja el.

A Vidámház komorságát az azt megelőző Itt állok a rónaközépen (megint egy Petőfi) ál-pszichedelikus rockja és Tenyerembe lépett humora ellenpontozza, mellyel egyúttal a XIX. századból átlábalunk a vérzivataros 20. századba. Eközben elcsendesednek a dobok és intimebb, befeléfigyelős dalok következnek. Miután Vaszilij Bogdanov méltatlanul elfelejtett orosz költő dallamát hallgatjuk, Adynak írunk levelet (Dal 1917). Majd a Bodzafordulót csodáljuk, vigasztalódunk egy barna lánnyal (Vigasztalós), végül pedig Háy János versével (Bezárva) kiballagunk a Szűcsinger univerzumból.

 

A lemezre nem kerültek fel a zenekar Beatles feldolgozásai, ugyanakkor a Yesterday szövege olasható a könyvben.


A korongot kísérő kötet kiegészítése a hangzóanyagnak. Sajnos nincs benne mindegyik, a lemezen elhangzó vers szövege, ugyanakkor egyrészt bemutatja az alkotói folyamatot, másrészt valamit elhoz a koncertek hangulatából, atmoszférájából is.  Olvashatunk benne a Beatles-dalokról, találunk interjút a legelkötelezettebb rajongókkal, sőt egy térképről azt is meg tudhatjuk, hogy hol lépett már föl a lemez megjelenésének pillanatáig a formáció.

A Szűcsinger első lemeze egy gondosan komponált lemez, ami 40% zenét, 30% irodalmat és 30% humort tartalmaz, azaz 100% művészet.

 

H. Nagy Ilka


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631437751
Megjelenés: 2018-10-10
méret: 100 mm x 170 mm

Szálinger Balázs

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
MINDENNAPI
2018-06-27 09:37:48

Budapest Book Pride – Könyvek homoszexualitásról és LMBTQ emberekről

Tovább
MINDENNAPI
2020-03-30 14:30:36

Macskabölcsesség tiniknek – Részlet a könyvből

Tovább

Egy percig sem veszik túl komolyan magukat – Szűcsinger: Ennyit tudunk segíteni