Mit olvassunk a héten? – Harminckét történet nőkről

Hogyan látja egy mai írónő a nőket? Hogyan éli túl egy kislány a világháború borzalmait? Mi történik egy Amerikában élő fiatal lánnyal a kilencvenes években, ha történetesen meleg, de a családja keresztény? Heti ajánlókban három könyvet ajánlunk, melyek mind nőkről szólnak, ám egészen különböző módon. Cecelia Ahern harminc fantasztikus történetet írt, melyek görbe tükröt tartanak a modern társadalom elé. Lucy Strange egy kamaszlány szemén keresztül Anglia történetének legsötétebb napjairól, míg Emily M. Danforth egy meleg tinédzser lány kálváriáját beszéli el.

Ti éreztétek már, hogy láthatatlanok vagytok, hogy nem vesznek emberszámba, hogy nem tekintenek felnőttnek vagy épp mások kívánnak rendelkezni a testetekkel? Cecelia Ahern legújabb kötetében, az Üvöltésben harminc hihetetlen, nőkről szóló történetet gyűjtött össze. Novellái szószerint hihetetlenek, mert a társadalom abszurditását egy-egy végtelenül groteszk helyzeten keresztül beszélik el. Mind rendkívül erős felütéssel indulnak, ráadásul olvasmányosak és gördülékenyek is. Az írásokat olvasva egyszerre borzongunk, nevetünk és ismerünk rá azokra a problémákra, melyekkel egy nőnek ma nap mint nap meg kell küzdenie.

Épp ezért felszabadító ezeket a könyvet olvasni, ugyanis egyrészt segít abban, hogy felismerjük, nem természetes az, ahogy gondolkodunk, másrészt tudatosítja, hogy ezeket a mechanizmusokat a nők és a férfiak együtt hozzák létre, ezért mi is tudunk rajtuk változtatni. Így történhet meg, hogy az a nő, akit skatulyába zárnak, az addig mocorog és rugdossa a falakat, míg végül kiszabadul, és így képes az a nő is, akit majdnem felfal elevenen a bűntudat, végre visszatérni a saját életébe.

 

 

Emily M. Danforth Cameron Post rossz nevelése című könyve kapcsán már számtalan cikk jelent meg, de magáról a regényről kevesebb szó esett. Pedig érdemes olvasni a könyvet, mert a maga nemében egyedülálló. A könyv – ahogy a címe is utal rá – tulajdonképpen egy fejlődésregény, melyben nyomonkövethetjük a főhős, a tinédzser Cameron Post identitásválságát és valamiféleképpen önmagára találását is. Danforth érzékenyen fordul minden szereplője felé. Talán a  melegségről, homoszexualitásról ma már könnyebben beszélünk. Például a műben a szerző a negatív karaktereket is próbálja árnyalni, bemutatja motivációikat, megértésük által pedig közelebb is hozza a két oldalt.

A címszereplőt pedig még közelebbről látjuk, az írónő szinte kifordítva tárja elénk a lelkét, így értesülünk minden apró, finom rezdüléséről, változásáról, és legbensőbb folyamatairól. Ez a csodálatosan alapos és empatikus írói módszer teszi egészen különlegessé a könyvet, nem pedig az, hogy bemutatja, mennyire szörnyű lehetett a 90-es évek elején egy keresztény átnevelőtábor az Egyesül Államokban – hisz azt magunktól is el tudjuk képzelni.

 

 

Kevés romantikusabb helyszín van, mint egy világítótorony, ám Lucy Strange második regényében hiába játszódik a cselekmény egy része egy világítótoronyban, mégsem nevezhető habkönnyű lányregénynek. Főszereplője  egy kiskamasz lány, cselekménye pedig a második világháború kirobbanása és az angliai csata idején játszódik.

Miközben a német bombázók zaja tartja rettegésben a brit lakosságot, a tengerparti falucska világítótornyában cseperedő Petra a háború eseményei, a legendák, a valóság, és a képzelet közt próbál eligazodni, miközben lassan összetörik az őt védelmező, megtörhetetlennek tűnő idill. Szabotázs akciók miatt német származású édesanyjára terelődik a gyanú, ezért internáló táborba zárják, ráadásul, amikor édesapja – és titokban nővére – is útra kel, hogy kivegye a részét a háborúból, teljesen magára marad.
A krimiszerűen izgalmas és fordulatos regény felelősségvállalásról, felcseperedésről, szeretetről, családról és megbocsátásról, valamint a gyerekek sokszor a felnőtteket is meghazudtoló bátorságáról szól. Felemelő olvasmány, amit nemcsak kiskamaszoknak, hanem korosztálytól függetlenül minden olvasónak ajánlunk.

 

 

H. Nagy Ilka

Fotók: pixabay.com

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632938745
Megjelenés: 2019-03-05
méret: 200 mm x 127 mm x 27 mm
tovább ►
ISBN: 9789634035879
Megjelenés: 2019-02-14
méret: 197 mm x 131 mm x 27 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632932132
Megjelenés: 2019-02-05
méret: 200 mm x 125 mm x 35 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
HÍREK
2020-04-02 09:38:44

Nyilvánosak az Év Gyerekkönyve Díj 2020-as jelöltlistái

Tovább
HÍREK
2023-02-09 19:18:05

Jane Austen - Emma

Tovább

Nőktől nőknek nőkről – 3 könyv a hétre.