Mit olvassunk a héten? – A krimi királyai

Sokféle krimi létezik és az igazán jó történetek egyetlen közös ismérve a feszültség, mely a könyv hatására az olvasóban keletkezik, és hajtja mindaddig míg a sztori végre nem ér. Lee Child, Tom Clancy és Chris Carter regényei különbözőek, csupán abban hasonlítanak, hogy a székhez szegezik olvasójukat. Most e három szerző napokban megjelent regényét ajánljuk figyelmetekbe.

Alapvetően sosem cserélnék Lee Child kedvenc hősével, Jack Reacherrel, hisz túl sok körülötte a zűr és a kaland, azonban azt mindig irigyeltem tőle, hogyha kedve szottyan, utazás közben kitérőt tesz, ahogy a  huszonharmadik róla szóló regényben, a Múlt időben is. Az egykori katonai rendőr ugyanis szokásához híven ezúttal is stoppal utazik Maine-ből Kaliforniába, ám Új-Anglia árnyas erdői mellett felfigyel egy helységnévtáblára, melyen édesapja szülővárosának nevét olvassa. Egy nap ide vagy oda neki mit sem számít, ezért tesz egy kis kitérőt, és a származása nyomába ered.
Természetesen a családi múlt megismerése sosem egyszerű: az igazság helyett féligazságok, legendák és elhallgatás vár azokra, akik megpróbálják felkutatni a gyökereiket. Ez alól Jack Reacher sem kívétel, ám az ő esetében minden megint csak sokkal bonyolultabb és szövevényesebb, mint amire számítanánk. Ahogy haladunk előre a történetben, úgy derül fény egyre több titokra, és úgy kerül hősünk és barátai, egyre nagyobb csávába. Egészen addig fogy a levegő a kutakodó Reacher körül, míg végül elkerülhetetlenné válik a összecsapás és megszólalnak a fegyverek...
A Múlt idő Child korábbi műveihez hasonlóan lendületes, szórakoztató és letehetetlenül izgalmas olvasmány.

 

Lee Child / Fotó: Johnny Ring


Tom Clancy Jack Ryan sorozatának első kötetét a legtöbben ismerik, ugyanis a Vadászat a Vörös Októberre alapján Sean Conneryvel a főszereplésével készült filmadaptációt a Magyar Televízió számtalanszor vetítette a kilencvenes években. A Hidegháború idején játszódó történet, drámai feszültsége nemcsak a moziváltozatban, hanem a könyvben is tapintható. Szinte magunk előtt látjuk a tengeralattjárókat, amint manővereznek az óceán végtelen kék vízében. Bár a kötet több mint hatszáz oldalas, Tom Clancy egy percig sem hagyja lankadni az olvasó figyelmét. A filmhez képest a könyv világa sokkal gazdagabb, számtalan apró részletet megtudhatunk belőle, ráadásul a cselekmény tekintetében is több kisebb és pár nagyobb változtatást is eszközöltek a forgatókönyvírók, így a könyvélmény némiképp más.
A Vadászat a Vörös Októberre volt Clancy első regénye, mely megalapozta későbbi karrierjét. Sikere nem volt véletlen. Fontos és aktuális témához nyúlt: a nyolcvanas években a totális háború kitörése és az atomcsapás lehetősége még reális forgatókönyv tűnt, és bár ma mindezt nem érzékeljük, ugyanakkor ne feledjük, a világon egyre több ország birtokol atombombát, Oroszország és az USA mellett további hét ország: az Egyesült Királyság, Franciaország, Kína, India, Pakisztán, Izrael és Észak-Korea is rendelkezik atomfegyverrel...

 

Részlet Tom Clancy regényéből, a Sean Connery főszereplésével készült Oscar-díjas akciófilmből.

 

Chris Carter Robert Hunter-sorozatának ötödik kötetében a média és az online világ fonákját tárja fel. A Halállista című krimiben – ami a szerzőtől nem idegen horror elemekben is bővelkedik – a nyomozópáros egy olyan sorozatgyilkos nyomába szegődnek, aki online valóságshow keretében végez ki embereket, melynek keretében a weboldal látogatói szavazhatnak az áldozat sorsáról. A gyilkos ráadásul igazi informatikai zseni, így minden lehetséges nyomot eltüntet maga után. Hunter és a társa, Garcia nyomozó számára óriási fejtörést jelent, hogyan kezdjen neki a tettes kézre kerítésének.
Carter regénye egy lebilincselő krimi, ugyanakkor egy pontos és kegyetlen társadalomrajz, ami szembesít a média hatalmával, és önmagunkkal is, akik ezeket a tartalmakat fogyasztjuk.

 

H. Nagy Ilka


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634522294
Megjelenés: 2019-02-25
méret: 197 mm x 137 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155783449
Megjelenés: 2019-02-14
méret: 200 mm x 130 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
HÍREK
2020-04-02 09:38:44

Nyilvánosak az Év Gyerekkönyve Díj 2020-as jelöltlistái

Tovább
HÍREK
2023-02-09 19:18:05

Jane Austen - Emma

Tovább

Mesterhármas krimirajongóknak.