Mit olvassunk a jövő héten? – 3 krimi a hideg napokra

Bár a jövő héten kint szürke és hideg lesz minden, ígérem, akár Nele Neuhaus, akár Linwood Barclay, akár Samuel Bjørk könyvét veszitek le a polcról, garantálom, nem fogtok unatkozni.

Nele Neuhaus lovakról, lányokról szóló Charlotte és Elena könyvei révén már jól ismer a hazai olvasó közönség, azonban a Kirchhoff és Bodenstein főfelügyelőkről szóló történeteinek furcsa, de a negyedik kötete jelent meg először, a Hófehérkének meg kell halnia, és el is nyerte, legalábbis a moly.hu felhasználói körében biztosan, az olvasók tetszését. A könyves közösségi portálon ilyeneket lehet olvasni a kötetről: „olvastatta magát az első mondattól az utolsóig…” (Lobelin), „Apró lépésenként mindenkiről lehullt az álarc, volt bőven meglepetés, le a kalappal az írónő előtt, hogy képes volt így megcsavarni a dolgokat” (Lanore) vagy „kiválóan ötvözi egymással a politikai cselszövéseket, a titokzatos gyilkosságokat és az érzelmi kötelékeket” (mate55).

 

Nele Neuhaus / Fotó: pupottina.blogspot.com

 

A sorozat következő kötete, az Aki szelet vet... egy titokzatos halálesettel kezdődik. Egy éjjeliőr lezuhan a lépcsőn egy szélerőműparkok létesítésével foglalkozó cég irodaházában, és halálra zúzza magát. Kirchhoff és Bodenstein főfelügyelők számára hamarosan nyilvánvalóvá válik, hogy nem baleset történt. A nyomok egy természetvédő csoporthoz vezetnek, amelynek a tagjai bármit megtennének azért, hogy megakadályozzák a Frankfurt környékére tervezett erőmű megépítését. A projektre ráadásul a korrupció árnyéka vetül: úgy tűnik, az engedélyezéshez szükséges adatokat meghamisították, a minisztériumot megvesztegették. Amikor az egyik környezetvédőt is holtan találják, a nyomozók egyre világosabban látják, hogy a háttérben életveszélyes hatalmi és személyes játszmák zajlanak, amelyeknek minden résztvevője szerepet játszik, és senki sem az, akinek látszik...

Bosszú, kapzsiság, szex: ezek az elemi indulatok és szükségletek irányítják Nele Neuhaus letehetetlen, elgondolkodtató krimijének szereplőit, akik első látásra mind gyanúsak. Ahogy azonban közeledik a sokkoló végkifejlet, mindenkiről lehull az álca, és a bűnösöknek szembe kell nézniük tetteik következményével.

 

Autósmozi New York államban / Fotó: Cinematreasures


Szintén a karácsony előtti hajrában jelent meg Linwood Barclay Promise Falls című sorozatának második kötete, a Tünékeny igazság. A Széthullás nyitott zárlata után sok vártuk, hogy végre kézbe vehessük ezt a könyvet, azonban azt hiszem annyit elárulhatok, hogy minden kérdésre ezúttal sem fogunk választ kapni.

A bezárás előtt álló autósmozi zárónapján a vetítőfal leomlik, és négy embert maga alá temet. A kiérkező szakértők a helyszín átkutatásakor pokolgépre utaló nyomokat találnak. Az egyik áldozat lánya Cal Weaver magánnyomozót kéri meg arra, hogy nézzen utána a közelmúltban az apja házában történt betörésnek. Cal egy rejtett alagsori szobát fedez fel, ahol nyilvánvalóan titkos tevékenységek zajlottak. A szétszórva megtalált üres DVD-tokokból pedig egyértelmű, hogy a tettesek egy különleges felvételt kereshettek.

Linwood Barclay trilógiájának második kötetében Barry Duckworth vezetésével újabb nyomok alapján folytatódik a hajsza a gyilkos után, aki már a következő áldozatára les az egykor békés kisvárosban.

 

 Ember-szarvas hibrid / Fotó: carolyncount.files.wordpress.com

 

Ha krimit olvasok, a könyv felénél általában már sejteni szoktam, hogy ki a gyilkos, ám Samuel Bjørk könyveiben még sosem sikerült kikövetkeztetnem, hogy ki lesz az. A szerző rendre szórakozik az olvasói elvárásokkal, rájátszik a megérzéseinkre, egyszóval érzékeny olvasója saját művének, és így meg is tud minket lepni. Nincs ez másképp legújabb regényében, az Őzikében sem. Nem véletlen, hogy első krimijét, a Magányos utazót harminc országban adták ki, és a folytatás, A bagoly röpte is sikerkönyv lett.

Karácsony estéjén egy idős férfi vezet a hegyek között. Egyszer csak feltűnik valami az úton a sötétben, a férfinak épphogy sikerül lefékeznie. A kocsi előtt a hófúvásban egy kisfiú áll elkékült szájjal. őzagancsot visel a fején.Tizennégy évvel később fiatal lány holttestére bukkannak az egyik hegyi tóban. A lány balettruhát visel. A parton egy fényképezőgépet találnak felállítva. A helyszínen előkerül az Oroszlánszívű testvérek című meseregény egyik kitépett lapja.

Mia Krügert továbbra is kínozza ikertestvére halála. Holger Munch fizetésnélküli szabadságot vesz ki, hogy gondját viselje balesetet szenvedett lányának. Egy nyomozónak azonban nem lehet magánélete. Egy különös ügy egyiküket sem hagyja nyugodni. Arról azonban sejtelmük sincs, hogy hamarosan mivel találják magukat szemben.

 

H. Nagy Ilka


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632937809
Megjelenés: 2018-11-14
méret: 135 mm x 28 mm x 215 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634521990
Megjelenés: 2018-11-12
méret: 197 mm x 137 mm x 40 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634521617
Megjelenés: 2018-10-25
méret: 197 mm x 137 mm x 30 mm
Ez is érdekelhet:

HÍREK
2018-09-06 10:18:21

52 fontos magyar könyv – Nyáry Krisztián szerint

Tovább
HÍREK
2019-11-21 22:17:45

Megjelent a JCDecaux „Álljon meg egy novellára!” című novelláskötete

Tovább
MINDENNAPI
2020-03-23 09:35:57

8. nap otthon – Paul Hollywood: Kenyér – Reggelire, ebédre, vacsorára

Tovább

Az emberiség sötét oldala – 3 friss krimi.