Mit olvassunk a héten? – 3 könyv a szerelemről

Elgondolkoztatok már azon, hogy miért pont a nők kezdeményezik a válások 70%-át? És azon, hogy a férfiak ezt általában nem értik, miért hagyják el őket, mert úgy gondolják, hogy ők már így is átlagon felül teljesítenek? Amikor a nők érzelmileg annyira eltávolodtak a férjüktől, hogy a válást fontolgatják, visszafordítható-e ez a folyamat? És ha a válás tűnik az egyetlen megoldásnak, akkor mi lesz a gyerekekkel?

Lucy Dillon legújabb regénye nem egy sablonos romantikus történet, sokkal mélyebben tárja fel az emberi kapcsolatok rejtett dinamikáját, mint ahogy ezt megszokhattuk a zsánertől. Legújabb regényében, a Minden vágyamban a bevezetőben említett rázós kérdések mellett beszél gyászról, újrakezdésről, gyereknevelésről és persze – ahogy a szerzőnő előző regényében, az Elveszett kutyák, magányos szívek című kötetben is – ezúttal is felbukkan az ember legjobb barátja, a kutya. Nem is egy, hanem rögtön kettő.

Caitlin és Eva egészen különböző helyzetben vannak. Míg a kétgyerekes anya, Cait viszonya férjével, Patrickkel teljesen megromlott, olyannyira, hogy a férfi elköltözik, mert az ország másik felében kap állást, ráadásul kislánya egyik napról a másikra úgy dönt, hogy nem szólal meg többé, addig a nemrég megözvegyült Eva két kutyájával él, és egy híres színész memoárját szerkeszti. Ám a két nő élete szorosan összefonódik, amikor Patrick azzal keresi meg, hogy felesége és gyerekei hadd töltsenek nála pár napot.

A regényben a női nézőpont hangsúlyosan érvényesül, ugyanakkor a férfiak többek papírmasé figuráknál. Dillon kendőzetlenül mutatja be a kapcsolatok kudarcát, miközben látleletét adja a mai házasságoknak. A párok nem értik egymást, elbeszélnek egymás mellett, és bár őrült módon vágynak egymás közelségére, elismerésére, támogatására, képtelenek egymás igényeit kielégíteni. Mindennek nemcsak ők, hanem a gyerekek is áldozatául válnak. Dillon megoldása pofonegyszerű, mégis talán a legnehezebb dolog az életben. Történetében az új kommunikációs stratégiák kialakítása, az egymásra figyelés nyomán a kapcsolat egy másik dimenzióba lép, ahol a felek nem egymást hibáztatják, hanem közösen keresnek és találnak megoldást problémáikra.

 

 

Emery Lord már bizonyította a mentális zavarokkal küzdő fiatalokról szóló Amikor összeütközünkkel, hogy rázós témákról is olvasmányos, szórakoztató módon tud mesélni. Második regényében, a Minden velünk kezdődöttben amellett, hogy egy gyásszal küzdő kamaszlányt történetét mondja el, bár egész más szemszögből és kisebb hangsúllyal, de szintén ábrázolja a mai házasságok válságát.

Főhőse, a kamasz Paige Hancock életére árnyékot vet, hogy első nagy szerelme vízbe fulladt. Miközben próbál második esélyt adni a szerelemnek, azzal is meg kell küzdenie, hogy imádott nagymamája napról napra egyre kevesebb dologra emlékszik, ráadásul egykor elvált szülei újra randizni kezdenek, és Paige retteg attól, hogy újra összejönnek, ugyanis tisztán emlékszik a korábbi veszekedéseikre.

Lord remekül eltalált karakterekkel sablonoktól mentes történetet kerekít mindebből, melyben a Paige-et a nehézségeken segíti át a szerető családja és egy olyan baráti társaság, melynek bármelyik kamasz szívesen a tagja lenne.

 

 

Charles Martin 2018-as regényében egy késői szerelem történetét meséli el, amelyben a múlt és a jelen hasonlóan hangsúlyos szerepet játszik. A könyvben titkokról, elhallgatásokról, kisiklott életekről olvashatunk, miközben az újrakezdés reménye hajtja a szereplőket. Műve egyszerre romantikus történet és krimi.

A történet női főhősét, Allie-t kettős tragédia sújtja: második férje egy borzalmas autóbalesetben életét veszti és be kell zárnia szeretett családi éttermét is. Már csaknem elveszti minden reményét, amikor felbukkan egykori szerelme, a Vietnámot megjárt, évekig magányban és elszigeteltségben élő Joseph. Segítő kezet nyújt az asszonynak, hogy az étterem újra megnyithassa kapuit. Úgy tűnik, az egykori szenvedély is lángra lobban köztük, ám ekkor a múlt utat tör magának, és egy negyvenöt éves titok azzal fenyegeti őket, hogy az újrakezdésbe vetett minden reményük és a boldogságuk az enyészeté lehet...

 

H. Nagy Ilka

Fotó: pxhere.com


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634036234
Megjelenés: 2019-02-12
méret: 215 mm x 135 mm x 20 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634522232
Megjelenés: 2019-02-07
méret: 189 mm x 125 mm x 20 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634521976
Megjelenés: 2018-11-08
méret: 197 mm x 137 mm x 30 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-06-27 09:37:48

Budapest Book Pride – Könyvek homoszexualitásról és LMBTQ emberekről

Tovább
HÍREK
2018-09-06 10:18:21

52 fontos magyar könyv – Nyáry Krisztián szerint

Tovább
MINDENNAPI
2020-03-23 09:35:57

8. nap otthon – Paul Hollywood: Kenyér – Reggelire, ebédre, vacsorára

Tovább

Egy kamasz, egy felnőtt és egy késői szerelem.