Titkokat rejt a mesés gyerekkor – Világirodalmi újdonságok

A halálhoz és a szerelemhez hasonlóan kimeríthetetlen témája a modern irodalomnak a gyerekkor. Freud munkássága nyomán számtalan alkotás született gyerekekről. A napokban két memoár és egy regény került a könyvesboltokba, melyek ezt az életszakaszt vizsgálják. Míg a norvég Karl Ove Knausgård (Játék) és francia Catherine Millet (Mesés gyerekkor) saját gyerekkorának legfontosabb pillanatait idézi fel, addig a Nobel-díjas dél-afrikai szerző, J. M. Coetzee (Jézus iskolái) egy különös kisfiú történetét beszéli el. Ráadásul a könyveket témájukon túl még az is összeköti, hogy mind egy-egy nagyobb regényfolyam részei.

Életrajzi sorozatának harmadik részében Karl Ove Knausgård gyerekkorába kalauzolja olvasóit. A Játékban a kisgyerek Karl mesél gyerekkora és kamaszévei meghatározó pillanatairól. Az 1968-ban született szerző családja a hatvanas évek legvégén költözött Oslóból Tromoyára, mely számára a könnyek, a szerelmek és az első traumák szigetévé vált. A kötet lapjain felbukkana a Halálból már ismert zsarnoki apa, akivel Knausgård végigbújócskázza az egész gyerekkorát, ám bárhová is rejtőzzön előle a házban vagy a szigeten, a férfi haragja mindenhol megtalálja.

Catherine Millet egy modern képzőművészettel foglalkozó folyóirat, az Art Press főszerkesztője, a geometrikus absztrakció kiváló szakértője első könyvében, a Catherine M. szexuális életében hűvös szemmel elemezte saját szerelmi életét, addig a most megjelenő Mesés gyerekkor című memoárregénye gyermekkori félelmeiről és kamaszkori kétségeiről szól.

Az írónő Párizs külvárosában nőtt fel az ötvenes években, és a családi csatározásoktól hangos, túlzsúfolt bérlakásból a képzelete segítségével próbált meg kiszakadni. Tragikus hősök bőrébe bújt és különös mesékkel szórakoztatta társait. Történeteiben álmok, vágyak és olvasmányélmények mosódtak egymásba, hogy megteremtsék az irigylésre méltó, mesés gyerekkort, amelyben a valóságban sosem lehetett része.

Az írónővel holnap, október 19-én, a Margó Fesztiválon személyesen is találkozhattok.

Jézus gyermekkora címmel jelent meg magyarul a Nobel-díjas dél-afrikai író, J. M. Coetzee regényfolyamának első kötete. Ennek a történetnek a folytatása a Jézus iskolái, mely önmagában is teljes történet egy még mindig aprócska, éppen csak iskoláskorú kisfiúról és nevelőszüleiről, akik mintha a semmiből hajóznának át az óceánon, és egy emléktelen múltból érkeznek a befogadóállomás-szerűen működő utópisztikus valóságba.

Coetzee – műve címének erős utalásán túl – rendkívül visszafogottan játszik rá a bibliai párhuzamokra. Aprólékos vizsgálódása egy autisztikus akaratú és kategorizálhatatlan képességű fiú hétköznapjaiban vezeti az olvasókat. Davíd oly kibírhatatlan, hogy nyomasztó jelenléte elől a menekülés vágya nevelőapjában már-már legyűri a szeretet és gondoskodás ösztöneit – mégis ennek az ellenkezője történik: a férfi kénytelen önmagában fölfedezni eddig nem ismert készségeket, föltenni eddig elhárított kérdéseket.


 

 Fotó: pxhere.com


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631437492
Megjelenés: 2019-08-08
méret: 140 mm x 215 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632937779
Megjelenés: 2018-10-17
méret: 183 mm x 124 mm x 40 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631436594
Megjelenés: 2018-10-15
méret: 125 mm x 197 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
MINDENNAPI
2018-06-27 09:37:48

Budapest Book Pride – Könyvek homoszexualitásról és LMBTQ emberekről

Tovább
MINDENNAPI
2020-03-30 14:30:36

Macskabölcsesség tiniknek – Részlet a könyvből

Tovább

Két memoár és egy regény a gyerekkor nyomában.