Titkokat rejt a mesés gyerekkor – Világirodalmi újdonságok

A halálhoz és a szerelemhez hasonlóan kimeríthetetlen témája a modern irodalomnak a gyerekkor. Freud munkássága nyomán számtalan alkotás született gyerekekről. A napokban két memoár és egy regény került a könyvesboltokba, melyek ezt az életszakaszt vizsgálják. Míg a norvég Karl Ove Knausgård (Játék) és francia Catherine Millet (Mesés gyerekkor) saját gyerekkorának legfontosabb pillanatait idézi fel, addig a Nobel-díjas dél-afrikai szerző, J. M. Coetzee (Jézus iskolái) egy különös kisfiú történetét beszéli el. Ráadásul a könyveket témájukon túl még az is összeköti, hogy mind egy-egy nagyobb regényfolyam részei.

Életrajzi sorozatának harmadik részében Karl Ove Knausgård gyerekkorába kalauzolja olvasóit. A Játékban a kisgyerek Karl mesél gyerekkora és kamaszévei meghatározó pillanatairól. Az 1968-ban született szerző családja a hatvanas évek legvégén költözött Oslóból Tromoyára, mely számára a könnyek, a szerelmek és az első traumák szigetévé vált. A kötet lapjain felbukkana a Halálból már ismert zsarnoki apa, akivel Knausgård végigbújócskázza az egész gyerekkorát, ám bárhová is rejtőzzön előle a házban vagy a szigeten, a férfi haragja mindenhol megtalálja.

Catherine Millet egy modern képzőművészettel foglalkozó folyóirat, az Art Press főszerkesztője, a geometrikus absztrakció kiváló szakértője első könyvében, a Catherine M. szexuális életében hűvös szemmel elemezte saját szerelmi életét, addig a most megjelenő Mesés gyerekkor című memoárregénye gyermekkori félelmeiről és kamaszkori kétségeiről szól.

Az írónő Párizs külvárosában nőtt fel az ötvenes években, és a családi csatározásoktól hangos, túlzsúfolt bérlakásból a képzelete segítségével próbált meg kiszakadni. Tragikus hősök bőrébe bújt és különös mesékkel szórakoztatta társait. Történeteiben álmok, vágyak és olvasmányélmények mosódtak egymásba, hogy megteremtsék az irigylésre méltó, mesés gyerekkort, amelyben a valóságban sosem lehetett része.

Az írónővel holnap, október 19-én, a Margó Fesztiválon személyesen is találkozhattok.

Jézus gyermekkora címmel jelent meg magyarul a Nobel-díjas dél-afrikai író, J. M. Coetzee regényfolyamának első kötete. Ennek a történetnek a folytatása a Jézus iskolái, mely önmagában is teljes történet egy még mindig aprócska, éppen csak iskoláskorú kisfiúról és nevelőszüleiről, akik mintha a semmiből hajóznának át az óceánon, és egy emléktelen múltból érkeznek a befogadóállomás-szerűen működő utópisztikus valóságba.

Coetzee – műve címének erős utalásán túl – rendkívül visszafogottan játszik rá a bibliai párhuzamokra. Aprólékos vizsgálódása egy autisztikus akaratú és kategorizálhatatlan képességű fiú hétköznapjaiban vezeti az olvasókat. Davíd oly kibírhatatlan, hogy nyomasztó jelenléte elől a menekülés vágya nevelőapjában már-már legyűri a szeretet és gondoskodás ösztöneit – mégis ennek az ellenkezője történik: a férfi kénytelen önmagában fölfedezni eddig nem ismert készségeket, föltenni eddig elhárított kérdéseket.


 

 Fotó: pxhere.com


Ez is érdekelhet:

HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább
HÍREK
2020-03-28 12:56:49

Rendkívüli közlemény – Líra Könyv Zrt. (2020. 03. 27.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Két memoár és egy regény a gyerekkor nyomában.