Új Képző_művészet sorozat a Corvina kínálatában

Két kiadvánnyal, a Modern művészet és a Szürrealizmus címűekkel indul egy remek sorozat, a Képző_művészet a Corvina Kiadónál, ami kitűnő bevezetés olyan alapvető eszmeáramlatokhoz, alkotókhoz és művekhez, amelyek fontos szerepet játszanak világszemléletünk kialakulásában. A kiadványok további erényei, hogy érthető nyelven, szakmailag hiteles módon és gazdagon illusztrált belső tartalommal vizsgálják tárgyukat. Az előzetes hírek szerint a harmadik kötetre sem kell már sokat várnunk.

A szerzőről

Amy Dempsey művészettörténész a New York-i Hunter College hallgatója volt, majd a londoni Courtauld Institute of Artban doktorált. A brit Royal Society of Arts tagjaként több londoni múzeum (köztük a Tate) szakírója és több művészettörténeti könyv szerzője.

 

Áttekinthető csoportosítás

A Modern művészet című könyv a modern művészet irányzatainak kislexikona, bevezető a képzőművészet egyik legmozgalmasabb és legizgalmasabb, a 19. századi impresszionizmustól a 21. századi desztinációs művészetig tartó korszakába. Amy Dempsey megszelídíti a modern művészet olykor bizony riasztó nyelvezetét, miközben feltérképezi az egyes stílusokat, iskolákat és mozgalmakat, s így jobban megérthetjük a modern és kortárs művészetet. Műve könnyen áttekinthető csoportosításban, közérthető stílusban, gondosan megválogatott illusztrációkkal mutatja be a modern művészet 68 irányzatát. Mindegyik ilyen portréhoz tömör magyarázat, egy vagy több kép és az odatartozó művészek névsora mellett az adott stílust leginkább bemutató múzeumok listája is tartozik. A kötetet végül az alapfogalmak kisszótára és az említett művészek névmutatója zárja, 90 színes illusztrációval.

 

Eszmei örökség
A szürrealizmus irodalmi és képzőművészeti mozgalmát André Breton francia költő indította el. A szürrealizmus kiáltványa (Manifeste du surréalisme) című 1924-es művével. A stílusirányzat alkotói a tudattalanból merítettek, és előszeretettel társítottak bizarr módon össze nem tartozó tárgyakat. Az irányzat minden műfajra kiterjedt, Meret Oppenheim megdöbbentő prémes kávéscsészéjétől Edward James fantasztikus szoborkertjéig, a Las Pozasig a mexikói dzsungelben. Breton halálig, 1966-ig, a szürrealizmus az egész világon elterjedt, és a 20. század egyik legnépszerűbb művészeti irányzatává vált. Amy Dempsey Szürrealizmus című, száz színes képpel illusztrált, olvasmányos könyvében bemutatja a mozgalom kulcsfiguráit, főbb műveiket és azok lelőhelyeit, valamint a szürrealizmus eszmei örökségét is. A függelék további adatokat és kronológiát tartalmaz.
 
A harmadik kiadványra sem kell már sokat várni az előzetes hírek szerint, de addig is az első két kötet bőséggel nyújt izgalmas tartalmakat, illetve lehetőséget teremt a szerző stílusával való ismerkedésre.

vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631366099
Megjelenés: 2020-02-03
méret: 216 mm x 138 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631366105
Megjelenés: 2020-02-03
méret: 216 mm x 138 mm

Amy Dempsey

Tovább
Ez is érdekelhet:

HÍREK
2018-09-06 10:18:21

52 fontos magyar könyv – Nyáry Krisztián szerint

Tovább
HÍREK
2019-11-29 11:10:22

Babits Mihály életművéről konferencia december elején a PIM-ben

Tovább
INTERJÚ
2020-01-06 16:30:29

Károlyi Csaba kedvenc könyveinek listája

Tovább

Azok számára, akik kedvelik a művészetet, és szeretnének minél többet tudni róla.