Húsevő paraziták, jedik és összeesküvések – Három ismeretterjesztő könyv

Hogy milyen világban élünk, csak részben a mi döntésünk, de hogy megértsük, talán életprogramnak sem rossz. Ebben segít, ha múltunkat, jelenünket és jövőnket és megvizsgáljuk. Az alábbi három könyvben a szerzők erre tettek kísérletet.

Magyarországon eddig nem jelent meg az összeesküvés-elméletek témakörét tudományos igényességgel megközelítő kötet. Krekó Péter akkor kezdte el kutatni az álhírek és összeesküvés-elméletek világát, amikor még kevesen foglalkoztak ezzel a jelenséggel. Az összeesküvés-elméletekben egyre több ember hisz, és kimutatható, hogy szinte mindenkiben van rá fogékonyság. A szerző Tömegparanoia című kötetében ezek szociálpszichológiáját vizsgálta. Azt, hogy milyen társadalmi reflexek hívják életre, és tartják mozgásban ezeket? Hogy hogyan alakítják át a valósághoz való viszonyunkat, illetve hogy hogyan lehet védekezni ellenük?

Krekó Péter munkája hiánypótló, alapos feldolgozása a témának. A könyv, építve a szerző az elmúlt öt évben végzett tudományos kutatásaira és a doktori disszertációjára, tudományos ismeretterjesztő stílusban mutatja be az összeesküvés-elméletek szociálpszichológiai működésmódját.

Legendák szóltak dél-amerikai elveszett városról, ahonnan évszázadokkal ezelőtt mindenki elmenekült egy titokzatos járvány miatt. Úgy mesélték, a Majomisten városát megátkozták. Ötszáz év elteltével, úgy tűnik, az átok még nem tört meg. Egy csapat felfedezőnek kis híján az életébe került, amikor megpróbálták feltárni a várost. Dióhéjban ennyi lenne Douglas Preston világhírű krimiíró új kötetének a története, ugyanis a szerző 2012-ben csatlakozott egy szakértőkből álló kutatócsoporthoz, akik légi radartechnika segítségével megtalálták Hondurasban a Majomisten városát.
Az expedíció során nemcsak egy rejtélyes civilizáció nyomaira bukkantak, hanem meg kellett küzdeniük a dzsungel veszélyeivel is: a zuhatagszerű esőzésekkel, sártengerrel, vérszívó rovarokkal, mérges kígyókkal és jaguárokkal. Azonban a megpróbáltatásaik akkor sem értek véget, mikor végül hazatértek. Hónapokkal később a szerző felfedezett magán egy apró csípést, ami sehogyan sem akart begyógyulni. Kiderült, hogy a csapat több mint felének vannak hasonló tünetei. Nem sokkal később mindegyiküket egy Leishmaniasis nevű parazitafertőzéssel diagnosztizálták. A kutatók szörnyű időszakon mentek át, míg az orvosaikkal együtt harcoltak az arcukat elevenen felzabáló paraziták ellen. A Majomisten átka utolérte őket. A szerző A majomisten elveszett városa című kötetében az expedíció és megbetegedésük történetét meséli el.

A harmadik könyv a Nagy Ádám szerkesztette Nevelj jedit! – A képzelet pedagógiája az Athenaeum Kiadónál megjelent Sci-fi politológiája és Fantasztikus világok című kötethez hasonlóan az emberi képzelet segítségével tesz kísérletet önmagunk megismerésére. A kötet szerzői tanulmányaikban népszerű tudományos-fantasztikus és fantasy művek világait jellemző pedagógia módszereket vizsgáltak, ezeket állították szembe a mi világunk rendszerével. A kötet kilenc, a szakterületben és a fantasztikus univerzumokban is járatos szerző tíz tanulmányát tartalmazza. A könyv fejezeit olvasva talán kicsit másképp tekintünk majd ezekre az univerzumokra, és kevésbé vágyunk el a saját világunkból.

 

Hományi Péter


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632932187
Megjelenés: 2018-04-16
méret: 124 mm x 23 mm x 183 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634521105
Megjelenés: 2018-04-13
méret: 200 mm x 133 mm x 40 mm
Ez is érdekelhet:

INTERJÚ
2017-11-21 15:04:44

Önismeret minden napra, avagy határidőnapló másképp

Tovább
MINDENNAPI
2018-06-27 09:37:48

Budapest Book Pride – Könyvek homoszexualitásról és LMBTQ emberekről

Tovább
MINDENNAPI
2020-02-12 14:52:47

Felkészítő könyv az óvoda előtt álló gyerekek és szüleik számára – Oviba megyek!

Tovább

Hogy megértsük milyen világban élünk, életprogramnak sem rossz – Három ismeretterjesztő könyvek ajánlunk.