Amerika titkai – Két könyv fegyverekről és háborúkról

Ha elolvasod ezt a két, modern hadviselésről szóló könyvet, másképp fogsz gondolkozni a háborúról. Míg a Drónharcosból megtudhatod, hogy milyen könnyen levadászhatóvá vált bárki a XXI. században, addig a Végítéletgépből az atomfegyverekről, és az atomhatalmakról, az USA atomprogramjáról és annak mögöttes logikájáról olvashatsz.

Daniel Ellsberg: Végítéletgép - Egy atomháború-tervező vallomásai

Daniel Ellsberg nemcsak fantaszatikus koponya, hanem nagyszerű ember is. Maradandót alkotott a közgazdaságtudományban (Ellsberg-paradoxon), a világpolitika asztalára is letette névjegyét, emberséges, igazságszerető magatartásával pedig példát mutatott az utókornak.

A 60-as években egyike volt annak a tucatnyi szakértőnek, akik a Pentagon-iratok elkészítésében közreműködtek. 1969-től több sikertelen kísérletet tett arra, hogy az elnököt, illetve a kongresszust rábírja a háború befejezésére. 1971 márciusában ezért úgy döntött, hogy az iratok egy példányát, amelyet titokban csempészett ki egy kutatóintézet páncélszekrényéből, átadja a New York Times szerkesztőségének. A lapnál három hónapon át folyt a vita, vajon nyilvánosságra hozzák-e a dokumentumokat. A lap jogászai hevesen ellenezték ezt, ezért, amikor a szerkesztők mégis a közlés mellett döntöttek, a patinás New York-i ügyvédi iroda megszakította több évtizedes kapcsolatát a lappal.
Az iratok nyilvánosságra hozatalának történetét dolgozza fel Steven Spielberg februárban mozikba kerülő A Pentagon titkai (The Post) című filmjében. Az alkotásban Daniel Ellsberget Matthew Rhys alakítja.


 

Steven Spielberg A Pentagon titkai című mozijának trailere

 

Ellsberget bíróság elé állították, ám végül ejtették a vádakat, a 115 évnyi börtön elkerüléséhez, amit kiszabtak az államtitkok megsértése miatt, az is kellett, hogy kiderüljön: az FBI többször is engedély nélkül hallgatta le a férfit. 
A The Most Dangerous Man in America című dokumentumfilmet a Pentagon-iratok kapcsán forgatták róla


A hetvenes évek óta politkai aktivistaként tevékenykedik: beszédeket mond és járja a nagyviágot. A férfi idén lesz 87 éves, nevét beírta tudománytörténetbe és a világtörténelembe, ő mégsem ül a babérjain. 2017-be könyvet írt Végítéletgép címen az USA titkos, embertelen nukleáris politikájáról, mely változatlanul még  ma is érvényben van. A könyvben beszámol az egykori eseményekről, és arról az őrült tervről, amely még mindig halálos veszéllyel fenyegeti az egész világot. A kötetben Ellsberg kitér arra, hogy mindez nemcsak a múltban történt meg, hanem ma is történik. Minden idők legveszélyesebb fegyverkezése folyik, és a Trump-adminisztráció csak folytatása a teljes megsemmisüléshez vezető útnak.

Ellsberg könyve az őrület krónikája, amelyben a szerző a saját részvételét is elismeri. Ez a vészjósló írás ugyanakkor megmutatja azokat a lehetséges lépéseket, amelyekkel elkerülhetjük az atomkatasztrófát.

Brett Velicovich - Chritopher S. Stewart: Drónharcos - Egy elitkatona beszámolója a 21. század legmodernebb terrorelhárító gépéről
Brett Velicovich csaknem egy évtizeden át központi szerepet játszott az új típusú hadviselésben: pilóta nélküli légi járműveket, drónokat használt arra, hogy levadássza a világ legveszélyesebb terroristáit. Célpontokat választhatott, halálos ítéleteket hozhatott, miközben összehangolt együttműködést folytatott a teljes amerikai hírszerzéssel – kémekkel, elemzőkkel, informátorokkal –, hogy a segítségükkel kivonhassa a forgalomból az al-Kaida és az ISIS magas rangú tagjait. A könyvben, melynek megírásában egy ismert újságíró, Christopher S. Stewart is segítette, Velicovich plasztikus részletességgel eleveníti fel az akciófilmbe illő bevetéseit és szigorúan titkos küldetéseit, amelyeknek köszönhetően számtalan ártatlan civil életét mentette meg – a legveszélyesebb háborús gócpontokban éppúgy, mint Amerika biztonságosnak hitt nagyvárosaiban.
A könyvben ugyanakkor szó esik a háború lélekölő mivoltáról, az újrakezdésről, és arról is, hogy a drónokat nemcsak háborúban, hanem békés célokra, például az orvvadászok elleni küzdelemben is felhasználhatók.
A drónok háborús alkalmazása több civilszervezet és több pacifista csoport felháborodását is kiváltotta, sőt átlépte Hollywood ingerküszöbét, és több film is készült a témában. Alább ezek közül ajánlunk két alkotást.
 

Eye in the Sky című film trailere, mely egyetlen drónbevetés politikai, etikai és jogi komplikációit vizsgálja.  

Good Kill című mozi egy háborús dráma egy egykori vadászpilótáról, aki drónok irányításával kénytelen foglalkozik.


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632933306
Megjelenés: 2018-01-17
méret: 125 mm x 2 mm x 200 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632933634
Megjelenés: 2018-01-10
méret: 125 mm x 2 mm x 200 mm
Ez is érdekelhet:

HÍREK
2018-09-06 10:18:21

52 fontos magyar könyv – Nyáry Krisztián szerint

Tovább
HÍREK
2019-11-29 11:10:22

Babits Mihály életművéről konferencia december elején a PIM-ben

Tovább
INTERJÚ
2020-01-06 16:30:29

Károlyi Csaba kedvenc könyveinek listája

Tovább

Ilyen a háború!