A világ női szemmel – Anyaságról, szerelemről, tökéletességről

Két könyv, melyben női hősök mesélnek életükről. Az egyik őszinteségével, a másik humorával nyűgözi le az olvasóját. Míg a gasztrobloggerként ismert Pfliegel Dóra egy házasság történetét beszéli el első regényében, addig Gill Sims egy szabad szájú asszony naplóbejegyzéseit adja közre. Ha érdekel, hogy milyen ma nőnek lenni, hogy hogyan fárad el a szerelem, és hogy hogy lehet túlélni a hétköznapokat. úgy hogy közben számtalan szerepben kell helyt állni, akkor a Feleséged története és a Hát persze, hogy iszom!!! a te könyved.

A Feleséged története egy asszony, Dédé története, aki tizennégy év házasság után végül úgy dönt, új életet kezd a férje nélkül. A könyv az ő monológja, melyben a férfiaknak – és az összes többi mellékszereplőnek is – csupán a sziluettjét látjuk, ugyanis a hangsúly a nő érzésein, benyomásain személyes, belső történetén van. Érzékeny, és nem utolsó sorban őszinte portré. Őszinte, mert igyekszik kendőzetlenül beszélni különféle fantáziákról és szexualitásról, ugyanakkor következetes leltárát adja az érzéseinek.
Mindezek miatt a regény szokatlanul merész és nyílt, hisz a mi szemérmes kultúránkban nem szokás minderről beszélni, ugyanakkor ez egyáltalán nem olcsó szenzációhajhászás vagy provokáció. Mindezt nem egy aprólékos, nehéz nyelven mondja el, hanem a köznyelv szavaival, élőbeszédszerűen. A könyvet olvasva olyan érzésem volt, mintha egy közeli barátnőm történetét hallgatnám.
Dédé elmeséli a Mátéval való szerelmének történetét a kezdetektől egészen a válásig. Mindent a válás optikáján keresztül szemlél, ami egy kicsit mattá, fakóbbá teszi a képet. Az elbeszélő időről időre elmereng azon, hogy hol kellett volna másképp döntenie, illetve dönthetett volna másként? Ellentmondhat-e a test csábításának, ellentmondhat-e önmagának?
A könyv legnagyobb erénye, hogy Pfliegel Dóra segítségével bárki átérezheti ezt a élethelyzetet. Megtudhatja, mi jár a másik fejében, és így talán megértőbb tud lenni.
 
 
Egy boldog család / Fotó: pxhere.com
 

A Hát persze, hogy iszom!!! egy vidám, szabad szájú, szókimondó asszony, Ellen egy évének története. A nő férjével, két csemetéjével és négylábú kedvencével éli a családok hétköznapi életét, ám nem hétköznapi módon. Miközben a gondok dzsungelén machetével tör utat szeretteinek, sosem rest megpihenni egy pohár borra, és az sem érdekli, ha ezért mások ferde szemmel néznek rá.

A naplóformával egy olyan nyelven szólal meg a könyv, ami minden mimikrit nélkülöz, így mindent szépítés nélkül tár elénk. Szépítés nélkül, ám szeretettel és humorral. Sims megtanít nevetni önmagunkon, a szeretve gyülőlt családunkon és a megoldhatatlannak tűnő problémáinkon, melyek így egyszerre sokkal kevésbé tűnnek ijesztőnek, fájdalmasnak és megoldhatatlannak.

Amerikai kutatók vizsgálatai tudományosan is bizonyították, hogy a nevetés jót tesz az egészségnek, így nem csak diétával, gyógyteákkal óvhatjuk az egészségünket, hanem humoros irodalommal is; és mennyivel könnyebb az egészségmegőrzés ezen útja, mint az aszkézis száraz kenyere, nem igaz?

 

Hományi Péter

Borító: pixabay.com


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155783258
Megjelenés: 2018-09-11
méret: 200 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632938271
Megjelenés: 2018-09-10
méret: 183 mm x 124 mm x 20 mm
Ez is érdekelhet:

HÍREK
2017-11-21 10:23:05

Máglya a színpadon – a Vígszínház új évadának bemutatói

Tovább
HÍREK
2017-12-15 14:32:29

Bulgáriában ismerik leginkább a magyar irodalmat

Tovább
HÍREK
2018-09-26 08:57:44

Rangos francia díjra jelölték Dragomán Györgyöt

Tovább

Az egyik őszinteségével, a másik humorával nyűgözi le az olvasóját.