A miheztartás végett – Görög Ibolya új könyvéről

Az illem és protokoll ismerete nélkül is lehet élni, érvényesülni a világban, de nem érdemes. Görög Ibolya új, tömör könyvében közvetlen stílusban meséli el mindazt, amit a viselkedésről, öltözködésről és az étkezésről tudni érdemes.

Kosztolányi Dezső 1933-ban az Esti Kornél elején írja a következőt: „Mivel igazán jók úgysem lehetünk, legalább udvariasak legyünk.” Ehhez az életprogramhoz jobb bédekkert Görög Ibolya könyvénél nem igen találhatunk, aki ebben a kötetében előadásait írja le, minden eddiginél szórakoztatóbb módon. Bár a kiadványban az előző négy kötetében (Protokoll az életem, Mindennapi maceráink, A nyilvánosság kelepcéi, Tanácsoskönyv) leírtak is vissza- visszaköszönnek, a Summa summarum kötetlenebb formában, sokszor – olykor pikírt – humorral fűszerezve mesél, és miközben felsorolja az alapvető ismereteket, amelyek tudni illik, az információt rengeteg képpel és anekdotával színesíti. Így a kötet tíz fejezetét olvasva remekül szórakozhatunk, miközben a kézfogástól, nyilvános szereplésen át egészen az étkezésig mindent megtudhatunk a helyes viselkedésről.

Ahogy a kötet végén olvasható olvasói levél tanulsága is mutatja, udvariasnak nemcsak azért jó lenni, mert ezáltal kellemesebb lesz az életünk, és kellemesebbek leszünk mi magunk is embertársaink számára, könnyebben tudunk kapcsolatot teremteni, hiszen viselkedésünk bizalmat kelt, hanem azért is, mert megéri. Aki udvarias, aki tudja, hogy mikor mit kell tenni, könnyebben érvényesül, és sokkal többre viheti, mint a hasonló képességű, ám udvariatlan pályatársai.

Természetesen veszélyes tudás ez. Aki mind magáévá teszi azt, amit Görög Ibolya könyveiben leír, könnyen abba a hibába eshet, hogy másokon köszörüli nyelvét. Ilyenkor hatalmasat vétünk az illem ellen, hisz a rosszindulatú fecsegés, ha a cikk elején Kosztolányitól idézett gondolathoz tartjuk magunkat, igencsak udvariatlan dolog.


Fotó: Bach Máté


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2020-03-16 11:05:34

1. nap otthon – Bereményi Géza: Magyar Copperfield

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább
HÍREK
2020-03-28 12:56:49

Rendkívüli közlemény – Líra Könyv Zrt. (2020. 03. 27.)

Tovább

Illemtankönyv Görög Ibolya módra.