6 könyv, hogy többet tudj a világról! – Áprilisi (könyv)kivirágzás 4. rész

Válogatásunk negyedik részében az ismeretterjesztő könyvek közül válogattunk. Színes a kínálatunk, lesz politikáról és Velencéről szó, de elkalandozhattok a meseterápia, a zene vagy épp a sci-fi világába is.

1. Zöldi Gergely: Koncz Zsuzsa

Koncz Zsuzsa nevét mindenki ismeri. A Corvina Kiadó hamarosan megjelenő kiadványa elsősorban rajongóknak, illetve a korszak zenéjére, popkultúrájára kíváncsi olvasók számára lehet érdekes. A kötet egyszerre album, másrészről pedig az eddigi legalaposabb munka Koncz Zsuzsáról és a művészetéről. A könyv szöveges anyaga tulajdonképpen Zöldi Gergely újságíró, dramaturg az énekesnővel készített életútinterjúja, ezt egészíti ki az a számtalan fotó, amit Koncz Zsuzsa archívumából válogattak közösen. Ezek közül mutattunk nektek párat a múlt héten itt.

 

Szabó Lőrinc: Szél hozott, szél visz el című verse Koncz Zsuzsa előadásában (zene: Bródy János)

 

2. Boldizsár Ildikó: Hamupipőke Facebook-profilja – Meseterápiás esetek

Ha meseterápia szóba kerül, az első, ami mindenkinek eszébe jut, Boldizsár Ildikó neve. Nem véletlen. Évek óta tanítja ezt a módszert, számtalan mesegyűjteménye és könyve jelent meg a témában. Legújabb kötete egyéni és csoportos eseteket mutat be a szerző praxisából, a problémák és a kliensek sokféleségével bizonyítva a meseterápia változatos és széleskörű alkalmazási lehetőségeit. Többek között egy motiválatlan gimnáziumi fiúosztály; börtönbüntetésüket töltő anyák és gyermekeik; egy sikeres, ám kórosan elégedetlen középkorú férfi; egy életközépi válságba került nő és egy szerelmi háromszögben vergődő, döntésképtelen pár történetét ismerheti meg az olvasó, a terápiához tartozó mesékkel együtt.

 

3. Krekó Péter: Tömegparanoia – Az összeesküvés-elméletek és álhírek szociálpszichológiája

Milyen társadalmi reflexek hívják életre, és tartják mozgásban az összeesküvés-elméleteket? Mi a különbség az álhír és a dezinformáció között? Hogyan alakítja át a valósághoz való viszonyunkat az ún. „igazságon túli” politikai kommunikációs gyakorlat? Lehet társadalmi szinten védekezni az agymosás ellen? Milyen jelekről ismerhetjük fel, hogy éppen egy politikai irányítású médiagépezet hatása alatt állunk? Magyarországon eddig nem jelent meg az összeesküvés-elméletek témakörét tudományos igényességgel megközelítő kötet – annak ellenére sem, hogy a téma a publicisztikában és a közbeszédben a korábbinál nagyobb figyelmet kapott, továbbá a társadalomtudományokban jelentős tudás halmozódott fel a témában az elmúlt években. Krekó Péter munkája hiánypótló, alapos feldolgozása a témának. A könyv, építve a szerző az elmúlt öt évben végzett tudományos kutatásaira és a doktori disszertációjára, tudományos ismeretterjesztő stílusban mutatja be az összeesküvés-elméletek szociálpszichológiai működésmódját.

 

4. Roger Crowley: Kalmárköztársaság – Hogyan hozta létre és veszítette el tengeri hatalmát Velence

Az ismert történésznek, Robert Crowleynak immár a harmadik könyve jelenik meg magyarul. Könyveiben a (késő) középkori Földközi-tenger történetét tárja elénk, sodró lendületű mesélőkedvvel. Legújabb munkájában azt mutatja be, hogyan építette fel 1000 és 1500 között Velence birodalmát, melyet aztán apránként elragadott tőle a felemelkedő Oszmán Birodalom. Keresztes lovagok, hajóskapitányok és kereskedők beszámolóiból és korabeli feljegyzésekből rajzolódik ki a nyüzsgő városi élet, az élénk kereskedelmi kapcsolatok, a hajóskapitányok és kalózok világa, nagy tengeri ütközetek az Adriai-tengertől Alexandriáig, Krétától Konstantinápolyig és a Fekete-tengerig húzódó vizeken.

 

5. Nevelj jedit! – A képzelet pedagógiája

Valóban olyan vonzó iskola a Roxfort, ahol mindennaposak a tanári zaklatások, és ahol halálos csapdák leselkednek a diákokra? Miben hasonlít és miben különbözik a messzi-messzi galaxis jedinevelése a westerosi mesterek képzésétől? Milyen lenne az X-Men mutánsiskolájának pedagógiai programja? Megfelel-e a tesztelmélet alapvetéseinek a Star Trek Kobayashi Maru-próbája? Ölve vagy ülve jó az éjfúria, s milyen tantárgyakat oktatna a hibbant-szigeti „új iskola”? A gyakorló tanárokon és pedagógushallgatókon túl a tanulás háttere iránt érdeklődők vagy kezdő szülők számára is izgalmas olvasmányt nyújt a kötet. Kilenc – a nevelés-oktatás területének avatott kutatói által bemutatott – sci-fi-, fantasy- vagy horroruniverzum apropóján ad bepillantást a tanulás és a pedagógia iskolai és iskolán túli világába. Mert ki mondta, hogy a tanulás nem lehet szórakoztató?

 

6. Ellen Goldstein: Sörivók zsebkönyve

Ellen Goldstein könyvéről sokat elárul eredeti címe: Beer Snob. És valóban, ebben a kicsi, sörálló zsebkönyvben mindent megtalálsz, amit egy magára adó sörivónak a sörről tudnia érdemes! Azt, hogy hogyan készül, milyen fajtái vannak, hogyan kell jól csapolni, melyik évszakban és melyik ételhez mit érdemes inni, sőt még a fontosabb fesztiválokról, söreseményekről, helyszínekről is információt gyűjthetsz belőle. Minden magára valamicskét is adó sörkedvelő zsebében ott a helye!

 

Áprilisi gyerekkönyv válogatásunkat itt, a legfontosabb szépirodalmi címeket itt, a legjobb szórakoztató regényeket pedig itt találjátok.


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631364569
Megjelenés: 2019-10-03
méret: 240 mm x 281 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632932187
Megjelenés: 2018-04-16
méret: 124 mm x 23 mm x 183 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631364910
Megjelenés: 2018-04-13
méret: 90 mm x 146 mm
Ez is érdekelhet:

HÍREK
2018-09-06 10:18:21

52 fontos magyar könyv – Nyáry Krisztián szerint

Tovább
HÍREK
2019-11-29 11:10:22

Babits Mihály életművéről konferencia december elején a PIM-ben

Tovább
INTERJÚ
2020-01-06 16:30:29

Károlyi Csaba kedvenc könyveinek listája

Tovább

Zene, mese, para, töri, sci-fi és sör – A legjobb áprilisban megjelenő ismeretterjesztő könyvek.