„Mi lehet fontosabb annál, mint hogy saját magadon dolgozz?”

A lányok önbizalmáról beszélgettek a Funzine Talks és a Menő Könyvek közös rendezvényének meghívott vendégei a Margó Fesztivál harmadik napján a Kazamataszínpadon.

Kezdetek

Az önbizalom kódja lányoknak szerint a kamaszkor a legideálisabb időszak az önbizalom építéséhez, kezdte a beszélgetést Krajnyik Cintia, a Funzine magazin főszerkesztője, majd beszélgetőtársaihoz fordult: ők mit gondolnak erről? Bencze Blanka, a Pulcsiban alszom című könyv szerzője, aki nagyon fiatalon írta a könyvet és hat évig sportgimnasztikázott, számára nehéz volt kamaszként mindig a legjobb formáját mutatni és beilleszkedni egy új közösségbe.

Maróy Krisztina, a Glamour magazin főszerkesztője szerint az önbizalom építését már az első pillanattól el kell kezdeni, attól kezdve, hogy egy kisbaba megszületik. A sportra utalva elmondta, hogy szerinte hasznos lehet egy mozgásforma beiktatása, bár az élsport nem való mindenkinek. Az önbizalmat bármikor el lehet veszíteni, hetven- vagy nyolcvanévesen is. Ezért mindig meg kell próbálni úgy alakítani a körülményeket, hogy ne saját magunkat büntessük bizonyos dolgokért.

 

Életkorszakbeli sajátosságok

A moderátor következő kérdése arra irányult, hogyan állnak beszélgetőtársai jelenleg az önbizalommal, összehasonlítva az öt, tíz évvel ezelőtti önmagukhoz képest.

Blankának sokat segített, hogy leérettségizett, illetve a Pulcsiban alszom című könyv megírása. Volt egy időszak, mikor súlyproblémái voltak, így a regény sokat segített neki, hogy feldolgozza a tapasztalatait. Akkor kezdte megírni a könyvet, amikor még friss élmény volt az, amin keresztülment. Bízott benne, hogy ezzel tud segíteni másoknak is. Persze ezután is sokat kell dolgoznia még magán.

Maróy Krisztina azzal kezdte a válaszát, hogy ő sosem küzdött önbizalomhiánnyal. Krajnyik Cintia azt vetette közbe, hogy mintha ezzel kapcsolatosan végletes lenne a gondolkodás: vagy nincs valakinek önbizalma, és akkor sajnálni kell, ha viszont valakinek van önbizalma, azt hajlamosak vagyunk nagyképűnek látni.

Maróy Krisztina ezt kiegészítette azzal, hogy persze nem érezte mindig jól magát, hiszen mindenki küzd magával. Ő azzal küzdött húsz éve, hogy mit akar az életével kezdeni, hiszen nagyon sok nyitott kapu várta, le kellett tenni a voksot valami mellett. Az életben sosincs olyan pont, amikor minden jó. Vannak egyes dolgok, amik jók, a családban vagy a munkában. A lényeg, hogy valahogy az ember meg tudja találni a középpontját, rugalmasan tudjon reagálni a külső változásokra, és ne mindig magát hibáztassa, persze másokat se. Fontos, hogy őszinte emberek legyenek a környezetünkben, akik elmondják a véleményüket, figyelmeztetnek a hibáinkra. A nők generációkra visszamenőleg kellett hogy mindent megoldjanak, ezzel most is küzdünk.

 

A könyv emancipációs üzenete

„Szerintem ez a könyv azért hasznos, mert olyan dolgokat is kimond, amit nekem tizenévesen nem mondtak, és nekem magamnak kellett ezeket mondanom. Nekem teljesen mást mondott a társadalom. A könyvben azt írják a szerzők, hogy a lányok ugyanannyit érnek, mint a férfiak. Ez a Glamourban fontos téma. Minden évben van egy időszak, amikor csak nők dolgoznak a magazinnak. Keresünk új tehetségeket, és már látszik a hatása ennek, új női fotósok tűntek fel ebben a zárt világban. Nekem tinédzser koromban azt mondták, hogy én ne csináljak bizonyos dolgokat, mert nem vagyok fiú. Én pedig nem értettem, miért ne mászhatnék át a kerítésen vagy mehetnék a bátyámmal kalandtúrára. Most már van egy váltás, de a lányokat még mindig külön kalapba veszik. A lányok sokkal jobban tanulnak az iskolában, de aztán egyetem, főiskola alatt valami történik, és mikor kikerülnek a munkaerőpiacra, ugyanazért a munkáért 20%-kal kevesebbet kapnak.” Ez nem tartható a jövőben, és ő minden fiatal lánynak azt tanácsolja, hogy álljon ki magáért. „Az is az önbizalom formája, hogy kiállsz magadért, és nem csak önmagadért, hanem az összes többi nőért. Ezzel nem a férfiakat akarjuk elnyomni, hiszen a férfiaknak megmaradnak ugyanazok a lehetőségei, mint eddig. Mi csak ugyanazokat az esélyeket szeretnénk, mint a férfiak. A férfiaknak ugyanúgy megvan a maguk problémája, a társadalom évezredeken keresztül tőlük várta el, hogy bizonyos dolgokról gondoskodjanak.”

 

A korszak új kihívásai

A beszélgetés záró részében Krajnyik Cintia afelől érdeklődött, vajon ma nehezebb vagy könnyebb-e az egészséges önbizalmat felépíteni? A digitális forradalom óta az ömlik a médiából, hogy mindenki vékony, jól néz ki, hatalmas szempillákkal és sminkben ébred. Ugyanakkor meg lehet találni a közösségeket az interneten, az LMBTQ emberek közösségre találhatnak, a nők számára sok helyen kinyílt a világ, ez akár könnyítheti is az önbizalom felépítését.

Bencze Blanka szerint ez kétoldalú dolog, de egyre több platformon jöhetnek építő jellegű üzenetek. Bloggerek, influencerek pozitív megerősítést is adhatnak, a YouTube-on is sokat beszélnek már az evészavarokról, a divatiparról.

Maróy Krisztina azzal zárta le a beszélgetést: „Mi lehet fontosabb annál, mint hogy saját magadon dolgozz? Szerintem semmi. Ha saját magadon dolgozol, minden máshoz is jobban viszonyulsz. Szerintem ez egy nagyon jó könyv, és én biztos, hogy ajánlani fogom a fiam barátnőjének.”

 

 

 

 

 

Kertész Edina / mindennapkonyv.hu


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634037132
Megjelenés: 2023-03-14
méret: 215 mm x 135 mm x 25 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634034759
Megjelenés: 2020-07-22
méret: 215 mm x 135 mm x 20 mm

Bencze Blanka

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
HÍREK
2020-04-02 09:38:44

Nyilvánosak az Év Gyerekkönyve Díj 2020-as jelöltlistái

Tovább
HÍREK
2023-02-09 19:18:05

Jane Austen - Emma

Tovább

Bencze Blanka, Krajnyik Cintia és Maróy Krisztina kerekasztal-beszélgetése a Margón.